Trăsăturile tipice de personalitate ale părinților buni, conform unui psiholog

Data publicării:
Trăsăturile tipice de personalitate ale părinților buni, conform unui psiholog / FOTO: freepik.com @EyeEm
Trăsăturile tipice de personalitate ale părinților buni, conform unui psiholog / FOTO: freepik.com @EyeEm

Psihologul Sheryl Zegler evidențiază opt caracteristici ale părinților buni, pornind de la afecțiune, consecvență și sprijin. Nu există un ghid universal pentru a fi un părinte perfect, însă conform expertului, există anumite trăsături de personalitate caracteristice părinților buni.



Potrivit lui Zegler, citat de yourtango.com, primul aspect important este reactivitatea. Acest lucru înseamnă să fii deschis la nevoile copilului tău și să răspunzi prompt la acestea, fie că este vorba de plâns, de foame sau de disconfort. Părinții reactivi sunt cei care sunt sensibili la starea și nevoile copilului lor, adaptându-se în consecință.

De asemenea, conform psihologului, părinții buni sunt conștienți de importanța consecvenței. Aceștia își stabilesc așteptări clare și oferă structură copiilor lor, începând de la o vârstă fragedă și continuând să ajusteze aceste așteptări pe măsură ce copiii cresc. Odată ce copiii au această stabilitate și structură, ei pot să crească și să se dezvolte într-un mod sănătos și echilibrat.

În plus, Zegler subliniază importanța afecțiunii în relația dintre părinți și copii. Gesturile de iubire, cum ar fi îmbrățișările și pupicii, sunt esențiale încă din primele zile de viață ale copilului și ar trebui să continue pe tot parcursul copilăriei. Aceste expresii de afecțiune consolidează legăturile emoționale dintre părinți și copii și contribuie la dezvoltarea unei relații sănătoase și de încredere.

Citește și Cum să-ți creezi propriile tradiții de familie și de ce ar trebui să o faci cât mai repede? Sunt vitale pentru dezvoltarea copiilor!

„Trebuie să-ți asculți copiii când vorbesc cu tine”

SURSA FOTO: freepik.com @freepik

Sheryl Zegler subliniază, de asemenea, importanța reciprocității în relația cu copiii tăi. Ea explică că este important să îi asculți pe copiii tăi atunci când îți vorbesc. Atunci când se simt ascultați și apreciați ca ființe umane, este mai probabil să manifeste aceeași atitudine în relațiile lor viitoare.

Psihologul discută apoi despre esența sprijinului în relația părinți-copii. Ea subliniază că a oferi sprijin nu înseamnă să îți lași copilul să facă tot ce vrea. Mai degrabă, implică validarea sentimentelor acestuia, încurajarea și găsirea unor soluții creative atunci când dorințele lor nu se aliniază cu ceea ce poți oferi sau cu ceea ce crezi că este cel mai bine pentru ei.

Vezi și Cele 10 porunci ale educației emoționale. Principii eficiente pentru creșterea sănătoasă și echilibrată a copiilor, de la un psiholog

Importanța consecvenței și a realismului

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Sheryl Zegler subliniază importanța consecvenței și a realismului în relația cu copiii. Ea explică că este important să fii consecvent în cuvintele și acțiunile tale față de copii. Dacă faci promisiuni sau amenințări, este important să le respecți, astfel încât copilul să poată învăța că există consecințe pentru comportamentul lor.

În plus, ea vorbește despre necesitatea de a fi rezonabil și realist în abordarea părintească. „Un părinte bun găsește un echilibru între încurajarea libertății și asumarea riscurilor, petrecând în același timp timp de calitate cu copilul lor”, spune psihologul.

Este important să oferi copiilor tăi oportunități de a explora și de a învăța, în timp ce îți asumi responsabilitatea de a-i ghida și de a-i susține în cadrul acestor experiențe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel