Cum ne dăm seama că bebelușul a mâncat suficient la sân? Dr. Ilinca Tranulis: „NU timpul ne ajută, ci ne ajută ASTA!” / VIDEO

Data publicării:
Cum ne dăm seama că bebelușul a mâncat suficient la sân? Dr. Ilinca Tranulis: „NU timpul ne ajută, ci ne ajută ASTA!” / FOTO: freepik.com @dmytrenko.fsk
EXCLUSIV
Cum ne dăm seama că bebelușul a mâncat suficient la sân? Dr. Ilinca Tranulis: „NU timpul ne ajută, ci ne ajută ASTA!” / FOTO: freepik.com @dmytrenko.fsk

În cadrul ultimei ediții a emisiunii Părinți Prezenți, dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist și consultant în lactație certificat internațional, ne-a oferit informații valoroase cu privire la ce să fim atente atunci când copilul suge la sân ca să știm că a mâncat bine. 



Mulți părinți se întreabă dacă trebuie să cronometreze cât timp a stat bebelușul la sân. Ei bine, conform medicului pediatru specialist, minutele nu sunt chiar atât de utile în acest context. De ce? Pentru că e nevoie să vedem efectul. Dr. Tranulis a explicat că nu avem sânii gradați pentru a ști exact câți mililitri a înghițit bebelușul, iar timpul nu ne oferă întotdeauna informații precise.

„Nu ne ajută minutele. Din păcate, noi trebuie să vedem efectul. De aia e greu la început, pentru că mamele ar vrea să știe `a mâncat atâția mililitri`. Nu avem sânii gradați ca să putem spune asta și timpul nu ne ajută absolut deloc. Ce e important să vedem este că un un sugar mic, de obicei trebuie să mănânce de cel puțin opt ori în 24h, deci trebuie să mănânce des. Nu există un număr prea mare de alăptări. Poate să sugă și după jumătate de oră și după o oră și după o oră și jumătate. Cel mai probabil mai mult de 3h nu o să facă pauze un copil alăptat. Când suge e extrem de important ca primele minute să auzim înghițituri dese. Copilul poate să stea o oră și jumătate la sân și să nu înghită. Aia nu-i ok, de aia zic că nu ne ajută cât a stat la sân. Eu trebuie să urmăresc ca la începutul suptului, când fluxul de lapte este mai mare, aud `gâl, gâl, gâl` copilu înghite constant, regulat, frecvent. Pe parcursul suptului, înghițiturile astea se răresc pentru că fluxul încetinește. E posibil la un moment dat chiar să nu prea mai înghită, să ațipească puțin, dar după aia mai are încă o repriză de înghițituri zdravene, eventual îl mut la celălalt”, a precizat dr. Ilinca Tranulis, la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Citește și Atașarea corectă a copilului la sân. Dr. Ilinca Tranulis: „Asta aș vrea foarte mult să înțeleagă mamele!”

Dr. Ilinca Tranulis: „Nu timpul ne ajută!”

Potrivit doctorului, esențial este să avem în vedere 8-10 alăptări în interval de 24 de ore și să auzim înghițituri consistente, într-un interval de 5-10 minute.

„Deci, nu timpul ne ajută, ci ne ajută faptul că este alăptat de vreo 8 - 10 ori în 24h, mai multe minute, vreo 5 - 10 cel mai probabil, aud înghițituri zdravene. Că el în rest mai stă încă o oră la sân, treaba lui, dar eu vreau să știu că alea primele minute sunt cu înghițituri frecvente. Dacă eu punând copilul la sân, ia o înghițitură, mai ațipește puțin, mai stă puțin, mai plânge, se mai detașează, iar mai ia o înghițitură, acela nu e un supt în care transferă lapte și n-am cum să mă aștept nici să fie sătul și mulțumit și să doarmă bine după, nici să îmi stimuleze producția de lapte. Trebuie deja să-mi aprindă un semnal de alarmă și să cer ajutorul. Ceva se întâmplă: nu prinde bine sânul, nu are suficientă forță, nu se mișcă bine limbuța, nu-i obișnuit cu muncitul la sân ci cu apăsatul pe tetina biberonului. Lucrurile astea le poate identifica un consultant și poate ajuta mama să corecteze ceva.

Sunt mame care au fost învățate: ține 10 minute la un sân, 10 minute la celălalt. Păi, sunt mame la care fluxul de lapte vine de-abia după vreo 2 minute de când a pus copilul la sân, îi scurtăm copilului masa. Lasă-l acolo să mănânce până știe el mai bine când”, a mai explicat consultantul în lactație certificat internațional. 

Vezi și Secretele pregătirii pentru alăptare: Recomandările dr. Ilinca Tranulis pentru mame: „Fizic nu trebuie să pregătească nimic, dar trebuie să facă ASTA!” / VIDEO

Cum ne dăm seama dacă bebelușul a mâncat suficient la sân?

Dr. Tranulis a indicat că indicii esențiale pentru o alimentație adecvată includ faptul că bebelușul umple cel puțin cinci-șase scutece pe zi, simțindu-le grele, semn că primește suficient lapte. De asemenea, este important să aibă cel puțin trei scaune galbene pe zi, indicând o alimentație suficientă. Confirmarea reală a acestui proces vine la sfârșitul lunii, când se poate evalua dacă bebelușul a luat în greutate în mod corespunzător.

„Cum știm? Nu știm imediat. Nici eu, consultant în lactație nu pot să spun la finalul unei mese sigur acest copil ia bine în greutate. În fine, pot să mă cam prind, dar nu pot să am siguranța. Nu contează doar o masă cum a fost. Poate am avut noroc și am prins o masă fenomenal de bună, dar el în restul zilei nu transferă la fel de bine laptele. Ce trebuie să văd e că udă cel puțin cinci-șase scutece în fiecare zi pline, să le simt grele. Asta e semn că este o cantitate suficientă de lapte. Are minim trei scaune galbene pe zi, semn că al meu copil se hrănește suficient. La finalul lunii trebuie să-l văd că a luat în greutate suficient. De abia atunci știu că mănâncă suficient.

Bineînțeles, mă ghidez și după copil. Este un copil care după supt e liniștit, relaxat, doarme bine și se trezește la un moment dat singur și cere iar la sân, e de bine. Am un copil care vrea non-stop la sân, ceva nu e în regulă!. Am un copil care din contră, doarme foarte mult, păi s-ar putea să fie deshidratat, nici asta nu e bine”, a punctat dr. Tranulis.

Urmăriți emisiunea integral:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Părinți prezenți





pixel