Profesorul Romiță Iucu spune de ce este nevoie pentru a îmbunătăți calitatea învățământului. „Avem o criză profundă de profesori în spațiul european” / VIDEO

Data actualizării: | Data publicării:
Profesorul Romiță Iucu spune de ce este nevoie pentru a îmbunătăți calitatea învățământului. „Avem o criză profundă de profesori în spațiul european” / FOTO: Freepik.com@dudedsgn
EXCLUSIV
Profesorul Romiță Iucu spune de ce este nevoie pentru a îmbunătăți calitatea învățământului. „Avem o criză profundă de profesori în spațiul european” / FOTO: Freepik.com@dudedsgn

Prof. univ. dr. Romiță Iucu, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, Președintele Consiliului de Orientare Strategică al UB, a fost prezent în emisiunea de la Dc Edu, moderată de profesorul Sorin Ivan.



Profesorul universitar a explicat de ce este nevoie pentru a îmbunătăți calitatea învățământului European. Potrivit acestuia, este importantă o armonizare între învățământul preuniversitar și cel superior. 

Citește și „Universitățile fără Ziduri” - o nouă filosofie europeană. Profesor Romiță Iucu: „Avem o misiune de educație” / VIDEO

„Procesul Bologna este procesul care a format generații, mai mult de 20 de ani de studenți europeni, care sunt produsul actelor de studii și a dinamicii Bolognei și mulți dintre ei poate nu au conștientizat asta.

Din punctul acesta de vedere, procesul Bologna a fost deconectat de evoluție din învățământul preuniversitar, a lipsit o relație cu cadrele specifice pentru diplomele de Bacalaureat și pentru procesele de evaluare ale viitorilor studenți recrutați în universități.

Bologna a privit foarte mult către structuri, către calificări, gândind, mai degrabă, într-un sens foarte structuralist, și cuvântul e un pic complicat, pentru că noul proces lansat, acesta în care noi suntem integrați acum și universitățile românești prezente, are un referențial mult mai larg.

Vezi și Micro-credite. Viitorul curricumului universitar. Profesorul Romiță Iucu: „Ne confruntăm cu schimbarea motivațiilor celor care învață și tipul focalizării lor” / VIDEO

Privește către Bacalaureat și chiar și discursul istoric al lui Macron de atunci a vizat diplomele de Bacalaureat ca posibile armonizări ale spațiului european.

Conceputul fundamental era cel de europenizare. Pentru a face europenizarea reală nu ai cum să-ți ajustezi sau calibrezi numai coordonatele învățământului superior.

Ai nevoie și de o aliniere specifică a tipurilor de certificare din învățământul preuniversitar.în 

Nu e simplu să creezi un Bacalaureat european, în mod evident.  E o dezbatere care poate să fie amplă și la nivel politic.

Dar, Universitățile, în momentul în care ar avea certificări omogene pentru competențele tinerilor la vârsta de 18 ani, care vor intra în universități, pentru a evita acel ping pong istoric, știți, noi dăm profesorii pe care învățământul preuniversitar ar putea să nu-i dorească.

Vedem ce criză profundă avem de profesori în spațiul european, iar pentru asta este nevoie de un învățământ superior de calitate, ca să formăm profesorii.

Dar avem nevoie și de un tip specific de creare a unei armonizări a acestor diplome de Bacalaureat.

După opinia mea, va fi următorul pas pe care schimbarea europeană, pe calea europenizării, dacă ne dorim, dacă noi credem în vocația și în spațiul real al unei Europe care înseamnă cultural vorbind, unitate, atunci trebuie să gândim și mecanisme de armonizare pentru diplomele din preuniversitar.”, a spus prof. univ. dr. Romiță Iucu, în cadrul ediției de luni a emisiunii de la Dc Edu.

Materialul integral poate fi urmărit mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Invitati si Interviuri





pixel