Doi experți în educație reflectă asupra pericolului educației permisive. Reguli, limite și autoritate, marele paradox al autonomiei

Data publicării:
Doi experți în educație reflectă asupra pericolului educației permisive. Reguli, limite și autoritate, marele paradox al autonomiei / FOTO: freepik.com @mockupdaddy-com
Doi experți în educație reflectă asupra pericolului educației permisive. Reguli, limite și autoritate, marele paradox al autonomiei / FOTO: freepik.com @mockupdaddy-com

Óscar Casado Berrocal și Beatriz Castro Bayón, experți în educație, susțin în cartea lor despre copii autonomi că este esențial ca părinții să aibă cunoștințe despre instrumentele disponibile pentru a ghida și consolida progresul copiilor în ceea ce privește autonomia.



Potrivit lor, pregătirea autonomiei implică expunerea constantă a copiilor la situații în care trebuie să-și asume responsabilități și să ia decizii. Ei subliniază importanța acestui aspect, menționând că acest proces ajută la stabilirea fundamentelor pe care se vor construi ulterior progresele copiilor. Experții evidențiază că o soluție importantă în atingerea acestui obiectiv constă în învățarea copiilor să respecte limitele și normele societății.

Referindu-se la José Antonio Marina, eseist, pedagog și profesor de filozofie, aceștia subliniază că ascultarea este calea către autonomie. Prin ascultare, copiii învață să-și gestioneze independența, respectând regulile stabilite de părinți. Eseistul susține că libertatea se dobândește prin ascultare, deoarece acest proces contribuie la construirea instrumentelor psihologice necesare pentru exercitarea libertății.

Pentru a sprijini autonomia copiilor, este esențial să evităm interpretările prea îndulcite ale abordărilor parentale permisive

SURSA FOTO: freepik.com @alekskhelphoto

De asemenea, experții menționează că medicii pediatri Berry Brazelton și Joshua Sparrow, autori ai cărții „Cum să educați cu bun simț”, susțin că stabilirea limitelor oferă copilului posibilitatea de a construi și interioriza un cadru de referință și acțiune. Acest cadru furnizează certitudine și securitate, contribuind astfel la înțelegerea mai profundă a modului în care funcționează lumea și crescând încrederea copiilor în propriile decizii și comportamente, aspecte fundamentale pentru dezvoltarea autonomiei.

Astfel, Casado Berrocal și Castro Bayón subliniază că pentru a sprijini autonomia copiilor, este esențial să evităm interpretările prea îndulcite ale abordărilor parentale permisive. Ei avertizează că oferirea unei libertăți totale sau permiterea participării la toate deciziile poate reprezenta o renunțare la responsabilitățile pe care părinții și le asumă atunci când decid să devină părinți. Această abordare poate genera nesiguranță, anxietate și frustrare la copii, aspecte contrare a ceea ce este necesar pentru dezvoltarea autonomiei și independenței față de părinți, explică experții.

Educația permisivă, departe de a conferi mai multă autonomie, îi face pe copii și adolescenți mai vulnerabili

În final, Casado Berrocal și Castro Bayón aduc în discuție și perspectiva lui Matthew McKay și Patrick Fanning, autori ai best-seller-ului „Stima de sine”, care susțin aceeași abordare. Ei atrag atenția că acordarea priorității stimei de sine în fața oricăror sentimente neplăcute sau dureroase poate priva copiii de dobândirea de strategii necesare pentru a gestiona astfel de situații atunci când apar. Astfel, educația permisivă, departe de a conferi mai multă autonomie, îi face pe copii și adolescenți mai vulnerabili.

Pe scurt, experții subliniază că capacitatea copiilor de a respecta, asculta, integra și să-și stabilească propriile limite și norme impuse din exterior condiționează dezvoltarea ulterioară a autonomiei lor. Chiar dacă stabilirea limitelor și respectul față de autoritate au o imagine negativă în prezent, acestea par a fi singura modalitate posibilă sau cel puțin cea mai indicată pentru dezvoltarea autonomiei individului copil, concluzionează Óscar Casado Berrocal și Beatriz Castro Bayón.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel