Îmbunătățește răbdarea, perseverența și vocabularul copilului cu acest joc! Psihopedagog Baban: „Se poate juca în câți micuți avem la dispoziție!” / VIDEO

Data publicării:
Îmbunătățește răbdarea, perseverența și vocabularul copilului cu acest joc! Psihopedagog Baban: „Se poate juca în câți micuți avem la dispoziție!” / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @Dionisvero
EXCLUSIV
Îmbunătățește răbdarea, perseverența și vocabularul copilului cu acest joc! Psihopedagog Baban: „Se poate juca în câți micuți avem la dispoziție!” / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @Dionisvero

În cadrul ultimei ediții Părinți Prezenți, logopedul și psihopedagogul Iuliana Baban a subliniat importanța jocurilor în dezvoltarea copiilor. 



Iuliana Baban a adus, printre altele, un joc cu jetoane în care trebuie găsit elementul comun al cartonașelor. 

SURSA FOTO: ParintisiPitici.ro

„Sunt foarte multe colecții tematice care au jetoane cu diferite categorii de obiecte. Aici, în acest moment, sunt mijloacele de transport neutre, iubite atât de fetițe cât și de băieți. Se pot juca în foarte multe variante, dar ideea de bază este că trebuie găsit de fiecare dată elementul comun care apare pe două imagini”, a spus Iuliana Baban, la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

SURSA FOTO: ParintisiPitici.ro

„De exemplu, aici se va observa tractorul. Pe baza acestei imagini, putem să și construim mai departe, să-l întrebăm pe copil ce știe despre, eventual, în funcție de vârsta pe care o are, ce culoare, cum face și bineînțeles, sunt mai multe variante de joc”, a mai adăugat experta.

Prin astfel de activități, copiii își dezvoltă vocabularul, învață să facă asocieri logice și își îmbunătățesc abilitățile de comunicare. În plus, faptul că tematica este neutră din punct de vedere al genului face ca aceste jetoane să fie atractive și relevante pentru toți copiii, indiferent de preferințele lor personale.

Citește și Jocul care îi învață pe copii empatie, matematică, spirit de observație și orientare în spațiu. Psihopedagog Iuliana Baban: „E preferatul meu!” / VIDEO

Psihopedagog Baban: „Dezvoltăm răbdarea și perseverența!”

Potrivit psihopedagogului, setul de jetoane poate fi împărțit în mod egal între participanți, iar fiecare, pe rând, trebuie să caute elementul comun, ceea ce stimulează răbdarea și perseverența. 

„Putem să împărțim în mod egal setul de cărți și fiecare participant, pe rând, caută elementul comun. În acest moment deja dezvoltăm răbdarea. Trebuie să-și aștepte rândul! Și, mai ales, perseverența ca să ajungem până la final și să terminăm tot setul de jetoane”, explică Iuliana Baban.

În funcție de vârsta și nivelul de răbdare al copilului, setul de jetoane poate fi ajustat.

La început, dacă, de exemplu, vorbim de un copil care nu este obișnuit, nu are răbdare să finalizeze un joc atât de lung, pornim cu trei jetoane de fiecare. Creștem 5, 7, 10, până unde rezistă el, astfel încât să nu-i crească totuși frustrarea foarte mult, a completat Iuliana Baban.

Vezi și Dezvoltă inteligența copiilor prin joc! Iuliana Baban: „Este cumva naturală, dar părinții o pot susține prin absolut orice joacă!” / VIDEO

Iuliana Baban: „Putem să îl gândim și sub formă de competiție”

Acest tip de joc nu doar că face procesul de învățare mai distractiv, dar și contribuie semnificativ la dezvoltarea abilităților sociale și emoționale ale copiilor.

Putem să îl gândim și sub formă de competiție. Tot, la fel, împărțim numărul de jetoane în mod egal către toți participanții. De menționat: se poate juca în câți copii avem la dispoziție, dacă sunt mai mulți frați sau dacă sunt într-un grup, acum, poate în vacanță, se întâlnesc cu alți prieteni. Ideal să fie și un adult pe acolo, care cât de cât să supravegheze de la distanță, explică Iuliana Baban.

Jocul începe simplu, dar antrenant: „Și pe locuri, fiți gata, start! Cine își finalizează primul cărțile sale și găsește cel mai repede elementul comun este declarat câștigător!” Această structură competitivă aduce numeroase beneficii educaționale și comportamentale.

În primul rând, copiii învață să facă față frustrării: „În această situație, când apare competiția, creștem rezistența la frustrare pentru cei care nu vor câștiga partida”, menționează Iuliana Baban.

De asemenea, jocul îi ajută pe copii să dezvolte un spirit de fair-play: „În același timp, e foarte important să-l învățăm și pe câștigător acest spirit de fair-play. Adică, de a nu se umfla în pene, de a avea un pic de modestie, de a da mâna cu ceilalți participanți, de a-i încuraja că data viitoare s-ar putea să fie ei cei care vor fi mai rapizi în finalizarea partidei, de a oferi șansa unei revanșe ș.a.m.d.”, adaugă experta.

PUTEȚI URMĂRI ÎN EMISIUNE TOATE TIPURILE DE JOCURI:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri





pixel