Psiholog de la Stanford: „Acesta este modalitatea nr. 1 de a ascuți creierul copilului și de a-l ajuta să reușească”

Data publicării:
Psiholog de la Stanford: „Acesta este modalitatea nr. 1 de a ascuți creierul copilului și de a-l ajuta să reușească” / FOTO: freepik.com @v.ivash
Psiholog de la Stanford: „Acesta este modalitatea nr. 1 de a ascuți creierul copilului și de a-l ajuta să reușească” / FOTO: freepik.com @v.ivash

Părinții se pot simți uneori nesiguri în privința modului cel mai eficient de a susține dezvoltarea copiilor lor și de a-i ajuta să-și dezvolte capacitățile cognitive la maximum. Vestea bună este că există multe sfaturi utile care se pot rezuma într-un singur obiectiv: să îi ajutăm să adopte cât mai des posibil o mentalitate de creștere.



Atunci când ne aflăm într-o mentalitate de creștere, suntem convinși că capacitatea noastră de a învăța este nelimitată. În schimb, în mentalitatea fixă, credem că suntem sortiți să avem anumite talente și abilități, iar acestea sunt insurmontabile.

Având în vedere că toți experimentăm ambele mentalități și că trecem de la una la alta în funcție de circumstanțe, prima metodă de a-i ajuta pe copii să prospere este să îi încurajăm să-și activeze mai des mentalitatea de creștere. Studiile arată că acest lucru poate îmbunătăți semnificativ atitudinea, implicarea și performanța lor.

Iată cinci moduri prin care puteți ajuta copilul să-și dezvolte o mentalitate de creștere de la un psihologul Mary C. Murphy, de la  Stanford.

Citește și Tehnica parentală nr. 1 pentru a ajuta copiii de orice vârstă în momentele grele, de la psihologi: „Se numește HELP!”

Împărtășește exemple de perseverență


Uneori, copiii se simt descurajați de eșecurile sau provocările lor, crezând că adulților le-a fost ușor. Folosind puterea povestirii, puteți să le demonstrați că nu este întotdeauna cazul și să îi învățați despre mentalitatea de creștere.

„De exemplu, unul dintre prietenii mei are un copil de 8 ani care este un pic perfecționist. Când nu înțelege un concept nou la școală imediat, se simte descurajat. Așa că prietena mea, care este scriitoare, i-a povestit fiicei sale că a fost nevoie să lucreze prin mai multe schițe pentru fiecare proiect înainte de a-l finaliza, revizuindu-și și îmbunătățindu-și constant munca. Fiica ei a fost surprinsă și ușurată să afle că și mama ei se străduiește”, spune psihologul la cnbc.com.

Aceste tipuri de povești contribuie la normalizarea luptei și arată copiilor că aproape fiecare reușită merită efort, în special la început.

Vorbește despre greșelile tale

Când adoptăm o mentalitate de creștere, nu ne este teamă să facem greșeli pentru că nu credem că acestea definesc în mod inevitabil capacitatea noastră. În schimb, vedem greșelile ca pe oportunități de învățare.

„Am fost încântată să văd un instrument folosit de un profesor pentru a încuraja mentalitatea de creștere în sala de clasă. Pe un ecran mare de perete intitulat `Greșelile mele preferate`, fiecare elev a împărtășit o greșeală pe care a făcut-o, împreună cu modul în care aceasta i-a ajutat să învețe”, mai spune Mary C. Murphy.

Puteți realiza un exercițiu similar la masă. Rugați-i pe toți să împărtășească o greșeală recentă, împreună cu sentimentele pe care le-au avut și ce au învățat din ea. Acestea pot fi discuții ușoare și amuzante, în care putem râde de greșelile noastre („Cu siguranță nu ar fi trebuit să port o cămașă albă la serviciu pentru că am ajuns să am prânzul peste tot pe mine!”) sau o ocazie de a vorbi despre momente mai vulnerabile („Am rănit sentimentele cuiva astăzi.”).

Prin aceste conversații, ne putem accepta greșelile și putem învăța din ele.

SURSA FOTO: freepik.com @senivpetro

 

Amintiți-le copiilor cât de departe au ajuns

Adesea, copiii se concentrează pe eșecurile sau dificultățile actuale, uitând să aprecieze succesul pe care l-au avut în trecut.

Dacă copilul tău se simte descurajat, adu-i aminte drumul pe care l-a parcurs și obstacolele pe care le-a depășit pentru a ajunge acolo unde se află acum. De exemplu: „Îți amintești când te luptai să înveți să citești? Acum citești singur cărți întregi, capitole întregi!”

Poți aduce în discuție câteva teme, fotografii sau videoclipuri mai vechi pentru a arăta cât de mult s-au dezvoltat și cât de multe lucruri au reușit să facă în timp.

Mulți copii, de la cei mici până la adolescenți, apreciază să li se reamintească cum erau când erau mai mici și cum s-au dezvoltat de-a lungul timpului. Această conversație demonstrează și aprecierea ta față de ei ca indivizi, recunoscând propriile lor traiectorii de creștere.

Întrebați-vă copiii unde au nevoie de sprijin

Doar simplul act de a vă întâlni cu copilul vă poate ajuta să înțelegeți dacă există vreo zonă în care are nevoie de sprijin sau asistență suplimentară, fie că este vorba de ajutor practic la temele de matematică sau de o discuție motivatoare. De exemplu, puteți întreba ceva de genul: „Deci, cu ce provocări lucrezi acum?”

Este important să observați că acest tip de limbaj normalizează ideea că, în orice moment, fiecare dintre noi se confruntă cu provocări. Poate chiar să conducă la o conversație mai deschisă și sinceră, dacă împărtășiți și voi ceva cu care vă luptați, iar apoi îi întrebați cu ce se confruntă ei.

Ajutarea copiilor să-și folosească mentalitatea de creștere nu se rezumă doar la încurajarea lor de a persevera sau de a încerca mai mult. Este vorba și despre asigurarea că au acces la resursele și sprijinul necesare pentru a avea succes.

SURSA FOTO: freepik.com @freepic.diller

 

Amuzați-vă


Îmbrățișarea mentalității de creștere în cadrul familiei tale poate fi o experiență distractivă și implicătoare pentru toți membrii, fără a fi un efort serios sau greoi. De exemplu, o activitate care poate fi atât plăcută, cât și eficientă este implicarea întregii familii în crearea unui slogan sau a unei mantre, precum „iubim să învățăm!” sau „creștem împreună!”

Când perceputul învățării și al dezvoltării este plăcut și distractiv, suntem mai predispuși să ne implicăm în eforturile necesare pentru a atinge obiectivele noastre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel