Boala Hirschsprung la copii: O afecțiune intestinală tot mai des întâlnită

Data publicării:
Fotografie de la Vidal Balielo Jr.: Pexels
Fotografie de la Vidal Balielo Jr.: Pexels

Ați auzit vreodată de această boală intestinală? Aflați mai multe despre cauzele, simptomele și modul în care este tratată.Deși mulți părinți nu sunt conștienți de asta, boala Hirschsprung este o cauză foarte frecventă de obstrucție intestinală la copii.

La nivel global, se estimează că 1 din 5.000 de nou-născuți suferă de aceasta și este rar diagnosticată în timpul sarcinii.

În acest articol vă vom spune ce este și care sunt manifestările sale excepționale. 

Ce este boala Hirschsprung?

Boala Hirschsprung este o boală intestinală congenitală, care provoacă dificultăți în defecare.

În această patologie există un tip de obstrucție a tranzitului digestiv numit funcțional. Aceasta înseamnă că nu există niciun obstacol fizic (mecanic) pentru scaun, dar că pereții intestinului nu funcționează suficient de bine pentru a facilita ieșirea acestuia spre exterior.

În general, porțiunea intestinală cel mai frecvent afectată este rectul sigmoid (75 până la 80% din cazuri), deși afectarea se poate extinde și în alte părți ale colonului și chiar îl poate afecta în întregime (5 până la 7% din cazuri).

2. Fotografie... (pexels-karolina-grabowska-4964216_33792200.jpg)

Foto: Karolina Grabowska/ Pexels

De ce se întâmplă acest lucru?

Boala Hirschsprung apare ca urmare a unui defect în procesul de migrare a neuronilor care conectează sistemul nervos cu intestinul. 

În acest fel, rețeaua neuronală care se formează de obicei în jurul pereților colonului nu se dezvoltă bine și, prin urmare, nu își îndeplinește funcțiile în mod adecvat.

Acești nervi sunt esențiali pentru sincronizarea mișcării organelor digestive, numite peristaltism.

Dacă vreuna dintre ele nu primește semnalul corect, pereții intestinali se contractă dezorganizat sau deloc. Ca urmare, fecalele nu pot fi evacuate prin anus.

Cauzele bolii Hirschsprung

Cel mai adesea, această patologie apare izolat, dar în 30% din cazuri este asociată cu boli genetice.

Cum se manifestă această boală?

Boala Hirschsprung este de obicei detectată devreme în viață, dar momentul diagnosticării depinde de amploarea ei.

În general, sunt descrise trei tipuri de prezentări clinice:

- Obstrucție intestinală distală, de obicei la nou-născut.

- Constipație sau constipație cronică la copiii mai mari.

- Enterocolită.

Tratamentul bolii Hirschsprung

Până în prezent, tratamentul bolii Hirschsprung este chirurgical. Acest lucru se poate face în unul sau două intervenții, în funcție de vârsta, starea de sănătate a copilului, amploarea defectului și experiența chirurgului.

Obiectivul primei operații (sau prima etapă chirurgicală) este eliberarea materiilor fecale conținute printr-un nou orificiu de ieșire: o stomă.

A doua operație, însă, încearcă să unească partea colonului sănătos cu rectul, îndepărtând segmentul bolnav, care se află între ele.

Adică, se încearcă crearea unei punți intestinale, astfel încât materia fecală să poată ieși prin anus. În plus, stoma este închisă prin aceeași procedură.

Este posibil să duci o viață normală după operație?

După operație, există un risc foarte mare de apariție a unor complicații de sănătate. Printre cele mai frecvente amintim următoarele:

- Enterocolită severă.Malnutriție cronică.

- Constipație.Incontinență fecală sau urinară.

- Îngustarea noii joncțiuni dintre intestinul sănătos și rect.

Cu toate acestea, cu o intervenție medicală adecvată, majoritatea copiilor pot depăși dificultățile acestei boli și este posibil ca copilul să ducă o viață normală.Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate

DC Media Group Audience
pixel