Incident la o școală: Copil de 9 ani, imobilizat de poliție cu genunchiul pe spate (VIDEO)

Data publicării:
Fotografie de la Kindel Media: Pexels
Fotografie de la Kindel Media: Pexels

Poliția a intervenit în urma apelului conducerii școlii.



Imobilizat de poliție cu un genunchi pe spate de parcă ar fi fost un infractor periculos. I s-a întâmplat unui băiețel de 9 ani, pe nume Mathis, în timp ce era la școală în Belgia, informează  Brussels Time.

Mama, care a ajuns prea târziu, a reușit să filmeze scena și a vorbit despre o adevărată „bătaie”, provocată tot din motive rasiste.

Incidentul a avut loc la începutul lunii septembrie și a stârnit un val de indignare în țară cây și în mediul on-line.

Nefericita întâmplare s-a petrecut la o școală primară pentru copii cu nevoi speciale din Nalinnes, în zona Hainaut. Polițiștii au fost chemați de conducerea școlii pentru a-l „liniști” pe minor, care se comporta într-un mod „dificil”.

Scena, filmată de mama copilului, arată un polițist care imobilizase copilul la sol, folosind un genunchi poziționat la spate.

Această tehnică, interzisă în multe țări, amintește de cea folosită în Statele Unite când afro-americanul George Floyd a fost ucis. 

@documentairetiktok13 ???????? FLASH | Mathis, 9 ans, victime d'insultes racistes dans la cour de récréation de son école à Nalinnes en #Belgique, a été plaqué au sol par un policier afin de le « maîtriser » et de le « calmer », suite à une altercation avec un autre élève #honte #police #pourtoi #foryoupage #fypシ #bavurepoliciere ♬ Suspense, horror, piano and music box - takaya

Școala nu poate face față situației

Potrivit autorității care conduce instituția de învățământ, apelul a survenit după o ceartă între doi copii de 9 ani în curtea școlii, în cadrul căreia s-au schimbat comentarii rasiste.

În acel moment, Mathis a intrat într-o „criză acută” pe care personalul de la fața locului nu a putut să o controleze. De teamă că s-ar putea răni pe sine sau pe alți copii sau să fugă, conducerea a decis să cheme poliția.

Mărturia directorului școlii

Chestionat de televiziunea RTBF, directorul interimar al școlii, Maïté Milauvre, a reconstituit ceea ce s-a întâmplat:

"În pauza de prânz, între orele 13.15 și 13.45 a avut loc o ceartă între doi copii. Supraveghetorii, trei dintre colegii mei, au intervenit și i-au despărțit pe cei doi copii", a spus el.

Întrebat de ce a fost chemată poliția, directorul a explicat: „De aceea am decis să sunăm la poliție după ce am încercat de mai multe ori să luăm legătura cu mama copilului, fără succes. Motiv pentru care singura soluție a fost contactarea poliției”.

Mărturia mamei copilului

Mărturia mamei Mama lui Mathis, Rita Nkatbayang, a ajuns la școală când copilul tocmai fusese reținut de poliție. "Mathis e pe jos, pe podea, politistul era deasupra lui. Tremuram. Am intrebat poliția dacă pot sa fac o poză, dacă pot să filmez. Mi-au spus: 'fă ce vrei, fă fotografii sau videoclipuri'", a spus mama pentru RTBF. "Nu îmi puteam da seama ce văd, nu-mi venea să cred. Când l-am întrebat pe director ce s-a întâmplat, ea mi-a spus că fiul meu a fost insultat fiind numit de către alt coleg „negru murdar”, ceea ce l-a înfuriat”, a spus mama băiatului, precizând că este a treia oară într-o săptămână când fiul a primit astfel de insulte.

Reacția ministrului Educației

Numeroși deputați i-au adresat o întrebare pe acest subiect ministrului Educației din Federația Valonia-Bruxelles, Caroline Désir. Ministrul a declarat că dorește să reglementeze mai bine acțiunile poliției în școli după intervenția controversată a ofițerilor din școala Nalinnes numind „şocante” imaginile video surprinse de mama băiatului în timpul intervenției poliției.

Ministrul a decis să-i scrie ministrului de Interne, Annelies Verlinden, care este responsabilă cu supravegherea poliției, pentru a „identifica soluții pentru ca astfel de situații să nu se mai repete”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Monden
Tagurile articolului: belgia copil de 9 ani imobilizare scoala





DC Media Group Audience
pixel