Copiii NU ar trebui să bea din sticle de plastic, potrivit cercetătorilor de la Columbia

Data actualizării: | Data publicării:
Copiii NU ar trebui să bea din sticle de plastic, potrivit cercetătorilor de la Columbia / FOTO: freepik.com @YuriArcursPeopleimages
Copiii NU ar trebui să bea din sticle de plastic, potrivit cercetătorilor de la Columbia / FOTO: freepik.com @YuriArcursPeopleimages

Potrivit unui studiu, aproximativ un sfert de milion de microplastice ar putea fi găsite în fiecare litru de apă îmbuteliat în plastic.



Cu aproape 400 de milioane de tone de plastic produse în fiecare an, acest material omniprezent ajunge în tot felul de produse pe care le folosim zilnic, inclusiv în sticlele pe care le dăm copiilor noștri pentru școală.

Chiar și cu utilizarea repetată a acestor obiecte, plasticul pare să se ascundă în cele mai neașteptate locuri. Impactul său asupra sănătății noastre este în creștere, iar acest lucru a dus la interzicerea unor obiecte aparent inofensive, precum pungile de plastic sau sclipiciul. Nu e doar faptul că un obiect de plastic poate fi contaminat; problema este că se poate descompune în nanoplastice, cu dimensiuni de până la o miliardime de metru. Aceste nanoplastice au potențialul de a străbate toate țesuturile umane, de a circula prin sânge și de a ajunge chiar în creierul sau placenta femeilor însărcinate.

Cercetătorii au analizat conținutul de nanoplastice din apa îmbuteliată

SURSA FOTO: freepik.com @leo-nik

Deși cercetările privind efectele reale ale nanoplasticei asupra sănătății sunt încă în stadiul incipient, o echipă de cercetători de la Universitatea Columbia a făcut deja un pas important în această direcție. Publicând rezultatele în prestigiosul jurnal PNAS, aceștia au analizat conținutul de nanoplastice din apa îmbuteliată, dezvăluind că în fiecare litru se pot găsi în medie aproximativ un sfert de milion de aceste mici particule de plastic.

Studiul identifică PET-ul (polietilen tereftalat) și poliamida drept cele mai frecvente componente ale sticlelor de plastic. Aceste elemente pot fi eliberate în apă atunci când sticlele sunt expuse la căldură, sunt stoarse sau atunci când capacul este deschis și închis.

Interesant este că cercetătorii intenționează să extindă această metodă de analiză și asupra apei de la robinet. Chiar dacă concentrația de microplastice este mult mai mică în apa de la robinet în comparație cu cea îmbuteliată, rezultatele preliminare indică prezența lor. Suntem cu ochii pe viitoarele descoperiri din acest domeniu.

Problema prezenței microplasticelor în mediul nostru nu este una nouă, însă acest studiu adaugă dovezi suplimentare care susțin necesitatea unei revizuiri a materialului din care sunt fabricate sticlele pe care le folosim zi de zi. Cu fiecare informație, ne confruntăm cu provocări în găsirea celor mai sănătoase și mai puțin poluante opțiuni pentru noi și pentru copiii noștri în ceea ce privește recipientele noastre. Desigur, este o călătorie provocatoare, dar cine a spus că îmbunătățirea este ușoară?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel