„Educați voința copiilor”, susțin specialiștii în parenting. Cu efort și motivație, părinții pot crește tineri care fac față provocărilor vieții de zi cu zi

Data publicării:
„Educați voința copiilor”, susțin specialiștii în parenting. Cu efort și motivație, părinții pot crește tineri care fac față provocărilor vieții de zi cu zi. FOTO: freepik.com @syda_productions
„Educați voința copiilor”, susțin specialiștii în parenting. Cu efort și motivație, părinții pot crește tineri care fac față provocărilor vieții de zi cu zi. FOTO: freepik.com @syda_productions

Educarea copiilor în vederea dezvoltării controlului asupra voinței și a capacității de a gestiona provocările zilnice este o sarcină care nu este lipsită de dificultăți. Cu toate acestea, nu este o misiune imposibilă!



Este esențial ca micuții să învețe să-și controleze impulsurile și să-și gestioneze dorințele încă de la o vârstă fragedă. Această abilitate nu doar îi ajută să se autodisciplineze, dar îi învață și valoarea efortului depus pentru a-și atinge obiectivele. Copiii devin conștienți că realizările necesită muncă asiduă și dedicare. Pentru a ajunge aici, este important să descopere propriile lor puncte forte, stimulându-i prin motivație pozitivă.

Această abordare încurajează nu numai dezvoltarea unui control mai bun asupra voinței, ci și cultivarea unei stime de sine sănătoase. Pe măsură ce cresc, tinerii devin mai maturi și mai responsabili în mod gradual. Astfel, se formează o bază solidă pentru a face față provocărilor vieții de zi cu zi.

Citește și În atenția celor născuți în anii '90 care au devenit părinți: „Stilul parental de acum îl afectează pe copil”, arată o cercetare

Dușmanii voinței copiilor

2. „Educați v... (educati-vointa-copiilor--sustin-specialistii-in-parenting--cu-efort-si-motivatie--parintii-pot-creste-tineri-care-fac-fata-provocarilor-vietii-de-zi-cu-zi-2_32979300.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com @FetViewRoom

În bătălia pentru dezvoltarea voinței copiilor, se nasc adversari cu cerințe și costuri specifice. Capacitatea părinților și a profesorilor de a pune cu blândețe astfel de cereri va sculpta, în mare măsură, evoluția abilității lor de a munci cu sârguință și de a-și ghida eforturile, dar și virtuțile personale. Însă, a cere copiilor să-și supună voința necesită timp și perseverență, un proces care nu poate fi prescris peste noapte.

Așadar, devine o necesitate ca părinții să investească aceste resurse prețioase pentru a modela voința și efortul copiilor lor. Fără asemenea angajament, progresul rămâne o iluzie, transmit specialiștii în parenting.

În societatea de astăzi, în multe familii, dorința de a-și feri copiii de suferință sau de eforturi excesive este tot mai răspândită. Acești părinți doresc o viață mai ușoară pentru cei mici, cu mai puține provocări și mai mult confort. Cu toate acestea, această supraprotecție poate avea consecințe nedorite, împiedicând dezvoltarea abilităților de a depăși obstacolele, a rezolva problemele și a face eforturi pentru a-și atinge obiectivele.

Pentru ca voința să devină o virtute înrădăcinată, copiii trebuie să înțeleagă de ce și cum trebuie să-și controleze voința. Motivația pozitivă și principiile morale sunt forțe motrice în acest proces.

Vezi și Cum să crești un copil care își înțelege punctele forte și slăbiciunile. Psiholog: „Micuții tind să vorbească de parcă ar fi buni la orice”

Aici sunt câteva sfaturi practice pentru a încorpora aceste concepte în viața de zi cu zi a familiei, oferite de specialiștii în parenting:

Încurajați copiii să-și termine temele înainte de a se bucura de timpul liber.

Apreciati comportamentele bune, oferind recunoaștere pozitivă.

Încurajați eforturile lor sincere și arătați apreciere pentru ele.

Fiți modele de virtute, demonstrând disciplină, hotărâre și angajament.

Evitați etichetarea negativă și folosiți un limbaj pozitiv și constructiv în comunicarea cu copiii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





DC Media Group Audience
pixel