”Nu pot elimina scutecul. Ce să fac?” 5 sfaturi practice pentru orice părinte

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Yan Krukau: Pexels
Fotografie de la Yan Krukau: Pexels

Ați încercat de ceva vreme, dar copilul nu vrea să renunțe la scutec sau, în orice caz, toate încercările au eșuat și nu mai știți cum să gestionați scutecele?



Observarea copilului îl ajută pe părintele care se confruntă cu  această problemă să evalueze premisele și posibilele temeri.

Primul lucru de făcut este să evaluați condițiile sau să vă gândiți dacă copilul este într-adevăr pregătit să renunțe la scutec. În acest scop trebuie să observăm dacă:

- scutecul rămâne uscat pentru cel puțin aproximativ 3 ore;

- cel mic ne face să înțelegem că este pe cale sau tocmai și-a îndeplinit nevoile. Și asta chiar dacă nu o verbalizează explicit, ci o face de înțeles prin gesturi;

- urcă scările alternând picioarele sau în orice caz este capabil să-și ridice și să coboare singur pantalonii.

Dacă aceste aptitudini sunt satisfăcute din observarea copilului, a doua etapă de investigare se referă la fricile micuțului.

2. -imagine fara descriere- (pexels-ketut-subiyanto-4933858_22955900.jpg)

Sursa foto: Pexels/ Kekut Subiyanto

Cum să evaluezi temerile legate de scutece

Copilul poate să se teamă de toaletă, dar poate, de asemenea, să dezvolte o teamă ca urmare a unui „accident traumatic” de a încerca să se rețină până se murdărește. Asigurați-vă că nu există aceste temeri care îl determină pe copil să nu renunțe la confortul scutecului. În acest sens, să intrăm în mai multe detalii: un copil care este mortificat în procesul său de dobândire a noului obicei de a gestiona caca și pipi ar putea să refuze să utilizeze toaleta.

Ar trebui să interzicem expresiile umilitoare precum: „Ești mare. E rușine să faci în pantaloni” sau ” Dacă nu înveți, profesorul nu te lasă să mergi la școală, vei rămâne un copil mic etc. .

De altfel, evitați să faceți comparații între copil și frații mai mari. Evitați atat recompensele cât și pedepsele. Nu vor face decât să înrăutățească situația.

Nevoile făcute în locul potrivit nu este un comportament care ar trebui recompensat și apoi pedepsit. 

Pentru a preveni ca frica să se strecoare în procesul de a pune scutece, înarmați-vă cu răbdare și înțelegeți că copilul este cel care va elimina scutecul, iar rolul părintelui în acest moment de tranziție este doar de susținere, un rol care nu trebuie să fie niciodată umilitor sau disprețuitor.

3. -imagine fara descriere- (pexels-william-fortunato-6393201_63805800.jpg)

Sursa foto: William Fortunato/ Pexels

5 sfaturi practice pentru a-ți ajuta copilul să-și scoată scutecul

- Observarea pozitivă a copilului, în jur de 18 luni, de îndată ce interesul acestuia pentru utilizarea toaletei crește, dorind să facă exact ca mama și tata; 

- Alege olița împreună cu copilul și lasă-l să te însoțească la baie și astfel să te imite. 

- Lasă-l perioade de timp fără scutec pentru ca copilul să experimenteze senzația de ud și murdar. În ciuda modului în care noi adulții interpretăm această posibilitate, copilul care urinează pe el însuși simte senzații care vor stimula noi abilități și un nou management al corpului;

- Încurajați copilul să exerseze utilizarea oliței, să folosească cărți specifice pe această temă sau să permită copilului să facă experiență de joacă folosind păpuși sau jucării moi;

- Du copilul des la baie și încearcă încet să faci un orar pentru oliță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi





DC Media Group Audience
pixel