Ketchup și copiii: Acestea sunt pericolele consumului excesiv. Rețetă sănătoasă pentru un sos de roșii făcut în casă

Data publicării:

Cu cartofi prăjiți, cu hot-dog, pizza sau șnițele, copii ar mânca ketchup pe pâine dacă ar putea. E bun, e dulce-acrișor și merge de minune mai ales cu preparatele fast-food. Tu, ca părinte, ești responsabil de sănătatea copiilor tăi. De aceea te invităm să citești articolul de mai jos, ca mai apoi să iei cea mai bună decizie.



Ketchup-ul este originar din sudul Chinei. Termenul chinezesc „ kê-chiap ” este de fapt traducerea „ suc de pește fermentat ” în dialectul Hokkien din provincia Fujian. 

Unii oameni pun ketchup pe toate alimentele, dar este o idee bună să cunoaștem toate efectele secundare posibile, deoarece este un aliment lipsit atât de proteine, cât și de fibre, dar mai ales plin de zahăr, sare, condimente și sirop bogat în fructoză. 

Curiozitate

Se pare că ketchup-ul a fost folosit ca medicament pentru o perioadă scurtă de timp: Dr. John Cook Bennett, președintele departamentului de medicină al Universității Willoughby din Ohio în 1835 a creat o pastilă pe bază de ketchup convins că poate vindeca diareea, icterul, indigestie. Se pare că Bennett fusese convins de acest lucru de un medic din Michigan: dar experimentul nu a durat mult din cauza eficacității aproape nule a medicamentului, și pentru că roșiile, în realitate, au un efect orice decât astringent.

Un aliment potențial periculos

Consumul excesiv de alimente cu sirop bogat în fructoză este legat de un risc crescut de obezitate, rezistență la insulină, trigliceride ridicate și boli ale ficatului gras.

Trebuie, așadar, să fii atent la aportul de zahăr și sodiu, să citești cu atenție lista ingredientelor și valorile nutriționale înainte de a adăuga ketchup oriunde. Motivul? Acest aliment poate provoca diverse patologii, precum hipertensiune arterială și dezechilibre minerale, deoarece alimentele procesate și conservate sunt adesea asociate cu un risc crescut de inflamație.

Iată cele 7 efecte secundare legate de consumul excesiv de ketchup.

Valoare nutritivă scăzută

Ketchup-ul are valoare nutritivă scăzută deoarece nu conține proteine ​​și fibre, ci doar zahăr, sare și diverse condimente. Prin urmare, spre deosebire de alte alimente la nivel nutrițional, este sărac în toți nutrienții esențiali de care avem nevoie.

Crește riscul de boli de inimă

Consumul excesiv de alimente cu sirop de fructoză este legat de creșterea trigliceridelor și de apariția unor posibile probleme cardiace.

Risc de obezitate și rezistență la insulină

Conținutul ridicat de zahăr și siropul de porumb bogat în fructoză din ketchup poate provoca obezitate și rezistență la insulină.

Aciditate și arsuri la stomac

Ketchup-ul, fiind un aliment acid datorită prezenței acidului malic și acidului citric, poate declanșa aciditatea și arsurile la stomac. Prin urmare, cei care au probleme digestive sau suferă de boală de reflux gastroesofagian ar trebui să evite consumul de ketchup.

2. Fotografie... (pexels-roman-odintsov-5836769_01858200.jpg)

Foto: Roman Odintsov/ Pexels

Inflamaţie 

Alimentele procesate și conservate au fost asociate cu riscul de inflamație, care poate duce la alte afecțiuni, cum ar fi probleme articulare.

Probleme cu rinichii

Alimentele procesate și, în special, cele bogate în sodiu cresc calciul în urină, ceea ce poate crește, în consecință, șansa de a dezvolta pietre la rinichi.

Alergie

Roșiile din ketchup sunt bogate în histamine și pot duce la reacții alergice precum strănutul și chiar dificultăți de respirație. În consecinta, este indicat să se limiteze consumul de ketchup în caz de intoleranțe.

Rețetă ketchup 

Ingrediente pentru 1l de ketchup:

- 2 kilograme de roșii

- 500 grame de gogoșari

- 200 oțet de vin de 9 grade

- 400 grame de ceapă

- 200 grame de zahăr

- 2 lingurițe de piper măcinat

- 2 lingurițe de sare

- 3 căței de usturoi

- 2 foi de dafin

Spălăm roșiile și le dăm prin mașina de făcut bulion pentru a obține din ele un suc de roșii crud. Spălăm și curățăm gogoșarii după care îi tăiem bucăți și îi pasăm prin robot sau mini tocător obținând o pastă de gogoșari.

Curățăm ceapa și o tăiem cuburi de mărime potrivită. Punem sucul de roșii obținut mai devreme într-o cratiță încăpătoare. Adăugăm gogoșarii, ceapa și jumătate din cantitatea de oțet (100 ml). Lăsăm să fiarbă până scade la jumătate.

Adăugăm restul de oțet, sarea, zahărul, piperul, foile de dafin și mai lăsăm să fiarbă încă un sfert de oră. Dăm deoparte, lăsăm puțin la răcit după care separam cu ajutorul unei strecurători pulpa de la legume obținând în final un suc pe care îl punem iar la fiert lăsându-l să scadă până când ajunge la consistența dorită, asemănătoare unui sos de tip ketchup.

Punem ketchup-ul fierbinte în sticle și sterilizăm.

Sursa rețetă: lecturișiarome.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Alimentatie si nutritie





pixel