Cistita la copii: cauze, simptome si remedii

Data publicării:
Fotografie de la Pavel Danilyuk/ Pexels
Fotografie de la Pavel Danilyuk/ Pexels

Simptomele cistitei la copii sunt durerea, arsurile și nevoia de a face pipi. 



Simptomele apariției cistitei sunt durerea sau arsura (sau în orice caz disconfort) în timpul urinării, este de fapt o inflamație a tractului urinar. Copilul raportează adesea o senzație de usturime în timp ce golește vezica urinară; mai precis, acest simptom enervant depinde de o inflamație a deschiderii uretrei, adică de canalul care conduce pipi din vezică spre exterior.

La băieți, arsurile în timpul urinării pot depind și de inflamația în zona glandului sau a prepuțului.

Diagnosticul este la latitudinea medicului pediatru, cauzele pot fi diferite

Principala cauză a cistitei, care poate fi clasificată ca acută sau cronică, este o infecție bacteriană, de fapt medicul va lucra pentru a elimina această posibilitate și poate prescrie un test de urocultură. Există însă și alți factori declanșatori, precum ciupercile sau virusurile, consumul de alimente nesănătoase și expunerea la un mediu poluat, precum și expunerea la substanțe iritante, uneori și igiena proastă, utilizarea anumitor medicamente sau boală de rinichi. În plus, copiii cu sistemul imunitar slăbit pot fi mai susceptibili la riscul de a dezvolta cistită.

Cum să tratați cistita la copii

Care este cel mai eficient tratament pentru cistita la copii? Autoprescrierea medicamentelor trebuie evitată întotdeauna, mai ales atunci când aveți de-a face cu copii. Antibioticele pot avea o serie de reacții adverse, de la reacții adverse ușoare, inclusiv greață, vărsături și diaree, până la unele mai grave, de exemplu alergii cutanate sau respiratorii, dureri musculare sau probleme ale rinichilor sau ficatului.

Mai mult decât atât, utilizarea prelungită sau necorespunzătoare a antibioticelor poate duce la așa-numita rezistență la antibiotice, ca să nu mai vorbim că poate slăbi și apărarea imunitară a organismului. Prin urmare, numai medicul poate indica necesitatea utilizării antibioticelor în caz de cistită. Dacă bănuiți că această afecțiune vă afectează copiii, contactați întotdeauna medicul pediatru.

Remedii naturiste împotriva cistitei

1. Bea multa apă: apa ajută la diluarea urinei și la eliminarea toxinelor din organism.

2. Ceaiul de mentă poate fi de ajutor în îmbunătățirea fluxului urinar și reducerea durerii.

3. Sucul de afine poate fi eficient în reducerea simptomelor cistitei. Merișorul, în special, poate fi un suport excelent pentru tratamentul cistitei la vârsta pediatrică. Conține proantocianidine care ajută la reducerea inflamației tractului urinar. Poate fi consumat sub formă de suc sau adăugat în dietă ca fructe proaspete sau congelate.

4. Bea ceaiuri din plante: Unele ceaiuri din plante pot fi utile pentru ameliorarea simptomelor cistitei (musețel, salvie, seminte de grepfrut, oțet de mere, coada calului și brusture).

5. Utilizați produse cu bicarbonat de sodiu: Bicarbonatul de sodiu este un produs sigur și eficient pentru ameliorarea simptomelor cistitei.

6. Mănânca alimente bogate în vitamina C: Vitamina C poate ajuta la întărirea sistemului imunitar si la ameliorarea simptomelor cistitei.

7. Folosirea unei comprese calde sau a unei sticle cu apă fierbinte poate ajuta la reducerea durerii și a inflamației.

8. Folosește ulei esențial de arbore de ceai cunoscut a fi un remediu util împotriva cistitei.

9. Bea apă și miere deoarece conține zaharuri naturale care au proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii. De asemenea, poate crește fluxul urinar în timpul urinării, reducând riscul de infecții ale tractului urinar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel