Cei 7 ani de acasă și 10 reguli de comportament pe care orice copil trebuie să le știe

Data publicării:
Fotografie de la August de Richelieu/ Pexels
Fotografie de la August de Richelieu/ Pexels

Pentru a ne asigura că copiii se integrează în societate este necesar să le oferim niște reguli de comportament. Mai jos vă propunem câteva dintre ele și vă vom explica de ce este important să stabilim limite.



A fi părinte nu se limitează la a da viață unei ființe umane și a avea grijă de ea. Acea ființă umană va trebui să se integreze în societate pentru ca ea să progreseze și să se dezvolte. Aceasta presupune o anumită armonie cu normele de conviețuire și pentru a obține acest rezultat este necesară stabilirea unor reguli de comportament care trebuie predate încă din copilărie.

Pentru ca copiii să devină adulți responsabili, sociabili și toleranți pe care știm să-i dezvoltăm în lume, trebuie să cunoască niște limite. 

Importanța regulilor de conduită

Stabilirea regulilor de comportament este pozitivă pe termen mediu și lung. Pe lângă faptul că îi ajută să evolueze și să se integreze în societate, regulile le oferă copiilor un sentiment de siguranță. A ști ce este bine de făcut și ce nu îi va da încredere atunci când face o alegere, cu atât mai mult dacă toate acestea sunt întărite de rutina de acasă.

2. Fotografie... (pexels-august-de-richelieu-4259138_55266100.jpg)

Foto: August de Richelieu/ Pexels

Aceste linii directoare îi vor ajuta să înțeleagă ce este bine de făcut și ce nu. În acest fel vor adopta o scară de valori și vor evita să se comporte rău. Toate acestea îi vor permite să se adapteze la situații noi având în același timp o bază solidă. Ei vor învăța să se miște în lume, întotdeauna în numele respectului și toleranței.

Cum ar trebui să fie regulile

Creșterea unui copil este un proces lung, iar schimbările nu au loc peste noapte. Iată de ce principalul lucru este să ai răbdare: nu te enerva imediat, fii flexibil. Îndrumând copilul încetul cu încetul, îl vei ajuta să înțeleagă cum să se comporte și cum să nu se comporte, oferindu-i liniște sufletească și încredere în sine.

3. Fotografie... (pexels-august-de-richelieu-4259140_50327700.jpg)

Foto: August de Richelieu/ Pexels

10 reguli de respectat

Evident, o parte din regulile pe care micuțul va trebui să le respecte sunt dictate de lumea exterioară, de societate. Se va confrunta cu regulile școlii și cu cele ale oricărei activități extracurriculare, cele de acasă și cele cu prietenii. Pentru a ne asigura că cei mici se adaptează acestor nevoi, enumeram mai jos 10 reguli de comportament pe care să le aplicați acasă.

1. Salută: atât când pleci, cât și când te întorci acasă, este o idee bună să anunți oamenii cu care locuiești.

2. Vorbește cu respect și fii atent. Pentru a comunica este esențial să știi să te exprimi și să știi să asculți cealaltă parte. Înțelegerea acestui lucru va oferi copiilor tăi cheia unei bune comunicări.

3. Evitați înjurăturile. Aceasta este o regulă care trebuie respectată și de părinți. Micuții tind să învețe mai întâi insultele și înjurăturile.

4. Fotografie... (pexels-august-de-richelieu-4260096_38428500.jpg)

Foto: August de Richelieu/ Pexels

4. Mănâncă politicos fără să te plângi.

5. Păstrați jocurile în ordine. Fiecare este responsabil pentru propriile lucruri. Cel mic trebuie să învețe că nu poate lăsa jucării împrăștiate prin casă, ar putea fi periculos.

6. Colaborați acasă. Întotdeauna în raport cu abilitățile lui, evident. Puteți personaliza această regulă pentru a fi mai specifică, fiecare cu propria sa recompensă.

7. Evitați risipa. Folosiți materialele disponibile, închideți robinetul, stingeți lumina sau televizorul când nimeni nu se uită; toate sunt măsuri mici care vor ajuta mediul înconjurător.

8. Închideți ușa cu grijă. Ușile care trântesc generează mult zgomot enervant, în plus, impactul poate provoca spargerea ușii.

9. Folosește „te rog”. O normă legată de respect, copiii trebuie să învețe să ceară politicos, fără a-și impune voința.

10. Învață să spui „îmi pare rău”. Dacă știi că ai făcut ceva greșit, trebuie să recunoști și să-ți ceri scuze. O modalitate eficientă de a preda această regulă este reducerea oricărei pedepse dacă copilul recunoaște și își cere scuze pentru greșelile sale.

Important este ca copilul să înțeleagă că regulile de comportament nu sunt dictate de capriciile parinților ci servesc pentru a-i permite să aibă o educație corectă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel