Cum să facilitezi travaliul în mod natural, toate metodele

Data publicării:
Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels
Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels

Pe la cea de-a patruzecea saptămână sarcina se apropie de sfârșit și asteptăm cu anxietate tot mai mare momentul în care vor începe contracțiile. Dar adesea, mai ales în prima sarcină, debutul travaliului poate dura mult și așteptarea devine tulburătoare.



ATENȚIE: Medicul va decide EXCLUSIV dacă va PROVOCA TRAVALIUL și modul în care acesta o va face.

Din generație în generație sunt transmise metode naturale care pot (sau par să) stimuleze apariția contracțiilor. De exemplu, întreținerea actului sexual: spermatozoizii conține prostaglandine naturale care înmoaie colul uterin, iar oxitocina produsă în corpul feminin favorizează debutul travaliului; Stimularea mameloanelor funcționează în același mod, datorită căruia se produce oxitocina.

Unele remedii, însă, rămân limitate la înțelepciunea populară și la poveștile bunicilor: uleiul de ricin, care are proprietăți laxative și un gust cu adevărat neplăcut; unele produse alimentare, cum ar fi condimentele, alimentele picante și ananasul.

Să ne uităm mai detaliat la principalele metode naturale de inducere a contracțiilor.

Auzim adesea că stimularea mameloanelor ar putea ajuta la începutul travaliului. Este adevărat sau este doar un zvon popular?

De fapt, este foarte adevărat că stimularea mameloanelor favorizează eliberarea de oxitocină de către neurohipofiză.

După cum bine știm, oxitocina este un hormon cheie pentru naștere, dar și pentru fazele următoare nașterii, pentru întărirea legăturii mamă-copil și pentru producția de lapte (nu întâmplător se numește hormonul iubirii). 

Cum acționează oxitocina? Rolul său principal în naștere este de a stimula contracțiile pereților musculari ai uterului și, prin urmare, de a iniția travaliul propriu-zis. Și, de fapt, așa cum am menționat anterior, pentru a induce nașterea farmacologic, o versiune sintetică a oxitocinei este injectată intravenos în mamă.

Cum poți stimula mameloanele pentru a provoca contracțiile?

Trebuie să masați mameloanele cu vârful degetelor câteva secunde la fiecare două sau trei minute și să repetați această operațiune timp de aproximativ o oră. Puteți folosi un prosop curat umed cu apă caldă sau ulei natural, sau, alternativ, puteți stimula și cu o pompă de sân.

Desigur, această procedură poate fi implementată doar dacă s-a atins data scadentă și data preconizată a nașterii: altfel riscați să începeți travaliul prea devreme.

Exerciții pentru inducerea travaliului

Indiferent de tipul de exercițiu, este bine de știut ca orice tip de activitate fizică este bună pentru sănătatea ta, îți îmbunătățește starea de spirit și, evident, poate ajuta la începerea travaliului. Iată câteva exerciții utile pentru a stimula contracțiile:

- Mersul pe jos: o plimbare placută în fiecare zi ajută nu numai să te simți bine fizic, să respiri aer proaspăt și oxigen, dar va ajuta bebelușul să impingă, prin forța gravitației, colul uterin și să-i promoveze mișcările. Nu întâmplător femeia care naște este invitată să meargă înainte și înapoi chiar și în stadiile incipiente ale travaliului, când contracțiile au început deja;

- Înotul la bras: înotul vă ajută să vă simțiți mai ușor și are beneficii neîndoielnice asupra sănătății și bunăstării spatelui, gâtului și picioarelor. Înotul la bras antrenează podeaua pelvină și poate favoriza contracțiile.

Cum să obții contracții în mod natural

Cum să obții contracții în mod natural? Există cateva metode naturale, fitoterapeutice sau homeopate, care s-ar putea dovedi eficiente în începerea travaliului. Să vedem câteva:

Flori de Bach: Sunt recomandate Impatiens, Mimulus sau Castan Roșu;

Granule de Aperemus: Aperemus este un compus homeopat care stimulează dilatarea colului uterin, favorizând debutul travaliului;

Comprese fierbinți: după spusele bunicilor noastre, o baie fierbinte sau o compresă cu apă foarte fierbinte nu numai că relaxează mușchii uterului și oferă o senzație generală de relaxare, dar poate și stimula producția de oxitocină;

Tinctura de Actea Racemosa: reușeste sa netezească colul uterin și scade nivelul de anxietate.

Ceaiuri din plante: ghimbir, cuișoare, verbena și scorțișoară sunt ingredientele pentru prepararea unui ceai natural din plante;

Presopunctură: conform susținătorilor acestei practici străvechi, aplicarea presiunii asupra anumitor puncte ale corpului poate promova producția de oxitocină și poate începe travaliul. Ce puncte trebuie stimulate? Un punct este situat între degetul mare și degetul arătător al mâinii; altul este situat pe interiorul gleznei, în spatele proeminenței osoase; partea inferioară a spatelui la nivelul sacrului și mușchii dintre gât și umeri;

Ananas: Acest fruct conține o substanță numită bromelaină, care funcționează prin înmuierea colului uterin și ajutându-l să se coacă.

ATENȚIE: Medicul va decide EXCLUSIV dacă va PROVOCA TRAVALIUL și modul în care acesta o va face.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: nastere provocare travaliu sfaturi





DC Media Group Audience
pixel