Ce știm despre hepatita acută la copii: Simptome și cum se transmite

Data publicării:
Fotografie de la CDC/ Pexels
Fotografie de la CDC/ Pexels

Hepatita acută este o inflamație rapidă care atacă ficatul, riscând să-l afecteze grav și într-un timp foarte scurt. 



Hepatita acută se manifestă cu simptome preponderent nespecifice (doar culoarea icterului este caracteristica), simptomele bolii sunt: ​​vărsături, o stare puternică de abatere, diaree, dureri abdominale, febră, lipsa poftei de mâncare, urină întunecată și icter.

Dintre toate simptomele enumerate mai sus,  tenul icter  nu este un simptom de debut și nici nu este un simptom generic sau ușor de confundat.

Față de simptomele inițiale, așa-numitele de debut, colorația gălbuie a pielii și a mucoaselor nu apare imediat, ajungând la cel puțin 24-48 de ore după apariția celorlalte tulburări. Culoarea icterului este ușor de distins deoarece  pielea devine galbenă și albul ochilor devine și el galben.

În prezența acestor simptome este întotdeauna necesar ca părinții  să contacteze  medicul pediatru sau medicul generalist  (medicul de familie), o vizită la  camera de urgență este obligatorie în caz de icter și trebuie evaluat dacă copilul este deosebit de abătut și nu are poftă de mâncare. 

2. -imagine fara descriere- (pexels-pavel-danilyuk-6753272_54201400.jpg)

Sursa foto: Pexels/ Pavel Danilyuc

Principalele simptome 

Simptomele ce pot ridica suspiciunea de hepatită acută sunt: 

- febra icterul (colorația galbenă a tegumentelor şi a mucoaselor- în special a ochilor)

- dispepsia (dureri abdominale, apetit scăzut, vărsături, greața, uneori diaree sau constipație)

- urină închisă la culoare şi scaune acoolice (foarte deschise la culoare)

- pruritul cutanat durerile sau inflamațiile articulare, durerile musculare

- la începutul bolii pot apărea simptome asemănătoare gripei: coriză, dureri faringiene, cefalee 

Există şi forme de boală ce evoluează rapid. În cazul apariției următoarelor simptome este important să ne prezentăm  imediat la medic: somnolență, oboseală marcată hemoragii nazale, ale gingiilor, erupții cutanate hemoragice icter intens apărut brusc vărsături repetate, dureri abdominale.

3. -imagine fara descriere- (pexels-cottonbro-studio-5867700_57114800.jpg)

Sursa foto: Pexels/ Cotombro Studio

Cum se transmite hepatita acută

Cauza de bază a hepatitei acute este încă în studiu. Sunt cei care susțin că  sistemul imunitar al copiilor din ziua de astăzi este mai slăbit față de copiii din trecut și sunt cei care, însă, se referă la un adenovirus ca fiind cauza hepatitei.

Adenovirusurile sunt viruși ca mulți alții, prin urmare, dacă un adenovirus ar fi responsabil pentru această hepatită acută, atunci ar fi de natură virală. Unele adenovirusuri atacă sistemul gastrointestinal, sunt responsabili de binecunoscutele epidemii de gastroenterite care se răspândesc cu ușurință în mediile școlare; alte adenovirusuri provoacă simptome respiratorii, iar altele atacă ochii, de exemplu provocând conjunctivită.  

Neștiind cu siguranță care ar fi cauza, este greu de răspuns la cea mai populară întrebare din ultimele ore: „Cum se transmite hepatita acută la copii”. Cu siguranță vaccinul anti-hepatitic nu acoperă posibilitatea de a contracta această patologie, dacă ar fi virală, așa cum se presupune, transmiterea ar fi fecal-oral. 

Cea mai bună și mai eficientă formă de prevenire rămâne spălarea mâinilor și menținerea unei bune igiene mai ales atunci când mergi la baie. Ultima generație de copii a trăit o perioadă istorică care i-a determinat să dobândească obiceiuri excelente în raport cu regulile de bază de igienă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel