Divorțul: Măsuri de luat pentru a proteja copii în funcție de vârsta lor

Data publicării:
Fotografie de la Cottonbro Studio/ PEXELS
Fotografie de la Cottonbro Studio/ PEXELS

Divorțul părinților în timpul copilăriei copiilor lor devine din ce în ce mai frecvent în rândul cuplurilor în fiecare zi. Acest lucru aduce cu sine consecințe emoționale, sociale și economice grave între soți.



Ce poți face pentru ei? Mai întâi trebuie să-ți dai seama care sunt consecințele divorțului asupra copiilor tăi și cum îi poți ajuta.

Efectul divorțului parental în copilărie

Experții au împărțit durerea suferită în urma divorțului părintesc în copilărie în patru părți. Aceste etape includ nou-născuți (până la un an), 2 până la 3 ani, 3 până la 5 ani și 6 până la 12 ani.

În schimb, la adolescenții cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani, capacitatea lor de a face față divorțului nu se modifică semnificativ între diferitele intervale de vârstă, așa cum se întâmplă în cazul copiilor. Mai jos, vei vedea care sunt efectele pe care le are divorțul și ce măsuri va trebui să iei în acest sens.

Până la vârsta de un an

În această etapă, copilul dumneavoastră nu este încă suficient de mare pentru a înțelege ce se întâmplă. Prin urmare, îi este imposibil să-și dea seama că se află în mijlocul unui divorț; cu toate acestea, el încă suferă și reacționează.

Acest lucru se datorează faptului că sunt foarte sensibili; pot percepe climatul de tensiune prin emoțiile părinților și, de asemenea, din absența unuia dintre cei doi.

În general, la această vârstă vor fi mai iritați, vor plânge, iși vor schimba programul de somn, etc...

Cel mai bun lucru pentru a contracara aceste consecințe este să vă asigurați că copilul poate vedea ambii părinți în fiecare zi, într-un mediu cât mai calm. Atât tu, cât și partenerul tău ar trebui să vorbiți cu el, să cântați și să vă jucați cu el. În plus, ar trebui să încercați să împiedicați programul lui de dormit și alimentație să fie afectat de activitățile dvs.

2. Fotografie... (pexels-rdne-5616233_90154500.jpg)

Fotografie de la RDNE Stock Project/ Pexels

2 până la 3 ani

La această vârstă, copilul tău își va fi dat deja seama că părinții lui nu locuiesc împreună, dar nu va înțelege de ce. Acest lucru  este periculos, deoarece la această vârstă este important ca copilul dumneavoastră să se simtă în siguranță și într-un mediu stabil. În consecință, este posibil ca copilul să nu gestioneze bine emoțiile precum furia, furia și tristețea.

Aceasta este o etapă de creștere în care copilul dumneavoastră își dezvoltă abilitățile necesare pentru a merge și a vorbi, care poate fi oarecum întârziată din cauza divorțului părinților. El poate suferi, de asemenea, de lipsa controlului sfincterului și probleme psihomotorii, printre alte posibilități.

Așa că este important să-ți faci copilul să înțeleagă că cei doi părinți ai lui îl iubesc, îi arată afecțiune și îl vor face să înțeleagă că nimeni nu îl va abandona niciodată.

Nu-l certa dacă arată vreo întârziere, ci ajută-l să obțină autonomie.

De la 3 la 5 ani

Aceasta este o fază a egocentrismului, în care copilul tău poate ajunge să creadă că tot ce se întâmplă are legătură cu el. Așadar, dacă divorțul părintesc are loc la această vârstă, copilul tău poate crede cu ușurință că este vina lui și poate suferi pentru asta.

Prin urmare, este vital să corectați prompt concluziile eronate ale copilului dumneavoastră despre divorț. Amintește-i că poate conta mereu pe prezența și ajutorul mamei și tatălui în orice moment.

De la 6 la 12 ani

În această perioadă de creștere, copilul tău se concentrează foarte mult pe aspectul academic. Lumea nu se mai învârte în jurul lui și începe să fie atent la sentimentele lui și ale celorlalți. Aceasta va însemna că, chiar dacă încă simte tristețe sau furie în legătură cu divorțul, s-ar putea să nu-l exprime de teama respingerii unuia dintre părinți; aceasta poate provoca izolare.

Este important să rămâneți în comunicare constantă cu profesorii, astfel încât copilul dumneavoastră să nu fie afectat din punct de vedere academic. Pe de altă parte, nu trebuie să neglijezi comunicarea cu el și să-i spui clar că tu și partenerul tău nu veți fi din nou împreună.

Divorțul în adolescență

Spre deosebire de copilărie, în adolescență reacția copilului tău nu depinde atât de părerea ta, cât de părerea grupului său social. Prin urmare, el poate încerca să te manipuleze pentru a obține ceva în favoarea lui. Poate ajunge să se transforme într-o persoană nesigură, mai ales când vine momentul să încerci să ai o relație cu sexul opus.

Din acest motiv, este foarte important ca tu și fostul tău partener să nu neglijezi comunicarea; Nu încerca să faci o impresie bună fiului tău dărâmându-și tatăl. Luați în considerare el în unele decizii și delegați-i unele dintre responsabilități.

În cele din urmă, amintește-ți că copilul tău este cel mai important lucru pe care îl ai și că trebuie să-i oferi tot ce este mai bun. Nu-l neglija niciodată și nu-i refuza niciodată să petreacă timp cu tatăl său. Dimpotrivă, ajută-l să se simtă încrezător în sine și să crească în cel mai stabil mod posibil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici





DC Media Group Audience
pixel