Iată de ce copilul tău râde sau zâmbește când îl cerți. Psiholog: „NU este vorba de insolență!”

Data publicării:
Iată de ce copilul tău râde sau zâmbește când îl cerți. Psiholog: „NU este vorba de insolență!” / FOTO: freepik.com @freepik
Iată de ce copilul tău râde sau zâmbește când îl cerți. Psiholog: „NU este vorba de insolență!” / FOTO: freepik.com @freepik

Marine Darnat-Wambèke, psiholog pentru copii, explică că atunci când copiii râd sau zâmbesc în timp ce sunt certați, nu este vorba de insolență sau ca să vă provoace! 



Într-un videoclip postat pe Instagram, ea dezvăluie că acest comportament este, de fapt, o reacție la stres.

Copiii pot avea o reacție aparent neașteptată, râzând sau zâmbind, din cauza unui exces de cortizol în creierul lor - hormonul legat de stres.

Râsul este modul lor de a se calma și de a reduce nivelul de stres. Astfel, atunci când un copil râde în timp ce este certat, nu își bate joc de părinte, ci încearcă să facă față situației tensionate.

Citește și Trăsăturile tipice de personalitate ale părinților buni, conform unui psiholog

Este mai bine să întrerupi interacțiunea

Este important să îți iei timp pentru a-ți recăpăta calmul în situația în care copilul tău râde sau zâmbește în timp ce este certat.

Psihologul pentru copii oferă o soluție pentru această situație: „copilul tău este stresat și nu știe cum să reacționeze în această situație. Prin urmare, încearcă să te retragi”.

Dacă te simți prea supărat și nu poți continua discuția în mod calm, poți spune copilului tău: „mă duc în bucătărie să beau un pahar cu apă sau să fac o plimbare în grădină, sau ce vrei tu, pentru că trebuie să mă calmez. Ne vedem mai târziu”.

Este mai bine să întrerupi interacțiunea înainte să te întorci la discuție, decât să explodezi.

În schimb, dacă poți gestiona situația și să îți recăpăți calmul, poți spune copilului tău: „văd că ești stresat, eu sunt supărat/ă, dar acum încerc să mă calmez. Putem discuta în cuvinte, încercând să găsim un ton calm, să ne liniștim împreună și apoi să mergem mai departe.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel