Ce înseamnă dacă un copil are limba albă: Cauze și tratamente

Data publicării:
Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels
Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels

Limba albă este destul de comună în rândul nou-născuților. Cel mai adesea cauza este reziduurile de lapte, dar ar putea fi și un simptom al aftelor, cea mai frecventă infecție fungică orală la copii mici. Iată care sunt cauzele limbii albe la copii și ce trebuie făcut.



Părinții confundă adesea afta cu reziduurile de lapte pentru că arată asemănător. Pentru a le distinge, puteți încerca să curățați ușor stratul alb de pe limba bebelușului cu o cârpă caldă și umedă.

Dacă aceasta dispare, probabil că este vorba despre reziduuri de lapte, de obicei mai evidentă imediat după hrănirea nou-născutului, din cauza producției relativ scăzute de salivă. În mod normal tinde să dispară în câteva ore după hrănire sau când bebelușul începe să producă mai multă salivă.

În schimb, afta nu dispare de pe suprafața limbii, chiar și după curățarea acesteia, ci rămâne sub formă de petice care arată asemănător cu brânza de vaci. Dacă încercați să îndepărtați petele albe, este posibil să rămâneți cu pete roșii care pot sângera.

Limba albă la copii: ce este 

Apariția unei pelicule albe pe limbă și mucoasele gurii este unul dintre cele mai frecvente simptome ale candidozei bucale. 

Afta este o infecție a gurii foarte frecventă în copilăria timpurie, în special la copiii prematuri sau la copiii femeilor cu candidoză vaginală. Este declanșată de Candida albicans, o ciupercă prezentă la 80% din populație, dar care generează infecția doar atunci când apărarea imunitară este scăzută.

Simptomele aftei includ:

- răni albe în gură asemănătoare cu brânza de vaci

- pete albe pe interiorul obrajilor, pe limbă, gingii și cerul gurii

- roșeață a mucoaselor, care în unele cazuri poate și sângera

- crăpătură la colțurile gurii

- agitație în timpul hrănirii

- crize de plâns și iritabilitate

Cauzele aftei la copii

Corpul uman găzduiește mai multe microorganisme, inclusiv bacterii, viruși și ciuperci. Împreună, acestea constituie microbiota umană. Candida albicans este cea mai comună ciupercă din microbiota umană. Acesta trăiește de obicei pe piele și în interiorul corpului în locuri precum: gură, gât, intestin și vagin.

În cele mai multe cazuri, Candida nu pune probleme, dar uneori se poate înmulți și produce infecții dacă mediul în care trăiește se modifică pentru a favoriza creșterea ciupercilor. 

După naștere, sistemul imunitar al nou-născutului nu este încă pe deplin funcțional. Acest lucru poate crește șansele de infecție la cel mic și poate permite Candida să se înmulțească și să provoace afte. Ciuperca prosperă în zonele umede și calde, iar gura este mediul perfect pentru o infecție cu această ciupercă

Unele medicamente, cum ar fi corticosteroizii și antibioticele, pot provoca, de asemenea, candidoză orală. În plus, dacă mama are o infecție vaginală în timpul sarcinii, Candida ar putea fi transferată nou-născutului în timpul nașterii.

Limba albă la copii: tratament

Dacă limba albă la copii este cauzată de afte, medicul poate prescrie un medicament antifungic sub formă de gel oral, care trebuie aplicat de mai multe ori pe zi pe toate zonele gurii copilului, inclusiv pe gingii, obraji, limbă și cerul gurii.

După cum am menționat, nou-născuții se pot infecta și în timpul alăptării, așa că sfatul este să aplicați gelul și pe mameloane după fiecare alăptare. În orice caz, medicul dumneavoastră vă va sfătui cu privire la cel mai eficient tratament pentru a trata și preveni astfel de infecții.

Cum să preveniți limba albă la copii

 Așa cum am spus mai sus, limba albă la copii poate fi un semn al infecției cu candida, iar neglijarea unei astfel de condiții în primii ani de viață ai copilului este extrem de periculoasă pentru sănătatea sa. Depunerile albicioase de pe limbă care nu pot fi îndepărtate în urma periajului dentar ar trebui să determine părinții să viziteze medicul pedodont pentru a obține un diagnostic pentru copil. 

Iată câteva măsuri pe care părinții le pot lua pentru a preveni reapariția aftei și, prin urmare, simptome precum limba albă la copiii mici:

- sterilizați echipamentul de hrănire, biberoanele, pompele de sân, suzetele și jucăriile.

- tratați sfarcurile pentru afte dacă alăptați

- uscați-vă sânii după fiecare alăptare

- schimbă frecvent tampoanele de alaptare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel