Dinții de lapte afectați de carii: Este mai bine să-i tratați sau să-i eliminați?

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Pavel Danilyuk/ Pexels
Fotografie de la Pavel Danilyuk/ Pexels

Mulți părinți se întreabă dacă este cu adevărat util să repare dinții de lapte ai copiilor lor. Acest lucru se datorează faptului că, oricum, aceștia vor cădea după un timp. 



Cariile dentare sunt una dintre cele mai frecvente patologii la nivel global. Potrivit Studiului Global Burden of Disease, în 2017, peste 530 de milioane de copii aveau carii în dinții de lapte.

Un raport din 2018 al Academiei Americane a Dentiștilor Pediatri a arătat ca 18% dintre copiii cu vârste cuprinse între 2 si 5 ani din Statele Unite au avut carii. Această cifră a crescut la 45% între 6 și 11 ani. În plus, 15% dintre aceste leziuni nu au primit tratamentul stomatologic corespunzător.

Atunci când cariile dentare sunt lăsate netratate, pot duce la durere, infecții, dificultăți la mestecat și probleme de hrănire. Mai mult, copiii cu această patologie au adesea probleme de stima de sine și dificultăți la școală din cauza disconfortului asociat.

Este adevărat că dinții de lapte rămân în gura copiilor un timp limitat, dar acesta nu este un motiv pentru a-i neglija. De asemenea, nu este un motiv pentru a le elimina prematur. 

Aceștia îndeplinesc sarcini specifice, iar pierderea lor prematură îi privează pe copii de multe dintre aceste funcții atât de importante pentru creșterea lor și pentru funcționarea normală a vieții lor de zi cu zi.

Să vedem în detaliu principalele funcții ale dinților de lapte și de ce trebuie reparați dacă au carii.

2. Fotografie... (pexels-kampus-production-7414402_75420400.jpg)

Foto: Kampus Production/ Pexels

Mestecat

Aceasta este o funcție foarte importantă pentru viața fiecăruia, deoarece de ea depinde alimentația noastră corectă. Aparițiadinților de lapte îi ajută pe copii să învețe să mestece. Pe măsură ce copilul dumneavoastră crește, el poate folosi această abilitate pentru a-și face dieta mai complexă și pentru a încorpora toate tipurile de alimente.

Dacă dinții de lapte cariați nu sunt tratați prompt, se pot rupe, se pot pierde sau necesită extracție. În plus, netratarea acestora poate fi asociată cu probleme nutriționale la minori.

Dezvoltarea limbajului

Dinții de lapte sunt, de asemenea, implicați în dezvoltarea vorbirii. Multe foneme necesită prezența dinților pentru a suna corect. Sunetul „f” sau „s”, de exemplu, are nevoie de sprijin în dinți pentru a fi produs. Prin urmare, dacă acești dinți sunt afectați de carii și nu sunt tratați sau sunt îndepărtați, pronunția unor cuvinte poate fi afectată. Acest lucru poate cauza probleme la școală, dificultăți de comunicare, tachinări, jenă și lipsa stimei de sine.

Dezvoltarea maxilarului și îndrumarea către erupția finală

Dinții de lapte, în poziția lor corectă, favorizează creșterea și dezvoltarea maxilarelor. Aceste piese își rezervă spațiul necesar pentru creșterea dinților permanenți.

În plus, ne-tratarea dinților de lapte sau îndepărtarea prematură a acestora poate declanșa probleme de mușcătură. Prin îndepărtarea prematură a dinților de lapte, celelalte elemente ale gurii sunt mobilizate pentru a umple golul.

În plus, dinții afectați, dinții strâmbi sau înghesuiți și alte probleme de ocluzie sunt asociate cu pierderea prematură a dinților de lapte.

3. Fotografie... (dentist--stomatoog-pediatru-fotografie-de-la---mm-dental---httpswww-pexels-comro-rofotografiecopil-pu-ti-zambet-pacient-8260438_42676400.jpg)

Foto: MM DENTAL/ Pexels

Aspectul estetic

Estetica este o altă funcție a dinților de lapte pe care adulții uneori nu o iau în considerare. A avea toți dinții sănătoși îmbunătățește aspectul copilului. Poate părea că acest rol nu este foarte important, dar a avea un zâmbet bine îngrijit evită tachinarea de la alți copii și îmbunătățește stima de sine și încrederea în sine.

Restaurarea dinților de lapte cu carii

Când vine vorba de repararea dinților de lapte cu carii, există diferite proceduri în funcție de nevoile cazului clinic particular. 

Când cariile tocmai au început, pot fi utilizate tratamente de remineralizare a . Pe de altă parte, dacă leziunile sunt mai mari și există o pierdere mai mare a țesutului dentar, vor fi necesare obturații sau coroane. De asemenea, dacă cariile dentare au cauzat daune, este necesar să se recurgă la canalele radiculare ale copiilor.

Numai în cazurile în care tratamentul nu este posibil sau deteriorarea dintelui reprezintă un risc mai mare pentru copil, se folosesc extracții dentare.

Când sunt lăsați netratați dinții de lapte cu carii?

Un motiv pentru a nu extrage un dinte de lapte cariat este pentru că dintele se mișcă și este pe cale să cadă. Doar în acest caz medicul dentist pediatru poate evita tratamentul și așteaptă ca dintele să cadă de la sine pentru a evita complicațiile.

În concluzie...

În deciderea a ceea ce este mai bine pentru fiecare copil, evaluarea particularităților și nevoilor fiecărui caz va fi cea care va determina medicul dentist pediatru să aleagă cel mai bun tratament.

 Cea mai bună opțiune este să le tratați cât mai curând posibil pentru a evita deteriorarea ulterioară . În caz contrar, permiterea bolii să progreseze va cauza probleme în multe aspecte ale vieții copilului. Doar dacă dintele se mișcă și este pe cale să cadă, profesionistul vă poate sugera așteptarea înlocuirii dintelui fără a face tratament.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel