Un psiholog de la Harvard spune cum să încurajezi curiozitatea copiilor. Trei sfaturi simple, dar de impact

Data publicării:
Un psiholog de la Harvard spune cum să încurajezi curiozitatea copiilor. Trei sfaturi simple, dar de impact / FOTO: pexels.com @Tatiana Syrikova
Un psiholog de la Harvard spune cum să încurajezi curiozitatea copiilor. Trei sfaturi simple, dar de impact / FOTO: pexels.com @Tatiana Syrikova

Copiii au setea lor de cunoaștere, iar noi, adulții, trebuie să fim cei care îi încurajează și îi sprijină în acest drum al descoperirii. 



Faptul că, uneori, suntem ocupați sau preocupați nu trebuie să fie un motiv pentru a ignora întrebările sau preocupările copiilor noștri. Din contră, este o ocazie de a construi conexiuni mai puternice și de a-i ajuta să-și dezvolte gândirea critică și curiozitatea lor naturală.

Susan Engel, un psiholog cu renume, subliniază importanța de a răspunde la întrebările și preocupările copiilor noștri. Mai mult decât atât, ne îndeamnă să încurajăm gândirea critică și să trezim interesul lor pentru diferite subiecte. Recent, unul dintre articolele sale a fost publicat de prestigioasa Universitate Harvard, tratând exact această nevoie fundamentală a copiilor de a avea mame și tați care să răspundă la întrebările lor și să sprijine ideile și interesele lor.

Psihologul propune trei strategii simple pentru a dezvolta acel rol în timpul copilăriei micuților noștri.

Citește și Copiii cu IQ ridicat au părinți care fac aceste 5 lucruri diferit! Specialiști: „Adoptă strategii specifice pentru a stimula creșterea intelectuală”

Observați-vă copilul

2. Un psiholo... (un-psiholog-de-la-harvard-spune-cum-sa-incurajezi-curiozitatea-copiilor--trei-sfaturi-simple--dar-de-impact-2_27468700.jpg)

SURSA FOTO: pexels.com @Tatiana Syrikova

Observați-vă cu atenție copilul, deoarece aceasta este soluția pentru a înțelege universul lor interior. Alocarea unui timp zilnic pentru joacă și discuții cu ei este o investiție valoroasă în dezvoltarea lor emoțională. Această apropiere nu numai că întărește legătura voastră, dar îi face să se simtă mai încrezători să-și împărtășească gândurile și întrebările.

Este clar că, fără să observăm și să înțelegem ce îi pasionează pe cei mici, nu putem stârni curiozitatea lor și nu îi putem încuraja să învețe mai mult. În momentele în care nu vine de la sine o conversație, psihologul ne sugerează să preluăm inițiativa și să îi invităm să împărtășească mai multe despre pasiunile și interesele lor.

În întrebări simple precum „cum ai ajuns să te interesezi de asta?” sau „spune-mi mai multe despre lucrurile care îți plac atât de mult” se află secretele unei conexiuni mai profunde cu copiii noștri. Astfel, putem să le construim un mediu în care să se simtă cu adevărat înțeleși și susținuți.

Explorați împreună

4. Un psiholo... (un-psiholog-de-la-harvard-spune-cum-sa-incurajezi-curiozitatea-copiilor--trei-sfaturi-simple--dar-de-impact-4_12539000.jpg)

SURSA FOTO: pexels.com @Tatiana Syrikova

E important să explorăm împreună cu copiii noștri, chiar atunci când întrebările lor ne duc în teritorii necunoscute. Confruntându-ne cu acele momente când nu știm răspunsurile, putem crea oportunități prețioase pentru dezvoltarea lor și a noastră.

Conform lui Susan Engel, recunoașterea deschisă a neștiinței noastre este un gest natural și benefic. Nu doar că este uman să nu știm tot, dar acest lucru poate servi ca o sursă de stimulare pentru curiozitate și gândire critică.

Împreună, putem porni în căutarea răspunsurilor, împărtășind momente de explorare și întărire a legăturii noastre. Acest proces nu face decât să ne apropie mai mult și să arate copiilor noștri că învățarea este un drum pe care îl străbatem împreună, pe tot parcursul vieții noastre. Deci, nu trebuie să ne temem să spunem „nu știu”, ci să folosim acele momente ca o șansă de a descoperi împreună cunoștințe noi și de a modela un mod de a învăța care este colaborativ și continuu.

Vezi și Rolul familiei în sănătatea mintală a copiilor: 5 fapte pe care ar trebui să le știe toți părinții!

Să nu vă fie frică

3. Un psiholo... (un-psiholog-de-la-harvard-spune-cum-sa-incurajezi-curiozitatea-copiilor--trei-sfaturi-simple--dar-de-impact-3_83269100.jpg)

SURSA FOTO: pexels.com @Allan Mas

Nu-ți fie frică să abordezi întrebările și preocupările delicate ale copiilor tăi. Adevărul este că aceste întrebări vor veni la un moment dat și este esențial să le abordăm cu o atitudine înțelegătoare și deschisă, din perspectiva copiilor. Conform psihologului Susan Engel, este normal ca acești mici exploratori să se simtă în mod natural îngrijorați de subiecte care par complicate pentru ei.

În loc să eviți aceste întrebări, încearcă să le înțelegi și să le discuți din perspectiva lor. Această abordare nu doar că le consolidează abilitățile de gândire și reflecție, ci și îi ajută să dezvolte încredere în ei înșiși și să facă față lumii cu o minte deschisă, curioasă și curajoasă. Deci, nu te teme să răspunzi la aceste întrebări. Ele pot face o mare diferență în dezvoltarea copiilor și în capacitatea lor de a înfrunta lumea cu încredere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel