Semnele care arată la ce sport e bun copilul și vârsta la care este pregătit pentru performanță. Andreea Munteanu: „Părinții trebuie să fie atenți la ASTA!” / VIDEO

Data publicării:
Semnele care arată la ce sport este bun copilul și vârsta la care este pregătit pentru performanță. Andreea Munteanu: „Părinții trebuie să fie atenți la ASTA!” / FOTO: freepik.com @master1305plus
EXCLUSIV
Semnele care arată la ce sport este bun copilul și vârsta la care este pregătit pentru performanță. Andreea Munteanu: „Părinții trebuie să fie atenți la ASTA!” / FOTO: freepik.com @master1305plus

Decizia privind sportul potrivit pentru un copil poate fi o provocare pentru părinți, mai ales în contextul unei game variate de opțiuni. Andreea și Cătălin Munteanu, instructorii de dans care au pus România pe podiumul mondial cel mai înalt, au vorbit la Părinți Prezenți despre o metodă practică pentru a orienta această alegere.



„Pentru început îl cam duci la toate sporturile. Îți alegi trei sau patru măcar și îi vezi, în primul rând, entuziasmul”, sugerează Andreea Munteanu la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro. „Fața lui, când este la antrenament, spune dacă îi place sau nu!”

Părinții ar trebui să acorde atenție reacțiilor copilului în timpul antrenamentelor. „Sunt copilași foarte veseli când îi duci la dans și copilași care stau foarte triști până se termină ora. Este clar că pentru ei ora aceea nu reprezintă un mod de a se relaxa sau a se distra”, completează Andreea Munteanu.

De asemenea, este esențial să se comunice cu instructorii. „Părintele îl analizează pe copil sau întreabă profesorul la final dacă i-a plăcut. Profesorul, nu știu dacă din prima oră își de seama cu adevărat, dar cred că într-o lună de zile îți poți da seama ca instructor dacă acel copil are un viitor pe partea dansului, dar și ca părinte dacă mai continui”.

„Pentru un copil să stea într-un loc unde nu-i place e... face ora imposibilă. Nu va fi ascultător deloc!”, avertizează Andreea Munteanu. Observarea nivelului de energie și a reacțiilor copilului sunt esențiale pentru a face cea mai bună alegere pentru el.

„Atunci, vezi energia copilului, expresivitatea facială, spun din prima dacă lui îi place sau nu acel sport”.

Citește și Cea mai importantă calitate pe care ar trebui să o aibă părinții copiilor care practică un sport. Andreea și Cătălin Munteanu: „Chestia ASTA este destul de greșită!” / VIDEO

Andreea Munteanu: „E bine să înceapă cât mai târziu performanța”

Stabilirea momentului potrivit pentru a începe antrenamentele de performanță la copii este o decizie importantă. 

„Indicația medicală, din punct de vedere al structurii osoase, arată că e bine să înceapă cât mai târziu performanța: 7 - 8 ani”, sugerează Andreea Munteanu.

Până la această etapă, Munteanu recomandă păstrarea activităților fizice la un nivel adecvat vârstei copilului. „Cât e mic, menține efortul fizic pentru vârsta lui, dar după 7-8 ani putem vorbi de un plan de antrenament mai serios, adică mai multe ore pe săptămână. În plus, capacitatea lui e mult mai mare de a reține și fizic să poată să facă la nivel de performanță, întrucât acolo e o tehnică aparte”.

Prin urmare, perioada de până la 7-8 ani ar trebui tratată mai mult ca o fază de explorare și joacă, unde copiii sunt încurajați să învețe prin metode distractive.

„După 7-8 ani e indicat să faci performanță, până atunci o distracție. E vorba de joacă. Te fac să înveți să dansezi, dar prin joacă, după care vorbim mai serios”, conchide Andreea Munteanu.

Vezi și Radu Manole, copilul care a dominat scena mondială la salsa junior, câștigând toate titlurile posibile. Andreea și Cătălin Munteanu: „Ne place să credem că ne-am găsit reciproc” / VIDEO

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel