„Parcă vorbesc cu pereții!” Leca, Șerb și Chiru spun ce se ascunde în spatele copilului cu comportament sfidător: „Îi dau lui autoritatea de a mă asculta sau nu?” / VIDEO

Data actualizării: | Data publicării:
„Parcă vorbesc cu pereții! Nu mă ascultă!” Leca, Șerb și Chiru spun ce se ascunde în spatele copilului cu comportament sfidător: „Îi dau lui autoritatea de a mă asculta sau nu?” / FOTO: freepik.com @gzorgz
EXCLUSIV
„Parcă vorbesc cu pereții! Nu mă ascultă!” Leca, Șerb și Chiru spun ce se ascunde în spatele copilului cu comportament sfidător: „Îi dau lui autoritatea de a mă asculta sau nu?” / FOTO: freepik.com @gzorgz

În cadrul ediției aniversare Părinți Prezenți, moderată de Loredana Iriciuc, redactor-șef PărințișiPitici.ro, psihologul Radu Leca, coach transformațional pentru părinți Alexandra Șerb și profesor învățământ primar Claudia Chiru au vorbit despre ce se ascunde în spatele comportamentului sfidător al copilului.



Claudia Chiru subliniază importanța de a înțelege semnalele de alarmă pe care copiii le transmit atunci când manifestă comportamente sfidătoare. Ea sugerează că aceste comportamente pot fi expresii ale unei frustrări sau nedreptăți resimțite de către copii, și că este esențial să le abordăm cu empatie și înțelegere.

„Copilul, atunci când ajunge să aibă un comportament sfidător, vrea să spună ceva. El ne trage, de fapt, un semnal de alarmă. E o frustrare pe care o are acolo, o nedreptate care i s-a făcut, ceva ce nu a fost așezat așa cum trebuie astfel încât să înțeleagă, să accepte.

La școală, când mi se întâmplă să văd astfel de comportamente, în marea majoritate a cazurilor știu să le recunosc și am capacitatea să dau un răspuns pe măsură. Adică, să vorbesc despre asta cu elevul, să-i spun cum a ajuns la mine și cum am văzut eu și să-l întreb dacă asta a vrut să-mi arate sau vrea să facă altceva și să-mi spună că a greșit și că de fapt a ales un comportament greșit și a arătat ceva ce nu voia”, a precizat Claudia Chiru la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Citește și Cum ar arăta „grădina” ideală pentru creșterea copiilor fericiți și echilibrați? Chiru, Șerb și Leca: „Ne e frică de copii!” / „Sunt 3 ingrediente necesare” / „Avem de-a face cu elemente sabotoare”

Radu Leca: „Sfidarea are trei surse în psihologie”

Radu Leca aduce în discuție trei surse principale ale comportamentului sfidător, evidențiind consecințele accesului nelimitat al copilului la resurse, neimplicarea părintelui și lipsa unor reguli clare.

Sfidarea are trei surse în psihologie: accesul nelimitat la resurse din parte copilului, neimplicarea părintelui și acele 0 reguli pe care le tot spun de 1.000 ori și le înroșesc subliniind. 

Accesul la resurse, care au o valoare cumulativă nelimitată, de la hăinuțele cele mai scumpe, la cei mai scumpi adidași, indiferent că-i crește piciorul de la o lună la alta, la tot ceea ce înseamnă mașină la scară, mâncat oriunde, oricând, făcut orice, oriunde și alți oameni, în afară de părinți, că bineînțeles părinții nu există, să se implice în educația copilului, rezultatele sunt astea: te va sfida. Îți va spune că el este regele și că tu ești nimic, că tu ești un simplu servitor, că `îl sun pe tata și tata te cumpără`, `îți dorești tare să stai în școală? ți-am dat foaia goală? și ce dacă? te sună tata!` 

Atitudinea asta de sfidare va fi permanentă, atâta timp cât i se permite, a arătat Radu Leca. 

Vezi și: Copiii și telefoanele. Chiru: „Avem o mare problemă! Nici nu-și imaginează oamenii cât de mare!” Leca: „Obezitate, depresie, anxietate!” Șerb: „Fugim de conectare” / VIDEO

Alexandra Șerb: „Îi dau lui autoritatea de a mă asculta sau nu?”

Alexandra Șerb subliniază importanța stabilirii unei autorități sănătoase în relația cu copiii și necesitatea exercitării acesteia într-un mod activ și consecvent. Ea evidențiază că părinții trebuie să fie căpitanii vasului, ghidând comportamentul copilului în direcția corectă, fără a-i permite acestuia să preia controlul situației.

Dacă eu spun `copilul meu nu mă ascultă` ce fac? Îi dau lui autoritatea de a mă asculta sau nu? Noi suntem autoritatea aia sănătoasă, asta trebuie să fim! Nu ne ducem să asuprim copilul, dar nici nu-l lăsăm pe el să fugă cu autoritatea. Noi suntem căpitanii vasului, nu-i dăm copilului cârma. 

Autoritatea asta sănătoasă se exersează! 

Hai să dăm un exemplu: copilul aruncă cu pietre în mașini. Și eu îi spun `te rog, nu mai arunca`. Și copilul ce zice? `Mie îmi place să arunc cu pietre`. Ce trebuie să fac este să mă duc să-l iau de acolo și să-l duc într-o zonă în care nu sunt pietre sau nu mai lovește mașinile.

Eu nu-i las copilului decizia: `dacă mă ascultă sau nu`. Eu dacă văd că face ceva periculos îi spun `nu mai arunca cu pietre și merg și-l iau de acolo și-l duc în altă parte`.

Dacă fac exercițiul acesta de mic cu el, este modul în care eu pot să-l educ pe copil fără să-l pedepsesc”, a explicat Alexandra Șerb.

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri





DC Media Group Audience
pixel