Semnele care arată că au fost depășite limitele copilului. Psihologul Radu Leca: „Astea sunt primele simptome! Gândiți-vă bine!” / VIDEO

Data publicării:
Semnele care arată că au fost depășite limitele copilului. Psihologul Radu Leca: „Astea sunt primele simptome! Gândiți-vă bine!” / FOTO: freepik.com @EyeEm
EXCLUSIV
Semnele care arată că au fost depășite limitele copilului. Psihologul Radu Leca: „Astea sunt primele simptome! Gândiți-vă bine!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Psihologul Radu Leca a subliniat la Părinți Prezenți, o emisiune realizată de redactorul-șef PărințișiPitici.ro, Loredana Iriciuc, că există semne clare care indică faptul că un părinte a depășit limitele copilului său.



Expertul susține că observarea comportamentului copilului poate oferi indicii importante. Radu Leca a îndemnat părinții să fie atenți la semnalele pe care le transmit copiii lor și să fie deschiși în a analiza și înțelege motivele din spatele comportamentului lor, pentru a asigura o relație sănătoasă și respectuoasă între părinte și copil.

„Simptomele că ai încălcat limitele copilului sunt clare! S-a îngrășat? Da! Oare de ce? De bine ce îi e? Deci, dacă tu îi spui ce să facă, și el se îngrașă lui îi e bine?

Are burta stricată? Când? Când îi spui ce are de făcut? Deci, somatizează?

Aoleu face pipi de multe ori? De câte ori? Păi, de câte ori face lecțiile cu mine se duce la baie de vreo cinci ori.

Simte nevoia să mănânce dulce când vorbești cu el sau să ronțăie? Ai o problemă de atitudine!

Îl vezi că este neliniștit și care are picioare neliniștite înainte de somn? De ce oare? Păi, l-am rugat să citească. Ok, arată-i cum se citește!

Se trezește în timpul nopții și îi e sete? Da! Preferă oricând o gură de `apă cu întuneric` în loc de apă? Da! E o problemă!

Gândește-te bine la ceea ce face copilul tău!

Stă în baie mult pe toaletă neavând telefon în mână? Se ascunde de tine! Cu telefon în mână se ascunde și mai tare!

Ce haine poartă? Sunt unele care te enervează? Ce fel de adidași își dorește să aibă? La ce tipuri de cheltuieli te pune?

Toate acestea se numesc semne ale încălcării limitelor copilului!”, a spus Radu Leca la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Citește și Părinții care vor copiii campioni. Psihologul Radu Leca: „Acești micuți dețin o pereche de părinți profund bolnavă” / VIDEO

Radu Leca, despre depresia mascată: „Are două semne!”

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Psihologul a accentuat importanța conștientizării părinților asupra impactului pe care îl au asupra copiilor lor și modului în care interacționează cu aceștia. El a subliniat că presiunea la care sunt supuși copiii poate manifesta o varietate de simptome, unele dintre acestea fiind recunoscute, dar altele putând ascunde o problemă gravă numită depresie mascată.

„Gândiți-vă bine, stimați părinți, la ceea ce faceți pentru copiii voștri și cum faceți acest lucru. Fiindcă presiunea la care este supus un copil poate avea multiple simptome din cele pe care vi le-am enumerat și pe care care le-ați recunoscut, dar poate ascunde și un element foarte important care se numește depresie mascată.

Când depresia este reușit mascată de către copil, el are două semne pe care nimeni dintre specialiști nu are voie să nu le recunoască. Numărul 1 - este arțăgos. E obraznic? Nu! E doar foarte trist. O depresie poate avea multiple forme, nu doar cele care sunt în carte.

Și numărul 2 - starea permanentă de așteptare. Îl vezi înainte să mănânce, să bea apă, să se ducă la baie, îl vezi că stă și așteaptă. `Ce faci?` `Bine, tu?` `Ce aștepți?` `Nimic!` `Păi nu trebuia să mănânci?` `Mănânc!` `Când?` `Când vreau!` și vocea s-a dus în sus. 

Astea sunt primele semne! Gândiți-vă bine ce cereți de la copilul vostru!

În funcție de cât ceri de la copilul tău și de la ce vârstă ceri, de la 7-9 ani poate începe să intre pe tristețe”, a mai spus Radu Leca.

Urmăriți emisiunea integral:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel