Copiii Ozempic și Wegovy: Femei rămase însărcinate pe neașteptate, din cauza (sau datorită) unui medicament pentru tratarea diabetului

Data publicării:
Fotografie de la theAmritdev/ Pexels
Fotografie de la theAmritdev/ Pexels

Utilizarea contraceptivelor și infertilitatea nu au fost o problemă pentru unele femei, care astăzi au dat naștere la ceea ce se numesc copii Ozempic.



După cum a raportat Institutul de Cercetare Farmacologică Mario Negri, Ozempic este un medicament care face parte din familia agoniştilor GLP-1 care a fost creat cu o utilizare specifică: tratamentul diabetului de tip 2. 

Cu toate acestea, multe femei care au folosit acest medicament sau medicamentul Wegovy, ambele bazate pe semaglutidă - au rămas însărcinate pe neașteptate, dând naștere a ceea ce se numesc acum copii Ozempic. Să aflăm împreună ce înseamnă și, mai ales, dacă acesta este un medicament sigur sau nu pentru femeile care vor să nască un copil.

Bebelușii Ozempic și fertilitate crescută

După cum am menționat, bebelușii Ozempic sunt acei copii care au venit pe lume de la mame care nu încercau să rămână însărcinate. Sau mai degrabă, în multe cazuri au luat pilula contraceptivă, în timp ce în altele veneau dintr-o perioadă lungă de încercări eșuate de sarcină. S-ar părea, așadar, că medicamentele precum Ozempic sunt legate de creșterea fertilității. Dar cum este posibil acest lucru dacă, în realitate, au fost create pentru a combate diabetul?

Pe The Conversation poți citi că femeile care au un indice de masă corporală peste 27 au șanse de trei ori mai mari decât cele din normă de a nu putea rămâne însărcinată: au mai puține șanse de a ovula.

2. Fotografie... (pexels-n-voitkevich-5982109_25233200.jpg)

Fotografie de la Nataliya Vaitkevich/ Pexels

În același timp, condițiile metabolice ale diabetului de tip 2 și ale sindromului ovarului polichistic sunt legate de obezitate și dificultăți de fertilitate. Datorită lui Ozempic, greutatea este redusă și, în consecință, șansele de a rămâne însărcinată ar crește.

Dar asta nu este tot, pentru că există situații în care aceleași medicamente au redus eficacitatea pilulei contraceptive. Cu toate acestea, motivul specific pentru nașterea copiilor Ozempic nu este încă pe deplin clar.

Ozempic și Wegovy

Ozempic este un medicament care se bazează pe semaglutidă și a fost aprobat pentru diabetul de tip 2.

Acest lucru nu înseamnă că este adesea scos în afara etichetei, adică folosit și în alte scopuri decât cele pentru care a fost autorizat.

Wegovy, la rândul său, se bazează pe același ingredient activ și din acest motiv este prescris pentru obezitate, deoarece ar reduce greutatea corporală în medie cu 15%.

Sunt aceste medicamente sigure?

După cum am menționat, deoarece nu este posibil să înțelegem exact cauza nașterii copiilor Ozempic, nu este posibil să spunem că aceste medicamente sunt sigure pentru femeile care doresc să aibă copii.

Un reprezentant al producătorului acestor medicamente a precizat că sarcina sau intenția de a rămâne gravidă au fost excluse în studiile efectuate pentru aceste medicamente.

Într-adevăr, în revista Times se raportează că, în urma unor experimente efectuate pe animale, ar părea clar că acest medicament provoacă complicații în timpul sarcinii și chiar anomalii. 

3. Fotografie... (pexels-nicolas-lesueur-912957568-19971657_93129900.jpg)

Fotografie de la Nicolas Lesueur/ Pexels

Ce se întâmplă dacă rămâi gravidă în timp ce iei Ozempic?

Efectele acestui medicament asupra fătului nu sunt încă cunoscute. Din acest motiv, femeile care iau acest medicament se pot teme să rămână însărcinate.

Pentru moment însă, nu pare să existe o creștere serioasă a riscului de malformații congenitale la copii. Cu toate acestea, femeile care iau în considerare sau utilizează semaglutidă (înainte, în timpul sau după sarcină) ar trebui să consulte un medic despre cum să își gestioneze cel mai bine starea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel