Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Data publicării:
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych
EXCLUSIV
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Aproape 70% din regulile gramaticale s-au modificat, iar termenii tradiționali, cu care eram obișnuiți, au fost înlocuiți sau chiar eliminați.



Gramatica s-a schimbat semnificativ față de varianta tradițională. Despre acest subiect au discutat Sorin Ivan și Profesoara Mariana Badea, în cadrul emisiunii de la DcEdu.

Prof. Mariana Badea a făcut o comparație dură pentru a descrie aceste schimbări.

Citește și Prof. Mariana Badea, despre fenomenul periculos din sistemul educațional românesc: O problemă cu efecte devastatoare

Sursa foto: freepik.com@gpointstudio

„Ceea ce mi se pare foarte important și nu se mai face la școală: universul literar al fiecărui scriitor.

Dacă tu, ca elev, știi sau înțelegi universul literar al scriitorului, după aceea poți să interpretezi sau să înțelegi orice altă operă a acelui scriitor pentru că ea se încadrează, opera aceea, în mentalitatea lui literară.

Eu am predat universul literar al scriitorilor, am prins această perioadă, și să știți că le era foarte ușor copiilor. Era o poezie de Bacovia, știau imediat să o comenteze”, a spus Mariana Badea.

Prof. Mariana Badea: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” 

Sursa foto: freepik.com@BillionPhotos

„Apariția gramaticii care vine cu noutăți. Eu evaluat cam 70% modificări ale gramaticii, termenii în primul rând că nu mai sunt funcții sintactice. Când a fost ministru domnul Cîmpeanu a spus ca se va introduce gramatica la liceu. Și m-am bucurat.

Dar a fost doar o veste bună și atât. Acum mă mai întreb: cine să o predea?! Trebuie reînvățată gramatica pentru ca nu mai seamănă cu cea tradițională. De la gimnaziu s-au desființat genurile literare și speciile literare.

Copiii ăștia nu mai știu ce este un pastel, o schiță, o povestire.

Nu mai există, toate sunt texte: narativ, liric, dramatic. Nu mai sunt termenii. (...) Am atâta suferință din acest motiv încât am acoperi vreo trei, patru emisiuni. Pe scurt, nu se mai numesc opere literare, se numesc acum texte, ca la manele. 

Eu îi obligam pe elevi să vină cu opera pe bancă, iar dacă nu citeau aveau 2. M-am considerat o profesoară de limbă și literatură română.

Dacă Titu Maiorescu, Eugen Lovinescu și Marin Sorescu cu Iona s-ar da la Bac, nimeni nu ar mai examenul, și atunci nu se mai fac deloc. Se dau subiecte ușoare: Moara cu noroc la nesfârșit”, a spus profesoara Mariana Badea.

Interviul integral poate fi urmărit mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Dezvoltare intelectuala





pixel