Vedeți fețe în obiecte? Este pareidolie și este mai frecventă la proaspetele mămici! Un studiu explică această „afecțiune ciudată” care crește la femei postpartum

Data publicării:
Vedeți fețe în obiecte? Este pareidolie și este mai frecventă la proaspetele mămici! Un studiu explică această „afecțiune ciudată” care crește la femei postpartum / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro
Vedeți fețe în obiecte? Este pareidolie și este mai frecventă la proaspetele mămici! Un studiu explică această „afecțiune ciudată” care crește la femei postpartum / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Dacă ești unul dintre acei oameni care se plimbă pe stradă și descoperă chipuri în clădiri, copaci, pietre, nori sau chiar în mâncare, probabil că nu știi că asta are un nume. Se numește pareidolie și este un fenomen curios care constă în a vedea chipuri sau figuri umane în obiecte aleatorii.



Este o prejudecată pe care creierul nostru o percepe în doar miimi de secunde și, deși este destul de comună, noile cercetări sugerează că proaspetele mame sunt mai susceptibile de a o percepe. Pareidolia este unul dintre acei termeni interesanți care ne ajută să înțelegem modul în care creierul nostru funcționează și cum interpretăm lumea din jurul nostru.

Citește și Telegonia, teoria care susține că prima dragoste a mamei influențează aspectul copiilor. Datele unui studiu recent: „Unele trăsături pot fi transmise”

O „afecțiune ciudată” care crește la femei în perioada postpartum

În lumea fascinantă a psihologiei umane, un studiu recent realizat de Universitatea din Queensland și Universitatea din Sunshine Coast din Australia aduce în prim-plan o afecțiune ciudată care pare să crească la femei în perioada postpartum. Publicat în revista Biology Letters, acest studiu dezvăluie că femeile care au dat naștere recent au mai multe șanse să perceapă fețe în obiecte neînsuflețite în comparație cu alte persoane.

Scopul cercetării a fost de a investiga dacă fenomenul cunoscut sub numele de „pareidolia facială” suferă modificări pe parcursul vârstei adulte. Ei bine, concluziile studiului sunt intrigante - există o perioadă specifică în viața femeilor în care acest fenomen pare să atingă cote maxime.

Jessica Taubert, autorul principal al acestui studiu și un reputat psiholog de la Universitatea din Massachusetts, a subliniat descoperirile uluitoare: „Am descoperit că femeile postpartum au evaluat obiectele cu fețe iluzorii ca fiind mai asemănătoare feței decât femeile însărcinate și cele care nu sunt gravide”.

Cercetarea a implicat un impresionant grup de 379 de femei, care cuprindea femei însărcinate, cele care tocmai au devenit mămici și femei care nu se aflau în această categorie. Participantele au fost supuse unui test interesant - li s-au arătat mai multe imagini, dintre care unele aveau aspectul unor chipuri umane, în timp ce altele nu. Apoi, li s-a cerut să evalueze cât de ușor pot recunoaște fețele în aceste imagini.

Rezultatele acestui experiment palpitant au arătat că femeile care au dat naștere recent au manifestat o sensibilitate mai mare față de percepția fețelor iluzorii din imaginile prezentate, în comparație cu celelalte participante. 

Vezi și „Lăsați copiii să meargă pe jos la școală!” Un nou studiu arată cum o simplă plimbare matinală face minuni: „O schimbare mică cu rezultate mari!”

De ce femeile postpartum văd fețe mai aleatorii?

De ce femeile postpartum par să vadă fețe în cele mai aleatorii locuri? Această întrebare a fost subiectul studiului care a adus în discuție o posibilă legătură cu starea femeilor care au niveluri crescute de oxitocină.

Oxitocina, cunoscută pe bună dreptate drept „hormonul iubirii”, înregistrează creșteri semnificative în timpul sarcinii, atinge cote maxime la scurt timp după naștere, iar apoi începe să scadă treptat. Cercetătorii speculează că această fluctuație a oxitocinei ar putea avea un rol esențial în fenomenul pareidoliei mai accentuate experimentate în perioada postpartum.

Se presupune că această predispoziție crescută pentru a vedea fețe ar putea facilita conexiunea socială cu nou-născutul. În fond, pareidolia, adică capacitatea de a recunoaște fețe sau trăsături umane în obiecte, ar putea spori legătura mamă-copil în primele etape ale maternității. Este ca și cum creierul proaspătelor mămici se „antrenează” să recunoască expresiile și trăsăturile copiilor lor cu o sensibilitate sporită.

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază cu fermitate că este nevoie de mai multe studii pentru a dezvălui în detaliu relația complexă dintre nivelurile de oxitocină, percepția feței și experiența maternității. Aceasta rămâne un domeniu misterios și fascinant al psihologiei umane, în care fiecare descoperire aduce lumina asupra unui alt aspect al conexiunii puternice dintre mamă și copil.

Citește și 70% dintre problemele de sănătate mintală la adulți își au originea în copilărie: „Aceste tulburări au cunoscut o creștere în ultimii ani”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel