Stima de sine a copilului. Alexandra Stoica: „Părinții o sabotează în momentele în care spun ASTA!” / VIDEO

Data publicării:
Stima de sine a copilului. Alexandra Stoica: „Părinții o sabotează în momentele în care spun ASTA!” / FOTO: freepik.com @EyeEm
EXCLUSIV
Stima de sine a copilului. Alexandra Stoica: „Părinții o sabotează în momentele în care spun ASTA!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Alexandra Stoica, consilier specialist parenting, a vorbit la Părinți Prezenți, o emisiune realizată de redactorul-șef PărințișiPitici.ro, Loredana Iriciuc, despre stima de sine a copilului, acest ingredient principal pentru succes. 



Experta evidențiază importanța autocunoașterii. Ea subliniază că stima de sine se construiește pe baza unei înțelegeri profunde a propriei persoane. Acest lucru implică identificarea abilităților, fricilor și îndoielilor proprii.

„Ca să ai o stimă de sine, important este să te cunoști pe tine, să știi cine ești tu. E foarte dificil să spui: `am o stimă de sine scăzută/ridicată` dacă eu nu știu ce abilități am, ce frici am, ce îndoieli am.

La bază stă să te cunoști pe tine. Iar apoi, bineînțeles, în momentul în care cineva spune ceva despre tine neadevărat, tu, având încredere în tine, îți vei da seama că acel lucru nu este adevărat și să poți să susții asta în fața lui”, a spus Alexandra Stoica la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro

Alexandra Stoica: „Sabotarea se produce de către adult, de către părinte”

SURSA FOTO: freepik.com @dikushin

În discuția despre modul în care se sabotează stima de sine naturală și sănătoasă, Alexandra Stoica pune accentul pe rolul adulților, în special al părinților, în acest proces. Experta identifică că sabotarea are loc atunci când adulții încep să pună presiune asupra copiilor, sugerând că ceea ce fac ei nu este suficient.

„Sabotarea se produce de către adult, de către părinte. În momentul în care încep să spun `n-ai făcut asta suficient`, `n-ai făcut acolo suficient`, copilul începe să își dea seama că, de fapt, nu se simte suficient, că nu este suficient.

De aici, apoi, o listă întreagă ajunge adultul să spună că nu se poate, că nu știe, că trebuie să îmbunătățească și aici și acolo pentru că același lucru perpetuăm de la o generație la alta.

Un părinte cu fără încredere în el, bineînțeles că va crește un copil fără încredere în el”, a punctat consilierul specialist parenting.

Alexandra Stoica: „Încrederea în sine se creează și pui o cărămidă în fiecare zi”

SURSA FOTO: freepik.com @kvladimirv

În discuția asupra cauzelor care conduc la o stimă de sine scăzută, Alexandra Stoica pune în lumină rănile emoționale pe care le purtăm din copilărie și care sunt transmise de la o generație la alta.

„Cauzele sunt, în mare parte, rănile emoționale cu care am crescut noi. Momentul în care dăm de la o generație la cealaltă aceste răni, bineînțeles că și copiii noștri le vor moșteni”, a spus experta.

Despre consecințele unei stime de sine scăzute, Alexandra Stoica subliniază că aceasta poate avea un impact profund asupra vieții noastre, influențând alegerile pe care le facem și relațiile în care ne implicăm.

„Păi, ne uităm la relațiile defectuoase, relațiile toxice în care intrăm, în relațiile de cuplu, mergem la joburi care nu ne plac, acceptăm prieteni care nu ne plac și care ne spun lucruri care ne afectează, pentru că eu nu știu cine sunt, nu am încredere în mine și atunci voi accepta orice.

Când dacă eu nu știu cine sunt și ce vreau, ce-mi doresc în viața asta, voi lăsa pe ceilalți să-mi decidă viața și o să mă trezesc poate la un moment dat să spun `ok, până aici, de aici încolo vreau să decid eu`.

Încrederea în sine se creează și pui o cărămidă în fiecare zi”, a mai precizat Alexandra Stoica.

Urmăriți emisiunea integral:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel