Vârsta înaintată a tatălui implică un risc mai mare pentru dezvoltarea fătului? Cele mai recente concluzii ale unui studiu

Data publicării:
Vârsta înaintată a tatălui implică un risc mai mare pentru dezvoltarea fătului? Cele mai recente concluzii ale unui studiu / FOTO: freepik.com @camomileleyla
Vârsta înaintată a tatălui implică un risc mai mare pentru dezvoltarea fătului? Cele mai recente concluzii ale unui studiu / FOTO: freepik.com @camomileleyla

Este interesant de observat că cercetările recente au schimbat perspectiva asupra contribuției părintelui la sănătatea genetică a copilului. Deși mult timp s-a acordat mai multă atenție vârstei mamei în ceea ce privește concepția, acum știm că vârsta tatălui joacă, de asemenea, un rol important.



Problemele genetice și epigenetice se pot acumula în sperma bărbaților în vârstă, așa cum a subliniat dr. Pascual Sánchez, co-fondator și director medical al Ginemed.

Într-o lume în care ritmul vieții ne face să amânăm tot mai mult momentul de a deveni părinți, este important să fim conștienți de aceste aspecte. Chiar dacă societatea noastră nu face întotdeauna ușor să facem schimbări în această privință, înțelegerea impactului vârstei părinților asupra sănătății copiilor noștri este esențială. Să sperăm că aceste informații vor ajuta părinții viitori să ia decizii informate și să își asume responsabilitatea pentru sănătatea genetică a viitoarelor generații.

Citește și Aceasta este cea mai bună vârstă pentru un bărbat pentru a deveni tată, conform medicilor

Posibile riscuri asociate cu vârsta tatălui în dezvoltarea fătului

Descoperirile recente aruncă o lumină asupra riscurilor legate de vârsta tatălui în dezvoltarea fătului. Mutațiile genetice, de exemplu, sunt acum în centrul atenției. Se știe că vârsta înaintată a tatălui crește riscul de mutații genetice, iar acest lucru este important deoarece aceste mutații pot, în unele cazuri, să aibă consecințe asupra sănătății copilului. De exemplu, în jurul vârstei de 20 de ani, un bărbat transmite de obicei descendenților săi aproximativ 20 de mutații, iar la 40 de ani, un bărbat poate transmite descendenților săi aproximativ 65 de mutații genetice, ceea ce poate crește riscul de defecte sau boli.

De asemenea, trebuie să acordăm atenție modificărilor epigenetice asociate cu sperma bărbaților mai în vârstă. Chiar dacă impactul lor asupra vieții copiilor nu este încă complet înțeles, există o conexiune între aceste modificări și afecțiuni neurologice precum schizofrenia și autismul.

Ceea ce este și mai interesant este faptul că vârsta tatălui pare să aibă legătură cu nașterile premature. Studiile au arătat că procentul de prematuritate crește semnificativ la bărbații cu vârste peste 45 de ani. Aceste descoperiri ne sugerează că sănătatea genetică a copiilor noștri este puternic influențată de starea spermei tatălui.

Vezi și Părinți după 65 de ani: Până la ce vârstă poate un bărbat să aibă copii? Expert: „În jurul acestei vârste încep să întâmpine probleme”

În concluzie, într-o lume în care amânăm tot mai mult momentul de a deveni părinți, cunoașterea acestor riscuri asociate cu vârsta tatălui este esențială. Ar trebui să luăm în considerare aceste aspecte atunci când decidem să devenim părinți și să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru responsabilitățile care vin odată cu acest privilegiu minunat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Probleme de sanatate





pixel