Să învățăm împreună limbajul gestual al nou-născuților

Data publicării:
Fotografie de la Henley Design Studio/ Pexels
Fotografie de la Henley Design Studio/ Pexels

Dificultățile de a  înțelege nevoile copilului lor reprezintă cea mai mare frustrare și teamă a mamelor. Pentru aceasta, trebuie să vă înarmați cu răbdare și să fiți foarte atente. Micuții folosesc diferite moduri de a-și exprima nevoile. Printre acestea găsim limbajul gestual.



Neputând vorbi, copiii se exprimă cu ajutorul corpului lor. Interpretând aceste mici gesturi, vei putea înțelege ce își dorește copilul tău.

Plânsul este cel mai cunoscut mijloc de comunicare, dar nu este singurul. Nou-născuții folosesc și mișcări, zâmbete, gesturi și sunete pentru a atrage atenția.

În general, semnalele bebelușului sunt mai intense atunci când sunt îndreptate către părinți. Cu tine va plânge mai tare, dar îți va oferi și cele mai bune zâmbete ale lui. Acest lucru se va întâmpla mai ales când trebuie să te desprinzi de el și când te întorci să-l iei, după ce l-ai lăsat cu alți oameni.

2. Fotografie... (pexels-pixabay-459953_75865900.jpg)

Foto: Pixabay/ Pexels

Nou-născuții încep să se exprime prin limbajul semnelor

Toți nou-născuții fac gesturi, scot sunete sau au diverse comportamente pentru a se face înțeleși. De exemplu, dacă se uită în altă parte, își întorc capul sau se aplecă înapoi în timp ce joacă, înseamnă că trebuie să se odihnească și preferă să continue să joace mai târziu.

Dacă plâng, nu înseamnă neapărat că le este foame. Poate le este frig, scutecul lor poate fi murdar sau sunt obosiți. Fiecare bebeluș are un plâns diferit pentru a exprima aceste supărări și, cu puțină răbdare, vei învăța să le identifici.

Un nou-născut are mai multe moduri de a se face înțeles. Dacă zâmbește în timp ce ești alături de el, arată că se simte confortabil, că este fericit și că probabil își dorește ca situația să rămână așa o vreme mai mult.

Veți descoperi că descifrarea acestor semne va fi foarte utilă atunci când trebuie să vă stabiliți obiceiuri. De exemplu, atunci când are nevoie să doarmă, îl poți ajuta să adoarmă sau când vrea să se joace, îl vei putea ajuta să iși satisfacă dorința.

Pe la vârsta de 8 luni, vei observa că bebelușul tău se va lipi de gât și va începe să plângă când va veni cineva străin în vizită sau când îl vei duce la pediatru. Acest lucru indică faptul că știe să distingă oamenii familiari de străini și că aceștia din urmă îl sperie.

3. Fotografie... (pexels-vika-glitter-1648375_00263800.jpg)

Foto: Vika Glitter/ Pexels

Odată cu trecerea timpului, va observa că acești oameni îl salută într-o manieră prietenoasă și va începe să se obișnuiască. În cele din urmă îi va accepta, dar întotdeauna la timpul său.

Limbajul semnelor se schimbă de la nou-născut, la nou-născut. Din acest motiv, să înveți să-ți înțelegi copilul necesită timp, răbdare și dăruire.

A fi capabil să răspunzi corect solicitărilor sale va întări afecțiunea și legătura dintre voi. Cheia este să observați cu atenție și să aveți răbdare pentru a putea descifra limbajul semnelor micuțului.

Învățați-vă copilul limbajul semnelor

Trebuie să respecți întotdeauna ritmurile bebelușului și să te asiguri că se distrează. Momentul ideal pentru a începe este atunci când micuțul începe să manifeste interes pentru comunicare. Vei observa asta atunci când va fi mai sociabil, va începe să mormăie cuvinte și să scoată sunete pentru a atrage atenția.

Când rostiți un cuvânt, faceți și un gest sau indicați ce numești, folosește întotdeauna același gest, repetă-l de mai multe ori și subliniază cuvântul cheie. Deci, atunci când faci acea mișcare, copilul vede și aude clar legătura dintre cei două lucruri.

4. Fotografie... (pexels-tatiana-syrikova-3933057_45108300.jpg)

Foto: Tatiana Syrikova/ Pexels

După câteva zile, sau săptămâni, este probabil ca cel mic să înceapă să folosească același gest. Transformă procesul de învățare într-un timp distractiv. Dacă copilul se distrează, este mai probabil să învețe.

Câteva semne pe care le puteți folosi

Specialiștii recomandă anumite grupe de semne. Mai jos, veți găsi câteva exemple:

"Alimente": Puneți vârfurile degetelor peste buze.

"S-a terminat": Ridică-ți mâinile în lateral, cu palmele în sus.

"Frică": mângâie-te cu palma mâinii pe piept.

"Pericol. Căldură": întinde brațul ca și cum ai lua ceva și apoi retrage-l rapid.

"Unde?": Ridicați umerii cu palmele în sus.

"Mașină": pretindeți că întoarceți un volan imaginar.

„Carte”: puneți mâinile împreună și deschideți-le, întorcând palmele în sus.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi





DC Media Group Audience
pixel