Anxietatea crepusculară: Ce să faci dacă copilul plânge mereu noaptea

Data publicării:
Fotografie de la Laura Garcia/ Pexels
Fotografie de la Laura Garcia/ Pexels

Vine noaptea și bebelușul începe să plângă fără niciun motiv aparent. Care este motivul acestui plâns și ce se poate face pentru a-l calma?



Ce să faci dacă copilul plânge mereu noaptea? Aceasta este o întrebare foarte frecventă în rândul părinților. Noaptea de obicei copilul devine mai agitat și această agitație se termină cel mai des în plâns. După ce te-ai asigurat că nu îi este foame, nu trebuie schimbat, nu este frig și este bine, cum poți înțelege de ce copilul plânge atât de mult?

Există câteva teorii care pot ilustra ce se întâmplă cu copilul. În plus, cunoașterea motivelor ne va ajuta să înțelegem cum să îl liniștim pentru a preveni să se repete. 

Un copil plânge pentru a-și exprima nevoile. Practic, este singurul mijloc de comunicare pe care îl are pentru a ne face să înțelegem că ceva nu este în regulă. Principalii factori care modifică starea de calm sunt foamea, frigul, nevoia de contact sau disconfortul fizic.

Totuși, în funcție de vârsta copilului, motivele plânsului variază. Acest lucru se întâmplă în cazul bebelușilor de doar câteva luni, care plâng mult noaptea fără un motiv logic aparent.

Unii experți asociază teoria anxietății crepusculare cu acest fenomen. Acestea susțin că, de fapt, atunci când bebelușul este în pântecele mamei, orele în care este cel mai agitat sunt cele de noapte.

2. Fotografie... (pexels-william-fortunato-6392900_57694500.jpg)

Foto: William Fortunato/ Pexels

Durata și consecințele acestui obicei

Pentru a vă odihni mintea, primul lucru pe care trebuie să-l știți este că aceasta este doar o fază trecătoare. De obicei, nu durează mai mult de câteva luni.

Alte aspecte importante pe care trebuie să le știți sunt că perioadele de plâns pot fi, de asemenea, scurte. Nu durează niciodată mai mult de 40 de minute  și, de fapt, există câteva trucuri care te pot ajuta să-ți calmezi copilul.

În ceea ce privește consecințele pentru copil legate de plânsul nocturn, medicii pediatri afirmă că, dacă observăm felul în care plânge copilul,  vom observa că o face cu o intensitate care seamănă literalmente cu strigătele de durere. 

Într-adevăr, asta face copilul; el dezvăluie ceea ce pediatrii definesc drept anxietate acumulată, un produs al noilor experiențe și învățări care se acumulează în timpul zilei, împreună cu schimbările de obiceiuri într-un mediu, altul decât uterul. Prin urmare, plânsul cu forță îi ajută să se aerisească și să se relaxeze. 

3. Fotografie... (pexels-lisa-fotios-2824193-1_23522400.jpg)

Foto: Lisa Fotios/ Pexels

Sfaturi pentru a calma plânsul bebelușului

Trebuie să știți că bebelușul își va controla treptat propriul timp pentru a se calma și a înceta să plângă. De aici, nu este recomandat să-l lași să plângă, ci să aplici trucuri pentru a-l liniști, care pot funcționa sau nu. Va depinde de zi, de vârstă și de starea de spirit a copilului.

Ridică-l și legănă-l încet în timp ce vorbești calm. Această acțiune îl calmează foarte mult pe cel mic, dar nu trebuie să dureze mai mult de trei minute. Odată trecut, trebuie să-l pui înapoi în pătuț. Îl poți lăsa să plângă în pătuț, dar numai dacă o face 4 sau 5 minute. Odată ce a terminat se va simți calm și va putea dormi liniștit.

Ca o ultimă recomandare, este important să știți că dacă copilul plânge nu depinde doar de teoria anxietății. Odată ce ai constatat acest lucru și când ești sigur că este bine, îl poți consola, considerând că aceasta este doar o etapă trecătoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi





DC Media Group Audience
pixel