Maioneza în timpul sarcinii: DA sau NU? Iată ce recomandă specialiștii

Data publicării:
Fotografie de la Amina Filkins/ Pexels
Fotografie de la Amina Filkins/ Pexels

Maioneza este unul dintre cele mai consumate sosuri din lume. Este făcută cu ou ca ingredient principal, astfel încât în ​​unele contexte ingestia sa poate prezenta un risc microbiologic. În acest fel, vă vom spune dacă există într-adevăr posibilitatea de a consuma maioneză în timpul sarcinii sau dacă este un aliment care ar trebui limitat.



Trebuie avut în vedere faptul că în perioada de gestație este necesar să se limiteze prezența anumitor produse în dietă.

Toxiinfecția alimentară poate cauza probleme grave de sănătate bebelușului și chiar crește riscul de avort spontan.

Riscul microbiologic al maionezei

Multe alimente de origine animală, dacă sunt consumate crude, conțin bacterii care ar putea provoca otrăviri.

Din acest motiv, produsele lactate sunt întotdeauna supuse unui proces de pasteurizare. În cazul ouălor, majoritatea agenților patogeni sunt concentrați în coajă, dar contaminarea poate apărea în interiorul lor.

În plus, practicile proaste de depozitare a produselor pot crește riscurile. De exemplu, a nu pune sosul în frigider și a-l lăsa la temperatura camerei creează un teren de reproducere optim pentru creșterea bacteriilor. Cu atât mai mult când este cald.

Principalele bacterii conținute în maioneză

Bacteriile cel mai frecvent prezente în maioneză sunt cele din genul Salmonella. Aceste bacterii pot provoca diaree, gaze, dureri abdominale, balonare, vărsături și febră. Deși consumul lor afectează negativ sănătatea mamei, pune în pericol și viața fătului  Acest lucru este demonstrat de un studiu publicat în Case Reports in Obstetrics and Gynecology. 

3. Fotografie... (pexels-victor-cayke-17312405_25964000.jpg)

Foto: Viktora Cayke/ Pexels

În plus, atunci când simptomele sunt severe, crește riscul de a experimenta un episod de deshidratare, care afectează și copilul în mod alarmant. În aceste cazuri, există o reducere a fluxului sanguin, care afectează negativ furnizarea de oxigen a țesuturilor fetale.

Din acest motiv este esential sa eviți consumul de maioneză în timpul sarcinii, în special maioneza de casă. Există acum o versiune a acestui sos care ar putea fi consumată în perioada de gestație fără riscuri.

Maioneza care poate fi consumată în timpul sarcinii

Industria alimentară oferă o maioneză care a trecut printr-un proces anterior de pasteurizare. În special, se obține din ouăle supuse acestui tratament termic, care elimină riscul microbiologic. Căldura poate reduce populațiile de bacterii, ceea ce face ca alimentele să fie complet sigure pentru femeile însărcinate. Cu toate acestea, trebuie să verificați controlul de calitate pe ambalaj.

De asemenea, consumul de maioneză în timpul sarcinii ar trebui limitat, deoarece este un produs cu foart emulte calorii. Deși aportul de grăsimi nu este considerat negativ, consumul excesiv de grăsimi poate duce la supraponderalitate. De aici, diabetul gestațional este mai probabil să se dezvolte, potrivit cercetărilor publicate în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare.

2. Fotografie... (pexels-amina-filkins-5427922_45510000.jpg)

Foto: Amina Filking/ Pexels

Beneficiile ouălor

Faptul că maioneza din ouă crude ar trebui să fie limitată în dietă nu înseamnă că ouăle fierte nu sunt benefice pentru femeile însărcinate. Acestea au o cantitate mare de nutrienți de înaltă calitate care vor ajuta la asigurarea dezvoltării adecvate a fătului.

În plus, ele sunt unul dintre puținele alimente care furnizează vitamina D, un nutrient lipsit de populație generală și care modulează sănătatea.

Aveți grijă la maioneză în timpul sarcinii

După cum ați văzut, trebuie să aveți grijă când introduceți maioneza în alimentația dumneavoastră în timpul sarcinii. Puteți consuma în schimb maioneza industrială făcută cu  ouă pasteurizate, chiar dacă nu vorbim întotdeauna despre un produs de bună calitate nutrițională.

Nu uitați că asigurarea unui bun aport de nutrienți în timpul fazei de gestație va fi crucială pentru asigurarea sănătății viitoare a bebelușului. Din acest motiv este convenabil să se evite deficitele care ar putea afecta negativ dezvoltarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Alimentatie si nutritie




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel