Sutele de notificări și impactul lor asupra copiilor și adolescenților: Care este limita ideală de timp pe smartphone, potrivit specialiștilor

Data publicării:
Sutele de notificări și impactul lor asupra copiilor și adolescenților: Care este limita ideală de timp pe smartphone, potrivit specialiștilor. FOTO: freepik.com @onemtask
Sutele de notificări și impactul lor asupra copiilor și adolescenților: Care este limita ideală de timp pe smartphone, potrivit specialiștilor. FOTO: freepik.com @onemtask

Copiii și adolescenții, oamenii noștri mici și minunați, sunt într-adevăr supuși unei adevărate „furtuni” de notificări pe telefoanele lor, zi și noapte. Se pare că cifrele sunt într-adevăr uluitoare, ajungând chiar la 5.000 de notificări într-o singură zi! Dar să aruncăm o privire la cât timp ar trebui să petreacă acești tineri pe smartphone.



Specialiștii au fost destul de clari în privința asta. Ei recomandă să ne luăm cel puțin 2 ore pe zi pentru a ne relaxa creierul și a evita durerile de cap și stresul.

Dar, în lumea reală, știm că adolescentele și adolescenții sunt ocupați cu temele școlare, filmele, și multe altele. În timp ce unii dintre ei încearcă să ignore notificările, alții se simt tentați să le verifice imediat.

Cu siguranță, e important să găsim un echilibru. Dacă faci temele sau te uiți la un film, ar fi bine să arunci doar câte un ochi pe telefon din când în când. Dar să nu uităm de puterea silențioasă a telefonului pe modul „silent” - poate fi un aliat de nădejde pentru a evita distragerile.

Citește și Părinții, îngrijorați că micuții lor devin „zombi de pe ecran”. Concluziile unui nou studiu: „În aceste două momente NU trebuie să le dați telefonul!”

Acum 20 de ani, copiii puteau menține atenția asupra unei activități timp de 150 de secunde

Efectele notificărilor asupra copiilor și adolescenților sunt tot mai evidente în zilele noastre, și, din păcate, nu toate sunt de natură pozitivă. Bombardamentul constant de alerte poate avea consecințe extrem de grave asupra acestor tineri.

Unul dintre semnele cele mai clare ale impactului este scăderea capacității de atenție. Acum 20 de ani, copiii puteau menține atenția asupra unei activități timp de 150 de secunde, în timp ce acum, în era notificărilor, au doar 46 de secunde la dispoziție.

Psihologul Constantin Cornea a subliniat, la Observator, că un efect des întâlnit este ADHD-ul sau deficitul de atenție. Concentrarea pe o singură sarcină pe o perioadă mai lungă de timp devine din ce în ce mai dificilă pentru acești tineri.

Mai mult decât atât, adolescenții ajung deseori să nu se mai poată controla, recunoscând că au nevoie de ajutor pentru a rezista tentației notificărilor.

Pentru unii, telefonul pe modul „work” devine un mod de a gestiona această problemă, astfel încât să se poată concentra asupra temelor. Părinții, conștienți de importanța controlului, recurg și la aplicații de monitorizare pentru a limita timpul petrecut pe telefon.

Vezi și Pot radiațiile de la telefoanele mobile să afecteze copiii? Iată adevărul!

Efectele asupra sănătății mentale sunt serioase

Specialiștii recomandă ca o oră pe zi să fie suficientă pentru distracția oferită de aplicațiile de chat, dar realitatea ne arată că mulți petrec mult mai mult timp online.

Efectele asupra sănătății mentale sunt serioase: de la anxietate și depresie la tulburări obsesiv-compulsive și narcisism, impactul notificărilor poate fi devastator.

De asemenea, aplicațiile de socializare conțin tot mai multe informații false, ceea ce poate duce la confuzie și dezorientare. Trecerea constantă între mediul online și viața reală poate crea un fel de „dublă personalitate” la adolescenți și poate contribui la comportamente precum consumul de alcool, țigări și droguri.

Psihologul Constantin Cornea îndeamnă la găsirea de alternative pentru tineri, chiar dacă inițial pare dificil. Sportul și activitățile offline pot fi soluții la această problemă. E important ca adulții să sprijine această tranziție și să nu se aștepte la soluții miraculoase, ci să încurajeze treptat schimbările.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Adolescenti
Tagurile articolului: adolescenti copii ecrane parinti smartphone




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel