Copii pretențioși la masă: iată ce trebuie să faceți

Data publicării:
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

La fiecare masă aceeași poveste: copilul stă la masă dar, de îndată ce are farfuria în față, își răsucește capul și refuză să mănânce.



O situație adesea foarte frustrantă pentru părinți, care uneori sunt tentați să răspundă cu amenințări sau, dimpotrivă, oferind doar preparatele pe care le plac copilului.

Atenție însă, acestea sunt atitudini care de fapt fac mai mult rău decât bine, deoarece compromit succesul educației nutriționale, care trebuie să se desfășoare într-un climat senin și respectuos.

Așadar, ce putem face pentru a face față cel mai bine orelor de masă, când copiii sunt agitați și nu le-ar dori nimic mai mult decât pizza sau chipsuri? În cartea sa How to feed my child, medicul pediatru Alberto Ferrando oferă un decalog de indicații.

1. Nu deveniți anxioși în timpul meselor și nu vă forțați copilul să mănânce. A-l amenința sau a-l șantaja nu ajută să mănânce mai mult.

2. Nu lăsați copilul să ciugulească între mese. 

3. Servește-i copilului alimentele pe care le consumă toată familia, chiar dacă îi place doar o parte din ceea ce este preparat. Pregătirea doar a alimentelor care îi plac nu face decât să înrăutățească problema.

4. Recompensați copilul pentru ceea ce mănâncă: celor mici le place să fie în centrul atenției. În schimb, evită judecățile negative față de copiii care nu mănâncă.

5. Pregătiți diverse meniuri, oferind alimente noi însoțite de alimente deja cunoscute și preferate.

6. Faceți ora mesei plăcută.

7. Aveți încredere în copil și duceți-l la cumpărături, explicându-i de unde provine mâncarea achiziționată împreună și cum să o gătiți.

8. Dacă respinge felul de mâncare doar după ce l-a gustat, nu-ți face griji: s-ar putea să nu-i fie foame. În acest caz, luați felul de mâncare fără a comenta și, eventual, oferiți un fel al doilea.

9. Privește pozitiv fiecare pas mic înainte: chiar și copilul își va schimba atitudinea dacă mama și tata sunt relaxați.

10. Din când în când renunțați la reguli și mâncați alimentele care le plac copiilor.

ARFID: noua tulburare de alimentație a copiilor care evită sau selectează mâncarea

ARFID este o tulburare care se poate manifesta prin diverse comportamente. Unii copii, de exemplu, mănâncă doar câteva sau foarte puține categorii de alimente, alese în funcție de culoare, miros, textură sau altele.

Alții nu mănâncă pentru că le este foarte frică să facă acest lucru, poate sunt complet dezinteresați de mâncare, sunt apatici la masă, nu caută și nici nu-și doresc ceva anume.

Diagnosticul AARFID, de fapt, se face numai dacă aceste anomalii nutriționale sunt asociate cu consecințe importante și în special cu:

- pierdere semnificativă în greutate;

- apariția deficiențelor nutriționale, care pot fi evidențiate prin analize de sânge;

- necesitatea de a recurge la suplimente alimentare, pentru a susține o alimentație deficitară, sau chiar alimentația cu sondă nazogastrică;

- limitări în viața socială, astfel încât copilul nu mai iese sau nu mai vrea să meargă la prânz sau la o gustare cu prietenii pentru că știe că va avea dificultăți cu alimentele oferite.

Dacă ai senzația că ceva nu este în regulă, contactează-ți medicul pediatru, care eventual te poate îndruma către un centru de specialitate pentru diagnosticarea și tratamentul tulburărilor de alimentație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Alimentatie si nutritie




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel