4 sfaturi pentru ca elevul să-și găsească drumul. Un psiholog educațional oferă părinților soluții pentru a-și sprijini copiii în alegerile lor

Data publicării:
4 sfaturi pentru ca elevul să-și găsească drumul. Un psiholog educațional oferă părinților soluții pentru a-și sprijini copiii în alegerile lor / FOTO: freepik.com @sherry
4 sfaturi pentru ca elevul să-și găsească drumul. Un psiholog educațional oferă părinților soluții pentru a-și sprijini copiii în alegerile lor / FOTO: freepik.com @sherry

Pe măsură ce se apropie perioada de orientare școlară și profesională, un psiholog educațional oferă părinților patru sfaturi esențiale pentru a-și sprijini copiii în alegerile lor. 



Sfârșitul anului școlar este aproape, iar pentru mulți copii vine momentul să decidă asupra direcției pe care o vor urma.

Această perioadă poate fi dificilă pentru ei, deoarece se confruntă cu o multitudine de opțiuni pentru viitorul lor.

Într-un articol recent publicat în Psychologies Magazine, psihologul educațional Brigitte Prot împărtășește cele patru sfaturi pentru ca părinții să-și poată ajuta copiii să-și găsească drumul cel mai potrivit.

„Respectați etapele de dezvoltare”

Pentru specialist, primul lucru de făcut este să ajutați copilul să înțeleagă ce îl împiedică să-și găsească direcția. „Ezitare constantă? Frica de viitor? Nepotrivire între dorința lui de a deveni arhitect și nivelul insuficient la științele fizice? Conștientizarea necesității de a-și părăsi prietenii pentru a se înscrie la o școală aflată la 200 de kilometri distanță? Impresia că nu crezi în proiectul lui?” enumeră Brigitte Prot.

În al doilea rând, specialistul le cere părinților să „respecte etapele de dezvoltare”. Nu se pune problema să gestioneze orientarea copilului în caz de urgență. În opinia sa, acest lucru generează mult stres și, de obicei, duce la o alegere greșită. „Punctul central este comunicarea dintre părinți și profesioniștii școlii, în etapele cheie ale acestei călătorii”, adaugă ea.

Copiii trebuie să fie ghidați în lumea adulților

Al treilea sfat oferit de Brigitte Prot este: „luați o decizie informată”. Psihologul educațional recomandă să se țină cont de progresul academic al copilului pentru a-i identifica punctele forte și punctele slabe. „Recunoașterea abilităților proprii sprijină dezvoltarea proiectului personal, oferind repere pentru viitor”, subliniază expertul.

În final, aceasta îi sfătuiește pe părinți să „ofere o viziune constructivă asupra viitorului” copiilor lor, care uneori se tem să pătrundă în lumea adulților. „Perspectivele nu sunt întotdeauna încurajatoare, dacă ascultăm vocile pesimiste... De aceea este necesar să fie ghidați de adulți care cred în viitor, care știu că o perioadă de criză, dincolo de descurajare, poate deveni o trambulină, o oportunitate de a începe ceva nou”, explică Brigitte Prot.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel