Poate fi învățat un nou-născut să doarmă? Metoda Estivill se presupune că funcționează în 95% din cazuri

Data publicării:
Fotografie de la RDNE Stock Project/ Pexels
Fotografie de la RDNE Stock Project/ Pexels

A deveni părinți este întotdeauna o sursă de bucurie. A putea avea grijă de bebeluș, să-l hrănești sau să-l privești dormind este una dintre cele mai bune plăceri din viață. Din păcate, are și unele dezavantaje, precum cele legate de somn. Suntem siguri că v-ați întrebat dacă puteți învăța un nou-născut să doarmă.



Răspunsul este clar: nu. Copiii nu învață să doarmă și nu pot fi învățați. Învățarea să dormi face parte din procesul evolutiv al sistemului nervos central. Schimbările apar la vârsta adultă, dar sunt cele mai semnificative și drastice de la naștere până la vârsta de 6 sau 7 ani.

În această fază, copilul dobândește nevoia normală de somn. Această nevoie prezintă o scădere a orelor de somn în timpul zilei și o extindere a orelor de veghe noaptea. Abia în timpul adolescenței copilul dumneavoastră va începe să aibă obiceiuri de somn mai asemănătoare cu cele ale unui adult.

Chiar și așa, unii cercetători sunt convinși că este posibil să înveți un nou-născut să doarmă. Unul dintre aceștia, Eduard Estivill, este autorul cărții „Sleep Baby”. În această carte, autorul propune așa-numita „metodă Estivill”, care a generat de ani de zile mari controverse.

2. Fotografie... (pexels-dominika-roseclay-2111997_68886800.jpg)

Foto: Dominika Roseklay/ Pexels

Ce este metoda Estivill?

Practic, este un set de reguli și rutine pentru a învăța un nou-născut să doarmă noaptea. Această metodă, care se presupune că funcționează în 95% din cazuri, încearcă să-i învețe pe copii să normalizeze ora de culcare . Unele dintre aceste linii directoare, de exemplu, sfătuiesc să nu mergeți la copil de îndată ce plânge, să stabiliți o rutină anterioară sau să împiedicați legănarea sau cântatul pentru a adormi .

În ciuda eficacității sale și în ciuda faptului că metoda Estivill este aprobată de mulți specialiști, sunt numeroși detractori care consideră că această metodă oferă mai multe probleme decât avantaje.

Poate fi învățat un nou-născut să doarmă?

Somnul, după cum știm, poate influența dezvoltarea abilităților cognitive. Nivelurile hormonului de stres (cortizol) cresc, așa cum este cazul în situațiile în care copilul se simte abandonat. Acest lucru vă poate face mai ușor să aveți probleme de stres sau anxietate în viitor. De asemenea, este foarte probabil să sufere de boli autoimune atunci când cresc.

Este rău pentru copilul să doarmă singur?

Există numeroase credințe bazate pe nevoia ca bebelușul să doarmă singur. Marea majoritate sunt culturale sau familiale, dar niciunul nu a fost dovedit științific 100%. Prin urmare, rutinele pot fi folosite dacă părinții doresc, dar nu cu scuza că este pentru sănătate. Fiecare copil este diferit și poate dura mai mult sau mai puțin timp pentru a se obișnui.

Este rău pentru copil să se culce cu părinții?

Unii cercetători cred că este o practică nesigură. Alții, că nu există dovezi care să arate că este periculos după 3 luni. Unii specialiști precum Richard Ferber (autorul metodei Ferber) susțin că este ceva sănătos și natural. Atât el, cât și susținătorii săi spun că dormitul cu părinții este bine și îl ajută pe copil să se simtă mai protejat.

3. Fotografie... (pexels-laura-garcia-3398674_70296000.jpg)

Foto: Laura Garcia/ Pexels

Învățarea unui nou-născut să doarmă: dar cum?

Până acum, nu s-a dovedit că este ceva decisiv: un copil poate dormi perfect dacă atât singur, cât și cu părinții. Important este să luați în considerare și alți factori, precum sănătatea copilului sau dacă mediul este adecvat. De asemenea, trebuie să luăm în considerare modul în care ambele situații afectează somnul părinților.

Cât doarme un copil mic?

De la naștere până în primul an, bebelușul doarme în medie 16 sau 17 ore pe zi. După 1 an, orele scad la 13. Această perioadă de somn se menține până la trei ani. Odată ce ajung la 4 sau 5 ani, dorm aproximativ 12 ore. În cele din urmă, odată cu intrarea la școală și schimbarea totală a rutinei sale, orele de somn scad la aproximativ 10.

Totuși, nu uitați că fiecare copil este diferit. Unii au nevoie de mai multe ore de somn, alții mai puțin, dar, cu excepția cazurilor extreme, totul este normal. Trebuie să ții cont de caracteristicile copiilor tăi, de nevoile lor și să încerci să nu-i forțezi. Sunt prea tineri pentru a încerca să-i învețe să doarmă și să-i modeleze la standarde sociale și culturale. În aceste momente cel mai important trebuie să fie întotdeauna bunăstarea lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi





DC Media Group Audience
pixel