„Am făcut o ciorbă bună astăzi!” De ce este important să le spunem copiilor astfel de afirmații? Alexandra Stoica: „Copilul învață ASTA!” / VIDEO

Data publicării:
„Am făcut o ciorbă bună astăzi!” De ce este important să le spunem copiilor astfel de afirmații? Alexandra Stoica: „Copilul învață ASTA!” / FOTO: freepik.com @milanmarkovic
EXCLUSIV
„Am făcut o ciorbă bună astăzi!” De ce este important să le spunem copiilor astfel de afirmații? Alexandra Stoica: „Copilul învață ASTA!” / FOTO: freepik.com @milanmarkovic

Alexandra Stoica, consilier specialist parenting, a vorbit la Părinți Prezenți, o emisiune realizată de redactorul-șef PărințișiPitici.ro, Loredana Iriciuc, despre cum putem să construim stima de sine a copilului.



Alexandra Stoica a subliniat o realitate profundă și adesea neglijată în relația dintre părinți și copii. Ea a evidențiat că, în ciuda cuvintelor de încurajare pe care le oferim copiilor noștri, ei sunt mai susceptibili să preia modelele de comportament pe care le observă în părinți.

Comentând asupra acestui aspect, Stoica a subliniat importanța unei autoanalize constante pentru părinți, încurajându-i să devină modele pozitive și conștiente pentru copiii lor. Ea a subliniat că încrederea și sprijinul pe care îl oferim copiilor noștri încep cu modul în care ne gestionăm și ne percepem pe noi înșine ca părinți.

„Copilul va urma părintele în tot ceea ce face. Degeaba îi spun copilului `am încredere în tine că poți să faci asta`. Sigur, sunt acolo să te încurajezi, dar, de fapt, eu îmi spun mie că nu sunt suficient de bun. Copilul nu preia acel am încredere în tine, preia ce a văzut la tine și nu va spune despre tine că nu ești o mamă bună, ci va spune despre el `nu fac eu suficient`”, a spus Alexandra Stoica la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro

Citește și Stimă de sine scăzută sau ridicată? Cum pot părinții să-și dea seama? Alexandra Stoica: „Semnele le vezi foarte mult în atitudinea copiilor!” / VIDEO

Pot părinții cu o stimă de sine scăzută să crească copii cu o stimă de zi ne ridicată?

SURSA FOTO: freepik.com @seventyfour

Experta a subliniat că, înainte de a lucra cu copiii noștri pentru a le dezvolta stima de sine, este important să ne concentrăm pe propriile noastre procese interioare și să ne cultivăm o stimă de sine sănătoasă.

„N-am întâlnit încă. Dar se poate ca un părinte care n-a avut o stimă de sine sănătoasă să poată să lucreze la asta. Se poate să-ți crești această stimă de sine ca părinte”, a spus consilierul specialist parenting.

Stoica a argumentat că, în loc să transferăm întreaga presiune și așteptare asupra copiilor noștri, este imperativ să ne autoanalizăm și să ne dezvoltăm pe noi înșine înainte de a-i ghida pe ei. Experta a avertizat împotriva supraprotejării, arătând că aceasta poate duce la o scădere a stimei de sine în rândul copiilor și la o lipsă de autonomie și independență. 

„De ce ar trebui întâi să lucrăm cu noi și apoi și apoi cu copiii? Pentru că noi punem foarte multă presiune. `Lasă, că dacă n-am avut eu, să aibă copilul`, `dacă n-am fost eu, să fie copilul`. Și investim foarte multă energie pentru că tu, dacă n-ai primit, faci dintr-un prea gol, nu faci dintr-un prea plin. Rezervorul tău e gol acolo și la un moment dat spui `până aici, nu mai pot`.

Cu cât ne ocupăm și de noi și avem grijă de noi, copilul învață să aibă și el grijă de el, să-și spună lucruri frumoase, să-și spună aprecieri. Dacă mă aude pe mine când spun `a, ce bine îmi stă astăzi`, `am făcut o treabă bună`, `am făcut o ciorbă bună`, bineînțeles că își va spune și lui.

Supraprotejarea duce și ea la o stimă de sine scăzută, pentru că noi facem în locul copiilor ei. `Lasă că-i mama aici, e tata`, `lasă că face tata în locul tău`, `lasă, eu am suferit destul, de ce să mai sufere și copilul`, dar, de fapt, le răpim autonomia, le răpim independența și bucuria primului pas.

Gândește-te că uneori ne bucurăm înaintea lor. A făcut ceva? Uneori nici nu le mai vine să se mai bucure pentru că au reușit ceva pentru că te bucuri tu. E ok să ne burăm cu copiii, dar măcar să-i lăsăm pe ei să facă asta prima dată”, a mai spus Alexandra Stoica.

Vezi și Stima de sine a copilului. Alexandra Stoica: „Părinții o sabotează în momentele în care spun ASTA!” / VIDEO

Urmăriți emisiunea integral:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel