Febra la copii: Iată de ce NU sunt recomandate compresele reci

Data publicării:
Fotografie de la MART PRODUCTION/Pexels
Fotografie de la MART PRODUCTION/Pexels

Febra la copii poate apărea des. În acest articol vom prezenta care sunt cauzele febrei, metodel rin care putem să scădem febra la copii și când poate fi periculoasă pentru cei mici.



Febra la copii este un simptom al bolii care îi face pe părinți să se îngrijoreze. Când este mare, deseori alergi la pediatru pentru a-l pune să verifice starea de sănătate a copilului tău și să prescrie orice tratament. Unul dintre primele lucruri pe care le faci când temperatura copiilor crește este să încerci să o cobori. În realitate, febra este o creștere a temperaturii corpului peste valorile normale și este aliatul copilului deoarece ajută la eliminarea germenilor și virușilor care o provoacă.

Cânt temperatura crește peste 38°C, ne referim la temperatura axilară, se consideră febră și peste această temperatură trebuie administrat un antipiretic. 

Care sunt cauzele și simptomele febrei

Cauzele febrei sunt variabile și se modifică în funcție de vârsta copilului. Printre cele mai frecvente cauze ale febrei acute se numără infecțiile respiratorii de origine virală, precum răcelile, gastroenterita de origine virală și unele infecții bacteriene, în special infecțiile urechii (otita medie), sinuzita, pneumonia și infecțiile tractului urinar.

Febra cronică este cel mai frecvent declanșată de boli virale prelungite sau de boli virale consecutive, în special la copiii mici. Sugarii și copiii mici prezintă un risc mai mare de a face anumite infecții, deoarece sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat. Simptomele care pot însoți febra sunt variate și variază de la tuse la răceală, cefalee, dureri abdominale, tulburări de urinare, vărsături sau diaree.

Ce trebuie făcut în caz de febră mare la copii

Dacă febra depășește 38,5°C, cel mai bine este să:

- hidratezi corect copilul;

- nu forțați hrănirea: copilul febril simte adesea greață și forțarea hrănirii evocă reflexul de vărsături;

- în cazul poftelor alimentare, preferă zaharurile simple și complexe (glucide), evită grăsimile;

- descoperi copilul pentru a promova schimbul de căldură cu mediul;

- administrați antipiretic la doza și frecvența corectă, amintindu-ne că antipireticul este eficient dacă determină o scădere a temperaturii de aproximativ 1-2°C.

Copilul trebuie să aibă stomacul plin pentru a lua antipiretice?

Nu, nu neapărat. În special în ceea ce privește ibuprofenul, se recomandă administrarea acestuia pe stomacul plin în cazul tratamentelor de lungă durată pentru a preveni orice simptome gastrice, dar în cazul tratamentului pe termen scurt, așa cum este de obicei în cazul febrei se poate administra pe stomacul gol. În acest caz, efectul medicamentului va fi mai rapid, în timp ce alimentele pot încetini absorbția medicamentului și, prin urmare, și viteza de acțiune a acestuia.

Metode naturale de reducere a febrei

Pentru a reduce febra există și metode naturale tradiționale, de casă, precum spălarea cu burete cu apă rece sau cu alcool sau oțet. Aceste remedii antice sunt inutile, nu aduc beneficii copilului si mai presus de toate sunt în general prost tolerate de către copii, din acest motiv în general trebuie evitate.

Febra este o creștere a temperaturii corpului controlată central de creier, prin urmare, răcirea periferiei nu prea ar avea efectul scontat. Răcind prea mult extremitățile, corpul este forțat să producă mai multă căldură și temperatura crește. De aceea, aceste mijloace fizice trebuie evitate, cu excepția cazului în care nu este vorba de febră, ci de o insolație.

Când febra poate fi periculoasă

Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 luni și 3 ani, dacă febra atinge sau depășește 39°C, în absența unei infecții evidente ale căilor respiratorii superioare (strănut și/sau secreții nazale și congestie nazală) sau dacă febra durează mai mult de 5 zile, se recomandă vizita medicului.  

IMPORTANT: Bebelușii cu febră trebuie examinați imediat de un medic dacă prezintă semne alarmante sau nu au încă 3 luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel