A fi mama unui copil surd este o provocare: Ghid pentru a-ți ajuta copilul cu probleme de auz

Data publicării:
Fotografie de la Burst/ Pexels
Fotografie de la Burst/ Pexels

A fi mamă este o provocare, mai ales când ai un copil surd. Să aflăm ce ar trebui să știi despre surditatea și auzul copilului tău.



A avea un copil cu probleme de auz poate face ca integrarea în societate a copilului să fie o provocare uriașă.

Din acest motiv, în acest articol vom aborda dificultatea de a fi mama unui copil surd.

Problemele de auz la copii pot crea dificultăți lingvistice, cognitive și sociale. Aceste aspecte trebuie abordate atât acasă, cât și la școală.

Fiind mama unui copil surd

A fi mama unui copil surd înseamnă adaptarea la o nouă situație și depășirea diferitelor bariere sociale. Prima dificultate este acceptarea diagnosticului. Trebuie să țineți cont de faptul că, deși se efectuează emisii otoacustice la câteva ore după naștere pentru a verifica dacă copilul aude bine, surditatea ar putea apărea în anii următori.

Prin urmare, este important să cunoaștem motivele care ne determină să avem o suspiciune și care ne ajută să stabilim un diagnostic precoce al surdității. Deci, trebuie să vă faceți griji dacă:

La 1 sau 2 ani copilul nu înțelege comenzi simple, nu-și recunoaște numele, nu identifică părți ale corpului, nu creează propoziții cu cel puțin două cuvinte, nu acordă atenție poveștilor pe care i le spui etc.

La vârsta de 2 sau 3 ani nu înțelege cuvintele pe care le spune, nu repetă propoziții sau nu răspunde la întrebări simple.

La 3 sau 4 ani nu poate spune ce se întâmplă sau nu este capabil să poarte o conversație simplă.

La 4 sau 5 ani nu vorbește cu alți copii sau are un limbaj specific care este recunoscut doare de familie.

Alte motive de suspiciune pot fi:

- Absența limbajului, faptul că limbajul dispare sau dezvoltarea sa foarte lentă din cauza vârstei.

- Neatenție excesivă în clasă și întârziere în învățarea academică.

- Tendința de a suferi de răceli severe, infecții ale urechii sau alergii.

Ghid pentru a ajuta un copil surd

Utilizați un aparat auditiv

În cazul în care se confirmă pierderea auzului copilului, următorul pas este să decizi ce tip de tehnologie să folosești pentru a depăși problema.

Cel mai comun ajutor pentru a compensa scăderea pragului de auz este aparatul auditiv. Acesta este un dispozitiv care acționează ca un mic amplificator și este capabil să ofere urechii informații despre sunet pentru anumite deficiențe de auz.

O altă posibilitate este instalarea unui implant cohlear. Acest dispozitiv este utilizat atunci când copilul are o deficiență de auz severă sau profundă.

2. Fotografie... (pexels-helena-lopes-6957517_46080900.jpg)

Foto: Helena Lopes/ Pexels

Adaptați comunicarea

Trebuie să decideți ce tip de sistem alternativ de comunicare va folosi copilul dumneavoastră pentru a înțelege și a se exprima atunci când folosește limbajul oral. 

Acest lucru îl poate ajuta pe copilul surd să stabilească interacțiuni sociale cât mai normale. Familia trebuie să decidă asupra uneia dintre următoarele opțiuni:

Predarea limbajului semnelor

- Metoda bimodală.

- Utilizarea cuvântului integrat.

- Predarea citirii pe buze.

- Utilizarea alfabetului de amprentă (alfabet manual).

Rămâneți în contact cu lumea școlii

Dacă aveți un copil surd sau cu probleme de auz, este foarte important să construiți o relație de încredere și să aveți o comunicare continuă cu școala. 

Astfel, vei ști ce tip de măsuri folosește școala pentru a răspunde nevoilor educaționale specifice ale copilului tău. Mai mult, trebuie să ai o atitudine activă și să urmezi sfaturile profesorilor.

Contactați o asociație

Asociațiile sunt locul ideal pentru a intra în contact cu alte familii care se află în aceeași situație cu tine. Asociațiile sunt foarte utile pentru:

- A face față situației fără stres.

- A alina suferința.

- A crea o legătură emoțională și afectivă puternică cu copilul.

Rezolvați îndoielile și îngrijorările pe care le aveți cu privire la problemele copilului dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel