Să punem capăt afirmațiilor „m-au pălmuit, m-au pedepsit și nu mi s-a întâmplat nimic”! Ba da, se întâmplă, multe!

Data publicării:
Să punem capăt afirmațiilor „m-au pălmuit și m-au pedepsit și nu mi s-a întâmplat nimic”! Da, se întâmplă, multe! / FOTO: freepik.com @whitestorm4
Să punem capăt afirmațiilor „m-au pălmuit și m-au pedepsit și nu mi s-a întâmplat nimic”! Da, se întâmplă, multe! / FOTO: freepik.com @whitestorm4

În lumea parentingului, subiectul modului în care creștem copiii poate stârni întotdeauna dezbateri aprinse. Atunci când vine vorba de educație prin pedepse sau practici mai autoritare, opiniile sunt cu adevărat împărțite.Unii susțin că aceste metode au fost folosite de generații și au fost eficiente în anumite situații. Argumentele lor se bazează pe ideea că o „mână puternică” este necesară pentru a impune limite și a forma copii responsabili.

Pe de altă parte, există și cei care cred ferm în abordarea pozitivă a parentingului, evitând pedepsele fizice sau verbale. Ei se întreabă cum putem să educăm copiii într-un mod înțelegător și empatic, fără a recurge la violență.

Citește și „Dacă nu suferi, nu-ți înveți lecția!” Alexandra Șerb explică în ce capcană cad părinții atunci când își pedepsesc copiii: „Asta este problema!” / VIDEO

Da, se întâmplă, multe!

SURSA FOTO: freepik.com @jiboom

Cu siguranță, dezbaterea privind modalitățile de educație a copiilor este plină de opinii variate și argumente contradictorii. Deși mulți dintre noi suntem convinși că dragostea, respectul și empatia sunt fundamentele unei educații sănătoase, există încă voci care apără practicile mai dure.

Desigur, un argument frecvent întâlnit este acela că mulți părinți consideră că au fost crescuți într-un mod strict și nu au suferit consecințe negative. Totuși, merită să ne oprim și să reflectăm la modul în care astfel de practici pot normaliza violența, fie ea fizică sau psihologică. Dacă am transpune aceleași acțiuni în relații de adult la adult, devin imediat șocante și inacceptabile.

Imaginează-ți scenarii precum „mi-am pedepsit soțul pentru că nu a terminat toată farfuria cu mâncare” sau „am bătut-o pe bunica ca să învețe”. Aceste exemple ne arată cât de deranjant ar fi să acceptăm astfel de comportamente în relațiile dintre adulți, dar adesea par a fi trecute cu vederea atunci când subiectul este un copil.

Un alt aspect important de luat în considerare este perpetuarea modelelor de comportament toxic. Chiar dacă părinții acționează în baza cunoștințelor și experiențelor lor, este esențial să fim deschiși la evoluția conceptelor privind parentingul. Abordările autoritare bazate pe pedepse, palme și țipete au fost asociate cu efecte negative asupra dezvoltării copiilor, iar perpetuarea lor poate contribui la consolidarea unor modele de comportament nedorite în societate.

Efectele violenței asupra dezvoltării copiilor

SURSA FOTO: freepik.com @sweet-ice87

Efectele violenței asupra dezvoltării copiilor sunt un subiect cu implicații semnificative, iar cercetările arată clar că violența în educație poate să nu doar influențeze comportamentul imediat, ci să lase o amprentă profundă și pe termen lung.

Este recunoscută cu fermitate ideea că „violența naște violență”. Copiii crescuți într-un mediu în care violența este o metodă comună de educație au o probabilitate mai mare să devină adulți cu comportamente violente. În contrast, un copil care experimentează dragostea, înțelegerea și respectul în procesul său de creștere va dezvolta abilități precum empatia și altruismul.

Deși unii insistă că lovirea sau pedepsirea sunt necesare pentru o educație eficientă, realitatea este că știința arată contrariul. Loviturile și țipatul la un copil pot bloca procesul său de învățare, afectându-i dezvoltarea și generând efecte negative pe termen lung.

Consecințele pedepselor, subliniate prin „cei patru R ale pedepsei” (resentimente, dorință de răzbunare, retragere și rebeliune), nu contribuie la un mediu propice învățării. Dimpotrivă, ele pot amplifica comportamentele nedorite și pot crea o atmosferă de tensiune în relația dintre părinte și copil.

În căutarea unei corectări a comportamentului, este esențial să înțelegem că știința nu susține eficacitatea pedepselor fizice. Studiile arată că aceste practici nu doar că nu îmbunătățesc comportamentul copiilor, dar pot avea chiar un efect opus.

Nu în ultimul rând, violența, fie ea fizică sau psihologică, lasă urme adânci în personalitatea copilului. Este afectată stima de sine, încrederea în sine și securitatea sa emoțională. Copiii crescuți într-un mediu caracterizat de țipete și palme pot dezvolta insecurități și pot prezenta un risc crescut de tulburări psihice în viața adultă. Este important să conștientizăm impactul pe termen lung al acestor practici și să promovăm abordări de parenting bazate pe iubire, respect și comunicare pozitivă.

Vezi și Ți se „urcă în cap” copilul dacă îi oferi iubire multă și necondiționată? Alexandra Șerb: „Este total opus!” / VIDEO

Violența, o formă de comunicare care nu exprimă iubirea de care copiii au nevoie

SURSA FOTO: freepik.com @wavebreakmedia

Uneori, cuvintele și acțiunile noastre pot avea un impact adânc asupra copiilor noștri, influențând nu doar comportamentul lor prezent, ci și legătura pe care o dezvoltăm cu ei în viitor. Este important să ne amintim că violența, fie ea fizică sau psihologică, este o formă de comunicare care nu exprimă iubirea de care copiii au nevoie.

Atunci când recurgem la atacuri fizice sau la agresivitate verbală, riscăm să le creăm copiilor senzația că nu sunt iubiți, deoarece aceste comportamente contrazic esența iubirii. În momentele în care țipăm, scuturăm sau pedepsim, manifestăm un comportament care poate să fie dăunător și dureros pentru cei mici.

Nu vrem să sugerăm că părinții care adoptă astfel de abordări nu își iubesc copiii; dimpotrivă, aceștia pot fi purtați de furie, frustrare și nesiguranță în momentul gestionării unui conflict. Este important să ne confruntăm cu aceste emoții într-un mod constructiv și să căutăm alternative pentru a construi o relație sănătoasă cu cei mici.

Impactul asupra legăturii cu copiii este semnificativ. Țipatul la copil, ignorarea lui prin pedeapsă, toate acestea pot genera neîncredere, nesiguranță și teamă, afectând direct tipul de atașament pe care copiii îl dezvoltă cu principalii lor îngrijitori și, implicit, și cu ceilalți din jur.

O misiune esențială a părinților este să ofere copiilor fericire și să-i educe într-un mediu pozitiv. Însă, educația cu violență contravine acestui principiu fundamental și poate induce copiilor sentimente neplăcute, cum ar fi singurătatea, tristețea sau umilința.

Trebuie să recunoaștem și să acceptăm că lovirea este o infracțiune în multe jurisdicții. Exemple precum Suedia, care a introdus interdicția specifică a pedepselor fizice în 1979, și alte țări care au urmat exemplul, inclusiv România, unde lovirea unui minor este considerată o infracțiune, ar trebui să servească drept memento că protecția copiilor este o responsabilitate legală și morală a societății.

Ca părinți, putem (și trebuie) să facem mai bine

SURSA FOTO: freepik.com @prostock-studio

În calitate de părinți, avem capacitatea și responsabilitatea de a evolua și de a oferi o educație mai sănătoasă copiilor noștri.

Primul pas în această călătorie a schimbării comportamentelor toxice față de copii este să fim conștienți de ele și să renunțăm la justificări care nu fac decât să se prăbușească sub propria lor greutate.

Este perfect normal să ne găsim, la un moment dat, în situația de a recurge la practici parentale dăunătoare. Suntem oameni, și oricine își poate pierde cumpătul, în special atunci când astfel de modele de creștere sunt moștenite din educația primită de la părinții și profesorii noștri. Cu toate acestea, misiunea noastră, ca părinți, este să depunem eforturi pentru a face mai bine.

Așadar, dacă vă simțiți vreodată copleșiți și vă temeți că pierdeți controlul, opriți-vă, respirați adânc și reflectați. Avem puterea să schimbăm cursul lucrurilor, să transformăm tiparele dobândite și să educăm cu respect și empatie. Această conștientizare și hotărâre de a evolua pot aduce transformări semnificative în relația cu copiii noștri și în modul în care îi ghidăm spre o dezvoltare sănătoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi

DC Media Group Audience
pixel