Respirație Wheezing la copii: Ce înseamnă și când trebuie să îți faci griji?

Data publicării:
Fotografie de la Lisa Fotios/ Pexels
Fotografie de la Lisa Fotios/ Pexels

Respirația șuierătoare la nou-născuți și copii este o problemă destul de frecventă: se estimează că aproximativ 25-30% dintre copii vor avea cel puțin un episod de respirație șuierătoare în primii ani de viață. Dar ce este respirația șuierătoare la copii și când să vă faceți griji?



Wheezing-ul este un zgomot de înaltă frecvență produs în timpul respirației, adesea audibil fără stetoscop. Este cauzat de o îngustare a căilor respiratorii, care se poate datora mai multor factori, dar principalul este că copiii șuieră mai des decât adulții din cauza diferențelor fizice: bronhiile copiilor sunt mici, rezultând o rezistență mai mare a căilor respiratorii periferice, de asemenea, au mai puțină retracție a țesuturilor elastice. În plus, cutia toracică, traheea și bronhiile sunt mai conforme, iar diafragma se inserează orizontal, mai degrabă decât oblic.

Diferența dintre respirație șuierătoare și astm

Principala diferență dintre respirație șuierătoare și astm este că respirația șuierătoare este un simptom, în timp ce astmul este o afecțiune de bază care poate provoca respirație șuierătoare. 

Cu alte cuvinte, respirația șuierătoare poate apărea ca răspuns la mai multe afecțiuni, inclusiv astmul, dar nu toate cazurile de respirație șuierătoare sunt neapărat legate de astm.

Răspunsul la bronhodilatatoare poate ajuta la diferențierea astmului de alte cauze ale respirației șuierătoare.

Citește și: Copil astmatic: aspecte psihologice ale bolii

Cauze posibile ale respirației șuierătoare la copii

Wheezing-ul poate fi un eveniment izolat sau recurent.

În cazul respirației șuierătoare recurente, părinții pot observa că copilul lor dezvoltă frecvent acest tip de respirație șuierătoare, ceea ce poate indica existența unei probleme care cauzează respirația șuierătoare, cum ar fi astmul.

Wheezing-ul parainfecțios este un tip specific de wheezing care poate apărea după o infecție respiratorie superioară. Infecțiile virale, foarte frecvente în lunile de iarnă, provoacă umflarea și acumularea de mucus în căile respiratorii și acest lucru determină o îngustare a căilor respiratorii cu tuse și respirație șuierătoare. Acest tip de respirație șuierătoare este adesea temporară și se poate îmbunătăți cu timpul.

Cele mai frecvente cauze ale respirației șuierătoare la sugari și copii sunt:

- Alergii

- Astm sau boală reactivă a căilor respiratorii

- Boala de reflux gastroesofagian

- Infecții (bronșiolită, bronșită, pneumonie, infecții ale tractului respirator superior)

- Apnee obstructivă de somn.

Citește și: Spălături nazale preventive, când sunt cu adevărat utile la copii

Wheezing și bronșiolită

Bronșiolita este o boală frecventă la sugari și copiii mai mici, adesea cauzată de virusul sincțial respirator.

Wheezingul este un simptom comun asociat cu bronșiolita. În timpul bolii, micile ramuri terminale ale plămânilor, numite bronhiole, se inflamează și se îngustează, provocând sunetul șuierător caracteristic. Copiii cu bronșiolită pot avea dificultăți de respirație și, în unele cazuri, poate fi necesară spitalizarea.

Când să vă faceți griji pentru respirația bebelușului?

Respirația șuierătoare la bebeluși poate fi normală în unele situații, cum ar fi atunci când copilul plânge sau este entuziasmat. Cu toate acestea, există cazuri în care respirația șuierătoare ar putea indica o problemă mai gravă.

Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă copilul dumneavoastră:

- are respirație șuierătoare asociată cu semne de dificultăți de respirație

- are o tuse persistentă,

- are dispenie și dificultăți de respirație,

- este cianotic, prin urmare are o culoare albăstruie a pielii sau a buzelor.

Citește și: Nou-născut răcit: Cum să-ți ajuți copilul să doarmă și să respire mai bine

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel