Copilul meu vrea să fie vegetarian. Este în regulă?

Data publicării:
Copilul meu vrea să fie vegetarian. Este în regulă / FOTO: freepik.com@prostooleh
Copilul meu vrea să fie vegetarian. Este în regulă / FOTO: freepik.com@prostooleh

Dietele vegetariene sunt din ce în ce mai frecvente. Motivele variază de la sănătate până la preocupări legate de bunăstarea animalelor sau de mediu.



Dietele vegetariene sunt sănătoase pentru copii, atâta timp cât aceștia primesc nutrienții cheie necesari pentru a crește sănătoși și puternici. Totuși, acest lucru poate necesita o planificare suplimentară la masă.

Aproximativ 5% dintre copii sunt vegetarieni și 2% sunt vegani, potrivit unui sondaj național comandat de Vegetarian Resource Group.

Este important ca al dumneavoastră copil să înțeleagă că o dietă „vegetariană” înseamnă literalmente o dietă bazată pe legume. Unii copii care nu mai mănâncă carne pot începe să mănânce mai multă pâine sau paste făinoase. Acest lucru îi poate sătura, dar nu le va oferi nutriția echilibrată de care au nevoie.

Este necesar un plan de alimentație vegetariană

În general, dietele vegetariene tind să fie sărace în grăsimi saturate și proteine animale și bogate în fibre, acid folic, vitaminele C și E, carotenoizi și unele substanțe fitochimice. Copiii și adolescenții care urmează un plan alimentar vegetarian tind să consume mai multe fructe și legume și mai puține dulciuri, gustări sărate și grăsimi saturate decât colegii lor non-vegetarieni. De asemenea, aceștia tind să prezinte un risc mai scăzut de supraponderabilitate și obezitate. 

În trecut, experții se temeau că o dietă vegetariană ar putea duce la deficiențe nutriționale la copii. Astăzi, știm că, în general, nu este cazul cu planuri de alimentație vegetariană bine planificate, care includ suficiente din următorii nutrienți:

Proteine. Copiii care urmează un plan vegetarian au tendința de a obține suficientă varietate și cantitate de proteine. Consumul regulat de leguminoase (cum ar fi fasolea, mazărea, lintea, arahidele și soia) ajută la asigurarea faptului că vor primi suficient. Copiii și adolescenții vegani pot avea nevoie să mănânce mai multe din aceste alimente decât copiii non-vegani, deoarece plantele nu au întotdeauna același nivel de proteine care se găsesc în lactate și ouă.

Fier. Fierul din surse vegetariene (fier non-heme) nu este la fel de calitativ ca cel din sursele nevegetariene. A avea un nivel scăzut de fier este ceva obișnuit la copii în general, și cu atât mai mult la copiii care urmează un plan alimentar vegetarian. În general, vegetarienii au nevoie de un aport de fier de aproximativ 1,8 ori mai mare în comparație cu non-vegetarienii.

Începeți prin eșantionare

Dacă copilul dumneavoastră este interesat de o dietă vegetariană, este bine să începeți încet. Luați în considerare „lunea fără carne”, de exemplu. Încercarea de a mânca vegetarian o zi pe săptămână îi permite să o testeze și să vadă dacă este ceva ce ar dori să continue. Asigurați-vă că folosiți rețete dintr-un plan de alimentație vegetariană, mai degrabă decât să renunțați pur și simplu la carne.

Folosind rețete pe care le găsiți (cum ar fi Tacos de tofu și fasole neagră cu salată cremoasă de cilantro), puteți implica copiii în pregătirea și gătitul mesei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Alimentatie si nutritie





DC Media Group Audience
pixel