Poți mânca căpșuni când ești însărcinată?

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Brett Jordan/ Pexels
Fotografie de la Brett Jordan/ Pexels

În timpul celor nouă luni de sarcină este necesar să se acorde o atenție deosebită dietei și, din acest motiv, întrebarea firească este dacă este posibil să mănânci căpșuni în timpul sarcinii. 



Dacă ești un iubitor al acestui fruct gustos, există o veste excelentă pentru tine: căpșunile pot fi consumate în timpul sarcinii, cu condiția să nu existe intoleranțe sau alergii deosebite.

Este bine de știut, însă, că aceste fructe delicioase conțin substanțe capabile să elibereze histamina, o moleculă organică care, din păcate, este implicată în reacțiile alergice.

Asta înseamnă că dacă, după ce ai gustat căpșuni, simți o senzație de mâncărime sau roșeață, este indicat să eviți să mai consumi aceste fructe pe toată perioada gestațională și, în cazurile cele mai grave, cel mai bine este să te adresezi medicului.

De asemenea, dacă iei medicamente, discută cu medicul care îți supraveghează sarcina pentru a vedea dacă tratamentul nu interferează cu consumul de căpșuni.

Căpșuni și toxoplasmoză

După cum au raportat specialiștii din sănătate, o alimentație bună în timpul sarcinii este importantă pentru a asigura sănătatea mamei și a copilului nenăscut.

Căpșunile sunt bogate în folați care sunt utili pentru creșterea corectă a fătului în stadiile incipiente de dezvoltare.

După cum se poate citi în Siguranța Alimentelor în Sarcină, un document al Centrului Interdepartamental de Cercetare și Documentare privind Siguranța Alimentelor, toxoplasmoza este o boală cauzată de un protozoar care se găsește în unele alimente crude.

Prin urmare, pentru a preveni o situație neplăcută în urma consumului de căpșuni, este necesar să le spălăm cu mare atenție înainte de a le mânca, mai ales folosind produse eficiente precum bicarbonatul de sodiu.

Beneficiile căpșunilor în sarcină

Căpșunile în timpul sarcinii sunt și o sursă de numeroase beneficii. Spre norocul nostru, de fapt, sunt fructe care conțin multă vitamina C care, introdusă după masă, permite organismului să absoarbă mai bine fierul din alimente. Fierul nu trebuie subestimat în niciun caz, deoarece este esențial în timpul celor nouă luni de așteptare.

Căpșunile sunt bogate și în antioxidanți cu un conținut mare de acid folic, important în perioada gestațională.

Dar pentru a te asigura că toți nutrienții prezenți în căpșuni aduc cu adevărat beneficii, este important să le păstrezi la frigider, departe de o sursă de lumină, și să le ingerezi proaspete, pentru a preveni pierderea micronutrienților.

În orice caz, pentru orice îndoială este întotdeauna mai bine să solicitați opinia unor experți precum alergologii și nutriționiștii.

Deși recomandat, atunci când te hotărăști să mănânci căpșuni când ești însărcinată, este totuși indicat să fii precaut. În ceea ce privește intoleranța alimentară, evaluarea factorilor de risc cu medicul dumneavoastră rămâne o necesitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Alimentatie si nutritie





DC Media Group Audience
pixel