La ce vârstă învață copiii să recunoască culorile

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Artem Podrez/Pexels
Fotografie de la Artem Podrez/Pexels

Drumul care îi conduce pe copii să învețe să recunoască culorile este o etapă importantă în dezvoltarea și creșterea lor. Deși este un proces natural și spontan, nu este ușor sau chiar imediat. 



Multe studii atestă că copiii sunt influențați de culori în mediile în care trăiesc. Crearea unor medii stimulatoare cu tonuri capabile să influențeze pozitiv învățarea și dezvoltarea este o bază importantă pentru asigurarea atenției, concentrării, interesului și dăruirii în activitățile bebelușului.

În ceea ce privește învățarea culorilor, vederea bebelușilor este complet dezvoltată în jurul vârstei de șasea lună, dar este nevoie de puțin mai mult pentru a dezvolta coordonarea mișcărilor ochilor și a observa nuanțele. Pe la 18 luni ar trebui să distingă diferitele nuanțe, dar abia între 2 și 3 ani înțelege că fiecare nuanță are un nume specific.

Cum învață să recunoască culorile

Aproximativ, în jurul vârstei de 3 ani, copilul este capabil să identifice cele trei culori primare: roșu, galben și albastru, asociind fiecăreia numele corect.

Dezvoltarea vederii este finalizată în jurul vârstei de 6 ani. De la vârsta de 3 ani, treptat și conform unui parcurs personal de creștere și dezvoltare, copilul progresează în învățare și învață să recunoască și să distingă diversele tonuri. În jurul vârstei de 5 ani își arată propriile preferințe, preferând unele culori mai mult decât altele.

Semnificația culorilor pentru copii

Pe baza creșterii și a diferitelor etape de vârstă, fiecare culoare are o semnificație precisă pentru copii. În general, culorile calde sunt recunoscute ca stimulatoare și pozitive (de exemplu galben, roșu sau roz), în timp ce culorile reci și neutre sunt plictisitoare și nestimulante (de exemplu, gri, negru sau maro închis).

Cand micuțul începe să deseneze, culorile vor fi folosite pentru a-și exprima emoțiile. Roșul este de obicei asociat cu stimuli intensi precum furia, galbenul este culoarea soarelui care exprimă vioiciune, albastrul dă calm și seninătate, negrul exprimă disconfort în timp ce verdele exprimă liniște și armonie.

Sfaturi pentru a-i învăța pe copii să recunoască culorile

1. Lăsați copiii să-și scufunde mâinile în făină, în vopsea, în pământ. Abilitatea de a numi culori vine încet și mai târziu.

2. Fă-i pe copii să se gândească la culori. Poți să raționezi cu copilul ce culori preferă și emoțiile sau senzațiile pe care le simte când le privește. Îl putem întreba, de exemplu, „Ce verde îți place? Ce simți când te uiți la el?”. Odată ce te-ai cufundat în lumea culorilor, trebuie doar să mergi înainte și să te joci.

3. Zero stres. Nu stresați copiii să învețe cu orice preț culorile. Până la 3 ani copiii nu reușesc să le distingă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi





DC Media Group Audience
pixel