70% dintre problemele de sănătate mintală la adulți își au originea în copilărie: „Aceste tulburări au cunoscut o creștere în ultimii ani”

Data publicării:
70% dintre problemele de sănătate mintală la adulți își au originea în copilărie „Aceste tulburări au cunoscut o creștere în ultimii ani” / FOTO: freepik.com
70% dintre problemele de sănătate mintală la adulți își au originea în copilărie „Aceste tulburări au cunoscut o creștere în ultimii ani” / FOTO: freepik.com

Aproape 70% dintre problemele de sănătate mintală la adulți își au rădăcinile în copilărie, potrivit unor studii recente. 



Anxietatea, depresia, singurătatea, stresul și frica sunt cele mai frecvente probleme de sănătate mintală la minori, iar aceste tulburări au cunoscut o creștere în ultimii ani, cu impactul pandemiei asupra sănătății mintale a tinerilor.

În contextul Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, directorul clinic al Recurra-Ginso, Javier Urra, a oferit perspective interesante asupra sănătății mintale a copiilor și adolescenților. El a subliniat că incertitudinea, izolarea și schimbările din societate au avut un impact direct asupra sănătății mintale a tinerilor. Aceste schimbări au dus la creșterea anxietății, depresiei, singurătății și a altor tulburări mintale printre tineri.

În plus, bullyingul și cyberbullyingul reprezintă o problemă semnificativă, cu 80% din tinerii din UE recunoscând că au fost victime ale cyberbullyingului, mai ales fetele. Dr. Javier Urra a subliniat că bullyingul este o cauză majoră a sinuciderilor în rândul tinerilor, deoarece adolescenții sunt foarte sensibili la opinia celor din jur și pot avea dificultăți în a comunica suferința lor.

Citește și Regula de aur în momentul în care îi dai un telefon unui copil. Psihoterapeut Todeancă: „Până la adolescență, părinții trebuie să-l învețe pe copil asta!” / VIDEO

Alți factori de risc care pot afecta sănătatea mintală a copiilor

Pe lângă problema bullyingului, există o serie de alți factori de risc care pot afecta sănătatea mintală a tinerilor. Acești factori includ lipsa afecțiunii și a unui mediu sigur, existența unor tulburări psihice în familie și consumul de substanțe narcotice, cum ar fi alcoolul, canabisul sau alte droguri. Pentru a preveni potențialele probleme de sănătate mintală la minori, este esențial să se creeze rețele de protecție care să includă familia, prietenii și școala, și să se stabilească activități de agrement care să ofere o rutină stabilă.

În plus, figura psihologului clinician din școli devine importantă pentru abordarea dezechilibrelor și comportamentelor îngrijorătoare încă de la început.

Vezi și „Este bullyingul o invenție modernă? Se exagerează?” Psihoterapeutul Diana Todeancă lămurește părinții: „E important să ne uităm asupra contextului”

Sănătatea mintală este la fel de importantă ca sănătatea fizică

Există și resurse specializate dedicate prevenirii sănătății mintale a copiilor și adolescenților. Recurra-Ginso, prin intermediul Centrului Terapeutic Rezidențial, lucrează cu minori care au deja patologii psihice și asigură că aproximativ 80% dintre aceștia reușesc să le depășească. De asemenea, ei se implică în prevenția secundară prin intermediul unor centre precum spitalul de zi sau ambulatoriul, unde oferă sprijin terapeutic și programe care contribuie la îmbunătățirea bunăstării emoționale și psihologice a tinerilor.

Pentru identificarea potențialelor tulburări psihice la minori, este important să se observe semne de avertizare precum schimbări bruște în comportament sau dispoziție, izolare socială, tristețe persistentă sau reacții excesive. Aceste semnale indică faptul că tânărul se confruntă cu provocări în relațiile cu familia sau cu el însuși, și este important să îi ascultăm pentru a înțelege ce se întâmplă și a interveni în timp util.

Prevenirea trebuie să înceapă în mediul copiilor (familie, prieteni și școală) și în mediile care îi înconjoară (media, rețelele de socializare, etc.). Doar astfel putem promova sănătatea mintală în rândul tinerilor și să reducem stigmatizarea asociată cu această problemă. Așa cum subliniază Javier Urra, este esențial să educăm tinerii și să îi învățăm că sănătatea mintală este la fel de importantă ca sănătatea fizică, încurajând vizitele la psiholog la fel cum facem cu medicii de familie și specialiștii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Traumele copilariei





DC Media Group Audience
pixel