Somnul de amiază: La ce vârstă este bine să îl eliminați din rutina copilului

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Dominika Roseclay/ Pexels
Fotografie de la Dominika Roseclay/ Pexels

Una dintre întrebările pe care și le pun părinții pe măsură ce copiii lor cresc este cât timp ar trebui să doarmă. În realitate, există mai multe variabile care afectează timpul de odihnă zilnică. 



Părinții se întreabă adesea când este timpul potrivit pentru ca cei mici să nu mai doarmă după amiaza. Este important de reținut că aceasta este o decizie care variază de la copil la copil, în funcție de vârsta lor și de activitate zilnică pe care o desfășoară.

Dincolo de aceste considerații, există anumite standarde sau vârste medii în procesul normal de creștere care sunt aceleași pentru toți copiii. Somnul de dimineață și de după-amiază se încadrează în acest tip de obicei.

Nou-născuții dorm de obicei între 5 și 6 reprize de somn pe zi după prima aniversare. De la 15 la 18 luni fac de regulă două reprize de somn. Este foarte probabil ca și înainte de a împlini 2 ani să nu mai vrea să doarmă după-amiaza.

Cu toate acestea, vârsta medie pentru a elimina somnul de după amiază este între 3 și 4 ani. După cum am subliniat deja, nevoia de a dormi variază de la copil la copil și depinde și de cantitatea și calitatea somnului nocturn. 

Trebuie reținut că un copil trebuie să doarmă în total 12 până la 14 ore pe zi. Când copiii dorm mai puțin de 12 ore, este indicat ca ei să tragă un pui de somn după prânz.

Dacă într-adevăr nu pot face acest lucru pentru că poate merg la grădiniță sau pentru că sunt deja de vârstă școlară, este indicat să găsească chiar și doar un moment de odihnă pentru a-și recupera energia.

2. Fotografie... (pexels-karolina-grabowska-8910155_62523400.jpg)

Fotografie de la Karolina Grabowska/ Pexels

Beneficiile somnului pentru bebeluși

- Îmbunătățește memoria.

- Îl ajută foarte mult din punct de vedere psihologic și social.

- Stimulează imaginația și creativitatea.

- Îmbunătățește performanța academică.

- Calmează și reduce iritabilitatea.

- Crește  concentrarea.

- Stimulează creșterea.

Care sunt semnele că copiii se pot opri din somnul de după amiază?

De unde știi când un copil este gata să nu mai doarmă după amiaza? Comportamentele descrise mai jos pot fi semne clare pe care părinții le pot recunoaște:

- Dacă  are dificultăți în a adormi la ora somnului  și, în general, nu pare obosit. Acesta este semnul clasic că copilul începe faza de tranziție.

- Dacă este nevoie de mult timp pentru a adormi.

- Dacă omite somnul de după-amiază și nu are efecte secundare. 

- Dacă nu este iritabil, nu pare obosit și nu are probleme în a adormi seara. Acesta este un semn clar că este gata să nu mai doarmă ​​după-amiaza.

Sfaturi pentru gestionarea fazei de tranziție 

Pe măsură ce copilul crește, va putea rămâne treaz mai mult timp, deoarece își poate gestiona mai ușor timpul de veghe. În unele ocazii, copiii mici au probleme cu somnul noaptea. Părinții, eliminând somnul de după-amiază, îi vor ajuta să-și restabilească somnul nocturn. 

Nu ar trebui să insistăm ca un copil să tragă un pui de somn după-amiaza. Dacă nu vrea, chiar dacă observăm că moare de somn, nu trebuie să-l forțăm să doarmă. Acest lucru, desigur,  este cu condiția ca copilul să nu devină iritabil și să nu aibă probleme în a adormi seara. 

Ar trebui să ne îngrijorăm dacă copilul prezintă unele dintre aceste semne: se trezește dimineața cu o durere de cap, se trezește dimineața cu dificultăți, dă impresia că este obosit în timpul zilei sau are probleme serioase de concentrare în activitățile zilnice.

Este important de reținut că eliminarea somnului trebuie să apară treptat. Ea trebuie să aibă loc întotdeauna  ținând cont de nevoile particulare ale copilului, astfel încât schimbarea să nu afecteze sănătatea și bunăstarea generală a acestuia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi





DC Media Group Audience
pixel