România se află în Epoca de piatră, „nici măcar” în Evul Mediu în zona de învățământ liceal, susține ministrul Daniel David: „Ne mirăm că nu reușim să fim performanți”

Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Ministrul Educației Daniel David: „Aș vrea ca profesorii de religie să vorbească și despre extremismul religios, să vorbească mai mult și despre etică și morală” / FOTO: captură video YouTube @Academia Română
Ministrul Educației Daniel David: „Aș vrea ca profesorii de religie să vorbească și despre extremismul religios, să vorbească mai mult și despre etică și morală” / FOTO: captură video YouTube @Academia Română

Daniel David, ministrul Educației, susține că reforma liceelor din România este urgentă: „Avem nevoie de conținuturi și metode noi”.



România se află într-un punct critic în ceea ce privește educația liceală, atrage atenția Daniel David, ministrul Educației și Cercetării.

În cadrul lansării raportului OCDE „Educație și competențe în România – evaluarea OCDE a politicilor naționale în domeniul Educației”, oficialul a făcut o declarație tăioasă despre stadiul actual al sistemului de învățământ.

„În zona învățământului liceal suntem în Epoca de Piatră, nici măcar Evul Mediu. Adevărul este că acolo lucrurile trebuie schimbate și trebuie schimbate repede. Avem nevoie de noi discipline, avem nevoie de noi conținuturi, avem nevoie de noi metode de predare, avem nevoie de noi manuale”, a subliniat ministrul.

CITEȘTE ȘI OCDE recomandă ca Evaluarea din clasa a VIII-a să fie extinsă cu notele din clasele a VII-a și a VIII-a, iar testele din clasele mici să nu mai fie atât de complicate

Dezechilibrul dintre teorie și practică, o cauză a rezultatelor slabe

Daniel David a explicat că una dintre marile probleme ale sistemului este accentul pus fie exclusiv pe teorie, fie exclusiv pe abilități practice, fără o viziune integrată.

„Unii insistăm foarte mult pe cunoștințe declarative, uitând celelalte două componente, alții mergem pe skills uitând componenta teoretică din spate și de ce e important să știi acele abilități.

Și atunci ne mirăm că nu reușim să fim performanți în testările internaționale TIMSS sau PISA, care testează nu bucăți din competențe, testează competențe fie legate de conținut ca timp sau fie aplicarea lor la viața de zi cu zi ca PISA, de exemplu”, a explicat David.

VEZI ȘI „Am în minte o a treia probă!” Daniel David, despre schimbarea Evaluării Naționale din clasa a VIII-a: „Oricum te uiți, logic, acest sistem nu poate fi argumentat”

OCDE propune o reformă bazată pe competențe

În viziunea OCDE, România are nevoie de un curriculum modern, centrat pe dezvoltarea de competențe reale, nu doar pe acumularea de informații.

„Uitându-mă pe raportul OCDE am văzut că se insistă pe metodele de predare, pe metodele de predare moderne”, a punctat ministrul.

Manualele, o verigă cheie în procesul educațional

În cadrul aceleiași intervenții, Daniel David a adus în discuție și rolul esențial al manualelor școlare. El a subliniat nevoia de a regândi aceste instrumente didactice, astfel încât să fie mai interactive și mai adaptate realităților digitale ale elevilor de azi.

„Sunt curios cum vedeți problema manualelor, mai ales alternanța între varianta mai clasică completată cu variantă online, cu manuale care să aibă sarcini pe care să le poți accesa online, cu sarcini și probe de tip gaming. Cred că manualele reprezintă o verigă foarte importantă într-un proces educațional eficient”, a adăugat ministrul Educației și Cercetării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.






Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel