Tot mai mulți părinți renunță la abordarea blândă în creșterea copiilor și adoptă o atitudine mai fermă, uneori chiar dură, în relația cu propriii copii.
Metoda „FAFO”, prescurtare de la „F*** Around and Find Out” (tradus adaptat: „Fă-o și vezi ce pățești”), câștigă teren rapid în rândul părinților exasperați de comportamentele sfidătoare.
FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @EyeEm
Carla Dillon, mamă a doi copii, a încercat tot felul de metode pentru a-și disciplina fiul de 13 ani, un adolescent turbulent, notează tovima.com. A scris de 100 de ori aceeași propoziție ca pedeapsă, dar nici asta n-a funcționat.
Așa că, atunci când băiatul a stropit-o cu pistolul cu apă în camping, după ce ea îl rugase să nu o facă, Carla a luat o decizie extremă: l-a aruncat direct în iaz, cu tot cu haine.
„Cele mai bune lecții din viață sunt, uneori, cele mai grele”, a spus ea.
Conceptul FAFO se bazează pe ideea de a-i lăsa pe copii să suporte consecințele propriilor alegeri. Dacă nu-ți iei pelerina de ploaie, mergi acasă ud. Nu vrei să mănânci cina? Aștepți până dimineață. Lași jucăriile împrăștiate? Le cauți în gunoi.
Este o formă de parenting autoritar, în contrast cu stilul blând care a fost promovat în ultimele decenii și care, potrivit unor critici, a dus la o generație de tineri fragili, dependenți de validarea externă și cu dificultăți emoționale.
Unii critici susțin că parentingul blând a contribuit la problemele emoționale ale Generației Z, precum anxietatea, depresia sau dificultățile de relaționare la locul de muncă.
Se întreabă dacă nu cumva acești tineri au fost prea protejați, iar părinții au intervenit constant în loc să-i lase să rezolve singuri problemele.
Pentru părinții care au încercat ani de zile să le împlinească nevoile emoționale copiilor fără a deveni permisivi, FAFO poate părea o soluție eficientă.
FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @choknadii
Carla Dillon, 35 de ani, din apropierea orașului Richmond, Virginia, recunoaște că stilul FAFO poate părea dur. Dar crede că unii copii chiar au nevoie de limite clare și consecințe ferme.
Spune că fiul ei, care se simte confortabil în apă, a găsit întâmplarea amuzantă, dar a învățat o lecție.
„Copiii mei m-ar călca în picioare dacă aș aplica parenting blând. Am încercat”, afirmă ea.
Stilul FAFO mai este numit și „dragoste dură” sau parenting autoritar. A fost folosit și în alte contexte, cum ar fi în politică. De exemplu, fostul președinte Trump a distribuit o imagine cu el în fața unui semn galben cu inscripția „FAFO”, într-un context de tensiuni diplomatice.
Pentru unii, această dezbatere reflectă o societate polarizată. Parenting blând versus FAFO nu este chiar echivalentul Snowflake Kids versus MAGA Kids, dar aduce un aer de conflict între generații și stiluri de viață.
Jon Wellington, tată a cinci copii și comedian de stand-up din Carolina de Sud, este adeptul FAFO. Consideră că parentingul blând „ne-a făcut prea moi” și că într-o lume dură, copiii trebuie pregătiți pentru realitate.
A povestit cum, în copilărie, el și fratele său trebuiau să se uite unul în ochii celuilalt în timp ce erau pedepsiți. Acum, își obligă fiica să meargă la antrenamente chiar dacă nu-i plac, pentru că „în viața reală, nu poți renunța la o responsabilitate doar pentru că nu-ți mai place”.
FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @vickyantre
Andrea Mata, psiholog clinician pentru copii, aplică propriile versiuni ale FAFO. Când fiul ei de 8 ani a avut mai multe accidente urinare, suspectând că evită mersul la toaletă pentru a nu întrerupe joaca, l-a pus să-și folosească banii de alocație pentru a-și cumpăra chiloți.
Mai târziu, a aflat că exista o problemă medicală, și i-a cerut scuze. Dar nu i-a dat banii înapoi, pentru că băiatul încercase să ascundă adevărul.
„Parentingul blând este atât de complex, încât ai nevoie de un doctorat în dezvoltarea copilului ca să-l stăpânești”, spune ea.
Psihologul Becky Kennedy, cunoscută online ca „Dr. Becky”, spune că metodele blânde au fost greșit înțelese și duse la extrem. Deși nu se identifică neapărat cu stilul blând, respinge total autoritarismul FAFO.
„A spune că sentimentele sunt slăbiciuni este o idee depășită. Nu e nimic greșit în a-ți simți emoțiile”, explică ea.
Madison Barbosa, mamă milenială din Ontario, Canada, crede că parentingul blând poate funcționa. Vrea ca fiii ei să aibă încredere în ea, nu să-i fie teamă de reacțiile ei.
„Dacă vor avea probleme, nu vreau să se gândească: «Mama o să fie atât de supărată pe mine»”, spune ea. În loc să-și sperie copiii, preferă să construiască o relație bazată pe siguranță emoțională.
Recent, după ce a țipat la unul dintre copiii ei în urma unui conflict, a postat imaginea mușcăturii lăsate pe brațul fratelui, numind-o „prostia mea de parenting blând”.
Urmăritorii i-au sărit în apărare, dar printre comentarii se regăsea și perspectiva FAFO:
„Am mușcat-o pe a mea la rândul ei... și nu a mai făcut-o niciodată”.
FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @EyeEm
FAFO sau parenting blând? Realitatea este că niciun stil nu este universal valabil. Copiii sunt diferiți, iar nevoile lor variază.
Unii răspund bine la limite ferme și consecințe, alții înfloresc într-un mediu calm și empatic.
Poate că adevărata provocare a parentingului modern este tocmai găsirea acelui echilibru fragil dintre fermitate și blândețe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.