Într-o lume în care educația pare să favorizeze copiii din marile orașe, există un paradox tot mai des observat de cercetători și cadre didactice: elevii proveniți din mediul rural sunt adesea mai motivați să reușească, mai perseverenți și mai conștienți de valoarea efortului personal.
Mai multe studii internaționale, inclusiv analize PISA sau cercetări realizate în România, arată că, în ciuda resurselor limitate și a accesului mai slab la meditații, afterschool sau tehnologie, mulți copii de la țară au o voință remarcabilă de a-și depăși condiția.
Un studiu realizat de Universitatea din București subliniază că elevii din mediul rural care reușesc să ajungă la licee bune sau facultăți de top au, în medie, un nivel de motivație intrinsecă mai ridicat decât colegii lor din mediul urban.
SURSA FOTO: Freepik.com@pfujiagung
Despre această situație a vorbit și Marcel Pavel, în cadrul unui podcast.
Cunoscutul artist a fost întrebat dacă, într-adevăr, copiii de la țară, comparativ cu cei de la oraș, au mai multă motivație pentru a reuși în viață.
„Nu mai este o regulă. Dacă ne gândim la sufletul acela curat și comportamentul acela, educația aceea pură, pe care ne-o dădeau nouă părinții la sat, n-aș mai vedea pentru că iată și acolo au pătruns mijloace de informație din abudență și nu mai au nicio naturalețe, nu mai există.
Rar vezi un cioban din ăla care îți vorbește filozofic, vorbește un cuvânt la 10 ore, și spune una de nu prea înțelegi ce-ți spune, pentru că din suferință spune adevărul și copii noștri nici nu-i mai ascultă, nici nu înțeleg ce vrea să spună”, a spus artistul în cadrul podcastului „Celebru și Părinte”, moderat de Marius Gheorghiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.