Cum să corectați capul plat la copii. Cauzele plagiocefaliei

Data publicării:
Fotografie de la Polina Tankilevitch/Pexels
Fotografie de la Polina Tankilevitch/Pexels

La începutul anilor 1990 se recomanda ca bebelușii să doarmă pe spate, ceea ce a redus la jumătate numărul de cazuri de moarte subită a sugarului.



Dormitul pe spate a bebelușilor a determinat o creștere a deformărilor craniului la copii, cel mai frecvent fiind sindromul capului plat sau plagiocefalia. Dacă acesta este ceva care vă îngrijorează, nu vă faceți griji, în acest articol vă vom arăta cum să corectați un cap plat la un copil.

Motive pentru care apare plagiocefalia

Craniul bebelușului în primele luni este moale și plăcile sale sunt mobile pentru a facilita nașterea. Plăcile au spații între ele, astfel încât și creierul să se poată dezvolta, crește și extinde. Maleabilitatea sa înseamnă că, dimpotrivă, poate lua forme nepotrivite.

Din acest motiv, cu cât nou-născuții petrec mai mult timp pe spate cu capul pe aceeași parte în primele 4 luni de viață, cu atât este mai probabil ca aceștia să capete o formă aplatizată. Nu vă faceți griji dacă aplatizarea este foarte ușoară, de fapt, majoritatea bebelușilor au capete asimetrice.

Cum să corectezi capul plat al unui copil

Sunt multe tratamente de făcut până când copilul ajunge la primul an de viață. Acesta este motivul pentru care diagnosticul precoce este atât de important. 

Primul lucru pe care îl va recomanda medicul este să alternați poziția bebelușului pe parcursul zilei. După cum am spus, bebelușii ar trebui să doarmă pe spate pentru a evita moartea subită. Așa că ar trebui să lăsați restul pozițiilor pentru când vă uitați la el.

O modalitate de a-l face să-și întoarcă capul în partea dorită este să așezi o pernă specială pentru el. 

O altă modalitate este să plasăm un ornament sau o piesă de mobilier care să-i atragă atenția pe partea în care vrem să-și pună capul mic.

Încercați să petreceți între o jumătate de oră pe zi cu fața în jos, cel mai bun mod de a face acest lucru este să o întindeți pe piept. Nu numai că vei evita plagiocefalia, dar îți vei întări legătura emoțională. Acesta este un timp prețios și nu trebuie să renunți niciodată la el, indiferent dacă are o latură plată sau nu.

Ce să faci când corecția posturală eșuează?

Deși în majoritatea cazurilor schimbarea poziției este suficientă, în cazuri mai grave sau mai tardive poate fi insuficientă. În aceste cazuri este mai bine să optați pentru o bandă ortopedică. Aceasta schimbă forma craniului prin aplicarea unor presiuni mici în locurile potrivite.

Tratament cap plat

Dacă copilul dumneavoastră are vârste cuprinse între 4 și 18 luni, cel mai bun tratament pentru plagiocefalie sau brahicefalie este o sling dinamică (orteză craniană).

Tratamentul constă în folosirea unei căști ortopedice la comandă pentru a profita de creșterea capului și astfel corecta deformația.

Casca exercită o constrângere asupra zonelor proeminente, astfel încât capul să crească prin părțile nestrânse și nereținute ale capului

Tratamentul necesită o serie de vizite regulate la specialist, care va face modificări la cască, în funcție de creșterea craniului.

Acest tratament este posibil datorită faptului că fontanele craniului sunt mai mult sau mai puțin deschise în primii 2 ani de viață, suficient pentru a putea remodela forma pierdută.

Durata medie a tratamentului este de 4 luni. Este recomandabil să tratați plagiocefalia cât mai curând posibil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel